Den nye grøttrenden: “Overnight oats”

Hei!

Den siste tiden er det stadig blitt flere som forsøker seg på “kjøleskapsgrøt” eller “overnight oats” som det heter på engelsk. Dette har blitt en ny frokostfavoritt for mange matentusiaster og grøtglade nordmenn.

“Kjøleskapsgrøt” er rett og slett grøt som man blander sammen på kvelden og deretter settes inn i kjøleskapet, og er klar til å spises morgenen etter. 

Havregrøt er et sunt og næringsrikt måltid som kan varierers i det uendelige. Havre inneholder blant annet jern, B-vitaminer og kostfiber, og i tillegg er det dokumentert at havre virker kolesterolreduserende. Havregryn er en billig og næringsrik ingrediens som kan brukes til mye i matlagingen, for eksempel i bakst, pannekake- og vaffelrører, havremel i pizzadeig og lignende, og selvfølgelig den klassiske havregrøten.

“Kjøleskapsgrøt” er en variant av havregrøten som lager seg selv og som kan spare deg for tid om morgenen. Med andre ord, dette er frokosten som lager seg selv! 🙂

Fremgangsmåten er som følgende: Bland havregryn med for eksempel melk eller yoghurt og sett den inn i kjøleskapet og la den stå der over natten (minst 6 timer). Tilsett for eksempel bær, fruktbiter, nøtter eller lignende rett før servering.

Resultatet er en sunn, deilig og lettvinn grøtvariant med en mer kremete konsistens sammenlignet med tradisjonell havregrøt.

Her har du en oppskrift hentet fra Opplysningskontoret for brød og korn:
Kjøleskapsgrøt med vaniljekesam og tranebær 
2 porsjoner
2 dl havregryn
2 dl melk
3 ss tørkede tranebær
1 dl mager vaniljekesam
2 ts kanel
1 lite eple
8 ss mandler 

Ha havregryn og melk i et glass eller lignende beholder med lokk. Hakk tranebærene i små biter og bland dem inn med havregryn- og melkeblandingen. Ha på lokket og sett glasset i kjøleskapet til neste morgen. Server med vaniljekesam, revet eple og hakkede mandler. 

En annen variant er denne med yoghurt og aprikos:
2 porsjoner
2 dl havregryn
2 dl melk
4 stk tørket aprikos
1 dl matyoghurt
2 ss flytende honning

Bland sammen havregryn og melk i et glass eller lignende beholder. Sett på lokk og la stå i kjøleskapet til morgenen etter. Bland inn yoghurt, flytende honning og oppskjærte aprikoser før servering. 

Enjoy!

– Silje Bjørnstad – 

Bilder: Opplysningskontoret for brød og korn

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg