En sunnere hverdagspizza

Hei!

Jeg står på farten til å reise til fagseminar om idrettsernæring, men tenkte å slå et slag for næringsrik og digg hverdagspizza nå på formiddagen hvis du trenger et middagstips i dag. For hjemmelaget pizza kan enkelt lages til å bli en smakfull og sunnere pizzavarient ved å bruke grovere pizzapunn, masse grønnsaker, hjemmelaget tomatsaus, magre kjøttprodukter og en lettere ostevariant hvis du ønsker det.  

Grovere pizzabunn:
250 – 275 gram mel av grovere type (for eksempel fullkornsmel eller 50/50 med hvetemel + grovt mel)
100 gram havremel (Knus havregryn i en blender, eller kjøp ferdig havremel i butikk)
4-5 ss olje
1/2 pakke tørrgjær
1/2 ts salt
2,5 – 3 dl lunket vann

Ha gjæren i en bolle og tilsett litt av vann. Ha deretter oppi salt, olje og resten av vannet. Hell i melblandingen litt etter litt slik at du får en smidig deig. Se an deigen om du trenger mer væske eller mel. Hev deigen på et lunt sted i cirka 40 minutter. Kjevle ut deigen og ha den på et bakepapir og forstek denne i 3-4 minutter i stekeovnen på cirka 200 grader. Deretter har du på fyll og steker pizzaen videre på 225 grader i cirka 12-13 minutter (Til osten har smeltet). Server med salat/grønnsaker. 

3 gode grunner for å velge grovere pizzabunn:

1) Du får i deg mer av de gode næringsstoffene (Desto grovere meltype man bruker, jo mer vitaminer, mineraler og mer fiber inneholder den)
2) Det bidrar til en bedre og mer langvarig metthetsfølelse
3) Det smaker MER og det smaker BEDRE. 😉

Fyll: Karbonadedeig, rødløk, mais, paprika, ost.
Tomatsaus: 1 boks hermetiserte tomater med basilikum og urter + 2 fedd hvitløk + 2 ss tomatpure

 

Ikke glem de ekstra grønnsakene eller salaten ved siden av 😉

En kort forklaring om mel og “grovheten” på melet:

Når det gjelder de tradisjonelle bakemelene som er laget av korn finnes det tre hovedkategorier: siktet, sammalt og helkorn. Dette sier noe om hvor fint eller grovt kornet har blitt malt og har derfor betydning for næringsinnholdet for meltypen. 

Når hele kornet brukes sier man at utmalingsgraden er 100 prosent (Dette er altså positivt). Ønsker man et finere mel så tar man bort deler av kornet og får en lavere utmalingsgrad. Innholdet av næringsstoffer reduseres med synkende utmalingsgrad. Dette betyr at mel med lavere utmalingsgrad har lavere innhold av vitaminer, mineraler og fiber. For eksempel så har sammalt mel av hvete og rug tilnærmet 100 prosent utmaling, mens siktet hvetemel har en utmalingsgrad på 78 prosent. 

Enjoy!

– Silje Bjørnstad – 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg