Om kesam

Hei.

Kesam er et meieriprodukt som har økt i popularitet de siste årene og i tillegg er det også kommet flere nye kesamvarianter på markedet, og jeg og ernæringsfysiolog Camilla Andersen snakker om kesam i denne saken fra KK.no:  “Hvor sunt er egentlig kesam?” 

Et utdrag fra artikkelen:

Silje Bjørnstad, som er ernæringsfysiolog og driver siljebjornstad.blogg.no, forteller til KK.no det er vanskelig å si at et produkt er «bedre» enn et annet, da det først og fremst kommer an på hva det skal brukes til.

– Meieriprodukter som for eksempel rømme, kesam og crème fraîche har ulike bruksområder. Hvis man kan bruke et magrere meieriprodukt i matlagingen er det noen som ser på dette som fordelaktig, da de blant annet kan spare noen kilokalorier og fett, mens andre igjen sverger til de «originale variantene» og ønsker ikke å bruke lettprodukter eller magrere alternativer.

Videre forteller Bjørnstad at hun i likhet med Andersen mener at det kan lønne seg å velge kesam til enkelte retter, da det inneholder mer protein, mindre fett og færre kalorier sammenlignet med lignende meieriprodukter.

– Original kesam inneholder ikke tilsatt sukker, mens for eksempel mager vanilje kesam og kesam med limesmak inneholder litt tilsatt sukker.

– Kesam er et produkt som egner seg godt til blant annet dipper, dressinger, kalde sauser, bakverk og desserter, og kan fungere som en god erstatning til for eksempel rømme. Kesam tåler ikke koking, men kan fint brukes i varme retter som skal i stekeovnen. Det egner seg også godt i paideiger, sier hun.

Kan du spise for mye?

Kesam kan altså brukes til det meste, og egner seg godt til både frokost, lunsj, middag og kvelds. Men kan det bli for mye av det gode mon tro?

– Det finnes nok ikke noe enkelt fasitsvar på hvor mye kesam det er greit å spise, da dette vil variere fra person til person med tanke på at vi alle har forskjellige mat- og drikkepreferanser, ulike energibehov og kanskje reagerer ulikt på samme mengde av et bestemt produkt.

– En generell regel er at et sunt kosthold også er et variert kosthold. Kesam kan gjerne være en del av et sunt kosthold, men ikke ta så mye plass at det går utover inntaket av andre mat- og drikkevarer som bidrar med andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger, forklarer Bjørnstad.

 😉

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg