Er det en påstand jeg ofte hører så er det at “sunn mat er så mye dyrere”. Joda, i de fleste matvarekategorirer så er det nok noen produkter som er dyrere enn andre og det er også mulig at disse produktene er mer næringsrike og sunnere enn lignende alternativer. MEN det trenger virkelig ikke å bety at dette vil gjelde for ALLE mat- og drikkevarer i butikkhyllene eller at det sunneste alternativet alltid er det dyreste.
Derfor tok jeg turen til en matbutikk, som i dette tilfelle ble Meny på Grønland her i Oslo, der jeg spontant plukket med meg 10 ulike matvarer for en “sunn handlekurv” og 10 sammenlignbare matvarer for en “mindre sunn handlekurv”.
Og resultatet?
Pris totalt for den sunneste handlekurven: 163,30 kroner (inkl 1 kr for bærepose):
Pris totalt for handlekurven med mindre sunne varer: 250 kroner (inkl 1 kr for bærepose):
86,70 kroner forskjell.
Kanskje ikke så mye for denne ene handleturen, men i det store og det hele kan man fort spare noen kroner i tillegg til at man faktisk også får produkter som er mer næringsrike sammenlignet med lignende alternativer. En annen morsom ting er at kiloprisen for de “sunnere” produktene faktisk kan være lavere enn de mindre sunne produktene, slik at man her får mer for penga på alle mulige måter.
For å gjøre det klinkende klart, dette er ikke en sammenligning som peker på “et sunt” versus “et usunt” produkt, men et matprodukt sammenlignes altså med et sammenlignbart valg som er mer næringsrikt valg i samme kategori. Dette betyr ikke nødvendigvis at det produktet er “usunt” eller “feil”, men det jeg ønsker er å få frem at det ikke trenger å være så komplisert eller dyrere å spise et sunt, variert og næringsrikt kosthold.
Samtidig vil jeg påpeke at selv om et produkt er i den “usunne handlekurven”, så betyr ikke det at jeg mener man trenger å unngå dette produktet, eller at det “sunne produktet” i den “sunne handlekurven” alltid er det mest næringsrike valget i denne matvarekategorien. Husk også at “sunt” betyr ikke nødvendigvis at det er “minst mulig” av noe, det “magreste” eller “det ferskeste”, eller lignende. Så for å gjenta meg selv til det kjedsommelige: Et sunt produkt eller et sunt måltid gjør deg ikke sunn, som på samme måte som at et usunt produkt eller et usunt måltid gjør deg ikke usunn. Det er det helhetlige kostholdet som har noe å si for hvor hvor sunt og næringsrikt man faktisk spiser.
Jeg understreker også at de matproduktene som blir nevnt her ikke tilhører noe merke som kun eies av en butikk-kjede eller lignende, er sponset eller var markedsført som spesialtilbud. Dette er rett og slett tilfeldige utvalgte produkter.
Her er matvarene som ble kjøpt inn og en kort kommentar om hvorfor det ene produktet blir sett på som et bedre alternativ sammenlignet med det andre:
Crüsli Solfrokost 41,50 kr (650 gram) versus Havregryn, lettkokte 15,90 kr (1,1 kg)
100 gram Crüsli Solfrokost inneholder 445 kcal. 100 gram Lettkokte havregryn inneholder 380 kcal. Frokostblandingen inneholder tilsatt sukker og bidrar med 6,5 gram kostfiber per 100 gram. Havregrynene bidrar med 8,5 kostfiber per 100 gram i tillegg til å ha et høyere innhold av flere vitaminer og mineraler som for eksempel magnesium, jern, B-vitaminer, kalium og fosfor. Disse gullgrynene bidrar også med «langsomme karbohydrater» som bidrar til en jevnere blodsukkerstigning, og en mer langvarig metthetsfølelse. Havregyn kan faktisk kalles “naturlig supermat” på grunn av dens naturlige høye innhold av viktige og gode næringsstoffer som kroppen trenger.
Salami 29,90 kr (100 gram) versus Kyllingfilet naturell 21,90 kr(100 gram)
100 gram salami inneholder 444 kcal per 100 gram. Kyllingfilet-pålegget inneholder 98 kcal per 100 gram. Salamipølsa er et bearbeidet kjøttprodukt som inneholder mer salt og fett sammenlignet med påleggsvarianter av hvitt kjøtt. Husk at jo mer bearbeidet kjøttmaten er, jo mindre av vitaminer og mineraler inneholder den. Og jo mer bearbeidet kjøttmaten er, desto mer fett inneholder den.
Penne rigate 19,50 kr (500 gram) versus Penne rigate fullkorn 18,50 kr (500 gram)
Hvorfor fullkornsprodukter? Fullkorn betyr at hele kornet brukes, både skall, kime og kjerne. Det er store variasjoner på hvor i kornet de ulike næringsstoffene befinner seg, så desto mer av det hele kornet som brukes, jo høyere innhold er det av fiber, proteiner, vitaminer og mineraler.
Maarud Salt Potetgull 25,90 kr (250 gram) versus Mandler 24,90 kr (250 gram)
Nøtter og mandler er et sunnere snacksvalg fordi det bidrar med flere vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer sammenlignet med chipsvarianter. I tillegg er det stor sannsynlighet for at du vil ha en bedre og mer langvarig metthetsfølelse av å spise for eksempel 40-50 gram mandler enn 40-50 gram potetgull.
Melkesjokolade 34,90 kr (Walters Mandler 200 gram) versus frukt 13,31 kr (2 stk eple 318 gram og 2 stk pærer 418 gram)
Her er det kanskje noen som synes at det å sammenligne sjokolade med frukt er en håpløs sammenligning, men disse to produktene kan faktisk være veldig like samtidig som de er helt ulike ernæringsmessig. Både sjokolade og frukt inneholder sukker og har en søt smak som kan være deilig om man har lyst på søtt og det er lett tilgjengelig i de fleste kiosker og butikker. Men mens frukt har et naturlig innhold av fruktsukker og i tillegg bidrar med fiber, vitaminer og mineraler, så er mesteparten av sukkeret i sjokoladen tilsatt sukker i tillegg til at det bidrar med «raske karbohydrater og usunt fett» og lite med viktige næringsstoffer.
Nugatti porsjonstube 7,50 kr versus Stabburet Markrell i tomat-tube 6,90 kr
Dette burde kanskje tale for seg, men bare for å få det inn med teskje: Nugatti bidrar for det meste med sukker og “tomme kalorier”, mens fra fiskepålegg som for eksempel Makrell-i-tomat bidrar med vitaminer og mineraler (sink, selen, jod, vitamin D), mer protein og sunne fettsyrer (inkl omega-3).
Ekstra lettrømme 19,90 kr (300 gram) versus Mager kesam 18,90 kr (300 gram)
Dette er meieriprodukter som begge fint være en del av et sunt og variert kosthold. Men kesam bidrar med mer protein og mindre fett og kilokalorier per 100 gram.
Frukost-knekkebrød 17,50 kr (240 gram) versus Havre-knekkebrød 15,90 kr (300 gram)
Hovedingrediensen i havre-knekkebrødet er fullkornshavremel, mens det i Frukost-knekkebrødet er hvetemel som er hovedingrediensen. Havre-knekkebrødet et høyere innhold av fiber og fullkorn, og bidrar også derfor med et høyere innhold av “grove karbohydrater”.
Spagettisaus fra pose 17,50 kr versus 2 bokser med knuste tomater (med smak) 8,90 kr +8,90 kr = 17,80 kr)
Det er ikke krise å velge posesaus en gang i blant, men det bidrar sjeldent til å gjøre måltidet noe særlig sunnere og mer næringsrikt. Å lage sin egen saus fra bunnen av trenger heller ikke å ta lang tid og for eksempel så er knuste tomater på boks et genialt alternativ til ulike ferdigsauser som pizzasaus, spagettisaus, kjøttsaus etc. Disse har ofte et høyere innhold av tomater, og inneholder mindre salt og tilsatt sukker. (Og det smaker SÅ mye bedre, synes jeg da 🙂 )
Pommes Frites 34,90 kr (Opphøgde poteter med salt, 450 gram) versus poteter 8,29 kr (900 gram)
Potetprodukter som for eksempel pommes frites og potetmos er et mindre næringsrikt valg sammenlignet med vanlige matpoteter. Dette skyldes blant annet fordi bearbeidede potetprodukter ofte er blitt tilsatt en god del salt og for eksempel blir pommes frites ofte frityrstekt, noe som bidrar med mer usunt fett og ekstra kilokalorier. I tillegg har mange potetgull- og pommes frites-produkter et høyt innhold av akrylamid, et stoff som mistenkes for å være kreftfremkallende og som i større mengder kan skade for eksempel nervesystemet og fosterutvikling. Akrylamid dannes naturlig i karbohydratholdig mat ved oppvarming og temperaturer over 120 grader. Poteten har de siste årene kanskje fått et heller dårlig rykte på seg, men det er ingen grunn til å frykte den norske tradisjonelle matpoteten. Ja, poteter inneholder en god del karbohydrat i form av stivelse, men den bidrar også med blant annet vitamin C og kalium, og er helt klart et mer næringsrikt valg fremfor bearbeidede potetprodukter.
Dette er selvfølgelig ingen STOR test eller eksperiment som konkluderer i at “all sunnere mat er billigere enn usunn mat”, men jeg håper dette kan være en liten gladnyhet og til inspirasjon og motivasjon til å velge næringsrik mat uten å påstå at det koster SÅ MYE MER, og at det handler mer om å gjøre smarte, næringsrike valg når man er på butikken.
– Silje Bjørnstad –
Er ikke alltid det er dyrere å kjøpe sunne produkter nei 🙂 Men ofte er de sukkerfrie variantene en del dyrere enn originalene har jeg merket
Dette var gøy å lese 😀
Iselin Renée: Hei! Det er jo en god oppfølger, og skal helt klart sjekkes ut nærmere 😉
Støtter hva Iselin sier. Ingen tvil om at dagligvaren forsøker å melke forbrukerne ved å prise magre produkter noe høyere enn originalen. De vet at sunnhet og helse er i kundenes fokus.
Overraskende at fullkornspastaen var billigere enn den vanlige. Jeg har pleid å se etter fullkornspasta, både spaghetti og andre typer, og fullkorn pleier alltid å være en god del dyrere.
Dummeste jeg har lest da potetgull ikke akkurat kan sammenlignes med mandler… Eller noen av de andre tingene med hverandre for den saks skyld. Er som å si at man man heller kjøpe Toyota i stedet for BMW da Toyota er billigere. Hadde hvertfall uten tvil betalt et par kroner mer og fått det jeg ville ha..
Syns kanskje müsli burde sammenlignes med müsli, og å sammenligne 16,21,- frukt med 34,90,- sjokolade kunne vel kanskje byttes ut med 70% sjokolade?
Det er så mange gode argumenter om temaet at det burde være unødvendig å måtte være usaklig.
Men jeg er enig, ikke kjøp pommes frittes.
Uti Keflex Generic Deltasone Online Viagra E Cialis Contemporaneamente [url=http://cialusa.com]п»їcialis[/url] Viagra 100 Mg Prezzo Baclofene Autorisation Vente Cialis Generique Andorre