Kjøttfri mandag: Linseburger

God mandag!

Forrige uke fikk jeg et spørsmål om jeg kunne fortelle litt mer om “kjøttfri mandag” og hvorfor jeg velger å ha en eller flere vegetariske dager i uka. For min del begynte “kjøttfri mandag” som en greie jeg ville teste ut i begynnelsen av 2014, både for å prøve nye vegetaroppskrifter, finner erstatninger for kjøttingredienser og ikke minst så er det ekstra gøy og motiverende å stadig oppdage deilig vegetarmat som også kan bidra til et mer variert kosthold og et større inntak av blant annet grønnsaker og belgfrukter. Andre ingredienser det går mye av i mine vegetarretter er egg, ost, cottage cheese, kesam og sopp-protein (quorn). 

Kjøttfri mandag kan være en god kickstart og motivasjon til deg som ønsker å redusere kjøttinntaket, men å kutte ned på kjøttforbruket er også mer miljøvennlig og bidrar til bedre dyrevelferd. I tillegg bidrar det til en mer rettferdig fordeling av verdens ressurser samt at det finnes mange vegetariske alternativer som er mye billigere å kjøpe enn kjøtt. Og ikke minst, forskning viser at det å spise mer plantebasert kost er gunstig for helsen vår. LES MER OM DET HER. 

Du har kanskje hørt om begrepet «fleksitarianer»? Enkelt sagt så spiser du både kjøtt og vegetarkost, men likevel er fokuset på å spise mer plantebasert. 

En fleksitarianer er et begrep for de som i blant bytter ut kjøtt mot et vegetarisk alternativ. Altså at du spiser et mer plantebasert kosthold, men likevel inkluderer animalske matvarer som kjøtt og fisk. Å være fleksitarianer kan hjelpe deg med å øke inntaket av frukt og grønt, og dermed øke inntaket av de gode næringsstoffene som vitaminer, mineraler og fiber.

Om det ikke passer med “kjøttfri mandag” er det selvfølgelig ikke noe i veien for å ha en “kjøttfri onsdag” en uke, og en “kjøttfri torsdag” uka etter der igjen. 😉 Men “kjøttfri mandag” har blitt et verdenskjent begrep og her kan du lese mer om dette  (norsk nettside) og her (engelsk nettside).

Tilbake til dagens kjøttfrie middagstips:

Linseburger
1 boks røde linser (Jeg brukte den med røde linser fra GoGreen) 
1/2 rødløk
1-2 fedd hvitløk
Spisskummin (cirka 1/2 – 1 ts) + paprikapulver (cirka 1 ts) 
2-3 ss havregryn
Evnt salt og pepper 

Kok linsene et par minutter til de blir myke. Hell av vannet og ha linsene i en bolle. Tilsett biter av løk, havregryn, presset hvitløksfedd og krydder. Bruk en gaffel eller lignende og mos linsene og bland alt godt sammen til det blir en fin og jevn “deig”. 

Deretter former du burgere med hendene og legg de i en stekepanne med olje/smør. Stek på middels varme 4-5 minutter på hver side. 

 

Server med ønsket tilbehør. Jeg hadde kesam-coleslaw, brokkoli, paprikastrimler og byggris ved siden av. Næringsrikt og smakfullt!

Enjoy!

Til de som lurer på om proteininntaket og proteiner i et vegetarisk kosthold anbefaler jeg dere å lese denne artikkelen jeg skrev for Treningsforum tidligere i år:

Fullverdig protein i vegetarkost

– Silje Bjørnstad – 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg