Frukt og grønt, juice og vitaminpiller

Hei!

Som vanlig synes jeg dagene bare flyr avgårde. Denne uka på Side2 har det (ikke overraskende) blitt noen kostholdssaker, deriblant denne: 

Gjør du dette, mister du vitamin C

FARGERIK DRIKK: Hjemmepresset fruktjuice og smoothies er både sunt og godt, men hva er egentlig sunnest av hjemmelaget juice og hele frukter?

Greia er at når frukt og grønt blir skjært opp så utsettes fruktkjøttet for lys og oksygen, noe som kan påvirke vitamininnholdet. Deriblant blir noe av vitamin C oksidert til et stoff som ikke har noen vitaminvirkning, men det er positive sider ved å putte frukt og grønnsaker i blenderen også. Vitaminer finnes i planteceller i frukt og grønt, og i blenderen blir celleveggen og membranen delvis ødelagt slik at vitaminene blir frigjort og lettere tilgjengelig for opptak i kroppen. 

Konklusjonen? Ja takk begge deler. Men sørg for å spis/drikk fruktkjøttet da det er her mesteparten av de viktige og gode næringsstoffene befinner seg. Det viktigste er å variere med ulike frukt og grønnsaker, spis FARGERIKT! 😀

Forresten, da jeg var på pressetur til Nofima for noen uker tilbake ble det også snakket om tap av næringsstoffer under hele prosess fra “åker og trær” til butikk, oppbevaring og bruksområdet. Det er ingen tvil om at riktig temperatur og lyssettingen i butikker påvirker innholdet av vitaminer og mineraler i frukt og grønt. Kort forklart så er hverken for høy eller for lav temperatur noe gunstig for vitaminbombene, og de fleste frukt og grønnsaker foretrekker mørke rom fremfor hvitt lys. (jeg plukker ALLTID de frukt og grønnsakene som ligger under alle de andre når jeg er i butikken…. He he). 

Apropos vitaminer og artikler på Side2, her er en sak om dagens episode som vises på TV 2-programmet “Matagentene”: 

– Dette er fullstendig unødvendig

Vær oppmerksom på at det er snakk om generelle vitaminpiller som for eksempel vitamin C og multivitamin-tilskudd i denne episoden. For det skal nevnes at Helsedirektoratet anbefaler å spise fiskemiddager 2-3 ganger i uka, og for de som sliter med å spise fisk regelmessig bør ta daglig tilskudd av tran eller annet omega-3-tilskudd. Mange sliter også med å få i seg nok vitamin D, særlig i vintermånedene. Så her er det også anbefalt med vitamin D-tilskudd hvis man sliter å få dekket det daglige behovet gjennom kosten og sollys. 

– Silje Bjørnstad – 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg