Hei og god påskeaften-lørdag!
Før påske skrev jeg en artikkel om “sunn påskegodt” for de som ønsker litt variasjon til det tradisjonelle smågodtet, påskemarsipan og påskesjokolade.
Her er noen tips og oppskrifter som passer fint for både store og små nå i påskehøytiden hvis man savner litt mer næringsrike alternativer til alt det sukkersøte 😉
I tillegg er det jo ofte billigere og sunnere å lage sin egen turmiks og snop der man for eksempel kan mikse og trikse med de ingrediensene man selv liker best og redusere på sukkerinnholdet.
Sunne påskenøtter
Nøtter og mandler har såkalt lav glykemisk indeks og belastning, noe som gir liten innvirkning på blodsukkeret. Selv om nøtter inneholder en god del fett, så er dette de sunne fettsyrene. I tillegg inneholder de mye proteiner og fiber, samt viktige mineraler og vitaminer.
Appelsinsmoothie – 1 porsjon
1 appelsin
1 ss honning
1 dl melonyoghurt
1 rute hakket mørk sjokolade
Appelsiner hører med til påske. Her får du tips til en forfriskende og mettende smoothie! Skrell appelsinen og bland sammen med honning og yoghurt i en blender. Kjør til blandingen er jevn og fin. Ha smoothiedrikken i et glass og dryss over hakket mørk sjokolade på toppen.
Hjemmelaget, sukkerfri påskemarsipan – 12 – 16 biter
90 gram mandelmel
60 gram sukrinmelis
2 eggehviter
2-3 dråper mandelessens
Gul konditorfarge
Bland alle ingrediensene sammen, og la deigen hvile i 15 minutter. Del opp marsipanblandingen i 12-16 like store biter og trill kuler.
Appelsinskiver med revet sjokolade og nøtter – 4 porsjoner
2 appelsiner
40 gram mørk sjokolade (minst 70% kakao)
5 stk hakkede valnøttkjerner
Skrell appelsinene og fjern hinnen på hver appelsinbåt. Legg appelsinbåtene i en skål og strø over hakkede valnøtter og revet sjokolade.
Sunnere kakao – 4 porsjoner
5 ss kakaopulver
2 ss sukker
1 ss vaniljesukker eller ¼ vaniljestang
1 bit mørk sjokolade (minst 70 %), hakket
4 ss vann
1 liter lettmelk
Bland kakaopulver og sukker (og frøene fra vaniljestangen) og tilsett vannet. Rør godt til sammen til alle klumpene er bort. Tilsett sjokoladen og melk. Kok opp mens du rører hele tiden. Melk inneholder viktige vitaminer og mineraler som blant annet kalsium, jod og B-vitaminer. Kakaopulveret og mørk sjokolade inneholder antioksidanter som har positiv effekt på helsen vår.
Hjemmelaget fruktnøttblanding, perfekt til å ha med på tur – 1 porsjon
2 ruter mørk sjokolade (minst 70% kakao)
2 tørkede aprikoser
20 usaltede nøtter (for eksempel en miks peanøtter og hasselnøtter)
Knekk opp sjokoladerutene i mindre biter og del aprikosbitene i mindre biter. Ha alt oppi en boks med lokk eller en pose og ta med på tur.
ENJOY!
– Silje Bjørnstad –
Nam så masse deilig! liker å holde det litt sunnere
Hadde blitt så glad om du titta på min blogg også <3
Ha en fin påske <3