Vektøkning og ernæring under svangerskap

Hei!

De siste dagene har flere medier skrevet om temaet “vektøkning i graviditeten” med utgangspunkt i et blogginnlegg fra personlig trener Helle Bornstein. 

bloggen sin skriver hun følgende:
Likevel er det en stor elefant i rommet som de færreste tørr å snakke om og adressere som et problem: Nemlig det faktum at stadig flere gravide er overvektige og at dette er et stort samfunnsproblem  Overvekt og fedme i svangerskapet er forbundet med betydelig økt risiko for mor,  men også for barnet. (…) Et av de første valgene den gravide bør ta for å ivareta sitt ufødte barn er derfor å gå ned i vekt. I dette legger jeg at gravide som er overvektige eller lider av fedme bør gå ned i vekt før og under graviditeten.  Det bør tilrettelegges for sunn vektnedgang under svangerskapet. “ 

Fra et ernæringsmessig synspunkt og som ernæringsrådgiver har jeg følgende kommentar:

 

Ifølge Helsedirektoratet er det vanlig med en vektøkning mellom 11 og 16 kilo under et svangerskap. På deres nettsider står det følgende:
«Dersom kvinnen i utgangspunktet er overvektig, er det i orden om hun bare går opp noen få kilo i løpet av svangerskapet. Legg en plan for vektøkningen sammen med kvinnen. Slanking er ikke tilrådelig under svangerskap».

Hovedfokuset bør altså være på å få dekket kroppens næringsstoffbehov fremfor å la vekttall ta kontrollen når man er gravid! Her er det viktig å påpeke at det ikke finnes noe fasitsvar på hva som er «riktig vektøkning» i svangerskapet. Dette vil være individuelt og hovedfokuset bør være på å spise variert og sunt slik at man får alle næringsstoffene man trenger.

I gjennomsnitt vil et svangerskap på 9 måneder koste kroppen din 80.000 kilokalorier ekstra. Dette betyr cirka 150 kcal per dag i første trimester og 350 kcal per dag i andre og tredje trimester. Behovet øker mest i de tre siste månedene. Gravide får etter hvert behov for mer energi, protein, mineraler og vitaminer, så vær påpasselig med å spise næringstett mat. Det er helt normalt med såkalte «cravings» under graviditeten, noe som ikke trenger å være noe å bekymre seg over hvis man har et ellers har et normalt sunt og variert kosthold. Men at man er gravid er virkelig ingen unnskyldning for å hive i seg snop og usunn mat, tvert imot! Morens ernæringstilstand har selvfølgelig en stor betydning for fosterets utvikling, og det er derfor svært viktig at den gravide får dekket sitt næringsbehov, for best mulig helse både når det gjelder seg selv og barnet. Det er også kanskje fort gjort å misforstå utsagnet «man spiser for to». Ja, du trenger næring for to, men dette betyr ikke det samme som at energibehovet ditt er doblet selv om du er gravid. 

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg