Sunn og smakfull nachosform med søtpotet

Nachos er digg kosemat som ved enkle grep blir et næringsrikt og minst like smakfullt middagsmåltid. Bytt ut kjøttdeig med et magere alternativ som for eksempel karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig (eller bønnestuing hvis man ønsker et vegetarisk alternativ), og bytt ut de tradisjonelle nachochipsene med søtpotet, server med salat og nachomiddagen er blitt en sunn og deilig hverdagsmiddag du kan nyte med god samvittighet! 🙂

Søtpotet har blitt en mer og mer populær matvare her i Norge de siste årene, og det med god grunn.

Den oransje rotfrukten er sunn og næringsrik, har en god, mild søtsmak, kan brukes til det meste og setter farge på måltidene. Søtpotet er blant annet kjent for å være rik på betakaroten, et næringsstoff som både er en antioksidant og som kan omdannes til vitamin A. I tillegg bidrar søtpotet med blant annet vitamin C, kalium, kalsium og kostfiber. Ifølge Bama er matvaren en flott kilde til karbohydrater i form av stivelse og søtpotet er faktisk enda mer antioksidantrik enn gulrøtter.  Også er det en svært anvendelig rotgrønnsak og søtpotet kan stekes i skiver, bakes i ovn, wokkes, kokes som vanlig potet, brukes i gratenger og til å lage søtpotetmos for å nevne noe. 

Tidligere i høst var jeg også på et seminar der det ble sagt av ernæringsfysiolog Erik Arnesen at et av de folkeslagene som lever lengst, ifølge WHO, er innbyggerne på øya Okinawa som tilhører Japan, og cirka 80-90 prosent av energiinntaket kom fra karbohydrater. Men den viktigste matvaren var ikke ris, som jo er populært i Japan og andre land, men søtpotet!  Noe å tenke på! 😉 Les mer om dette på bloggen til Erik Arnesen her. 

NACHOSFORM:
Til én liten ildfast form:

1 stor søtpotet
150 gram karbonadedeig/kyllingkjøttdeig
Tacokrydderblanding (Jeg lager selv så slipper jeg alt det unødvendige saltet i ferdigblandingene. 1/3 av disse består av salt!)
1/2 rødløk
1 fedd hvitløk
2-3 ss ketchup eller 1 ss tomatpure
Vann 
Ost 
Salat
Evnt rømme/kesam og tacosaus

 Start med å vaske søtpoteten godt og skjær den i tynne skiver. Fordel skivene utover et stekebrett ikledd bakepapir og stek på cirka 210 grader i 12-14 minutter (avhengig av tykkelsen på skivene og stekeovn).

Deretter vender du alle skivene og lar de steke videre i 12-14 minutter til de blir sprø. Stek karbonadedeig og tilsett tacokrydderblanding (jeg bruker paprikapulver, chilipulver, spisskummin) og ketchup/tomatpure og vann til ønsket sauskonsistens. Skjær opp løk og knus hvitløksfedd med en hvitløkspresse og tilsett dette sammen med karbonadedeigen. 

Fordel de stekte søtpotetskivene i en ildfast form, tilsett karbonadedeigblandingen og legg over ost på toppen. 

La steke i stekeovn på 200-210 grader til osten er smeltet. 

Server med salat og eventuelt rømme/kesam og tacosaus. 

Enjoy! 😀

Tips: stek gjerne litt flere søtpotet-skiver som du kan ha som søtpotet-snacks til senere eller “ventemat” mens nachosformen står inne i ovnen 😉

– Silje Bjørnstad – 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg