Sunn og hjemmelaget chips

Hvis du ikke har prøvd å lage frukt- og grønnsakschips, så kan det absolutt anbefales! Dette er sunn og ikke minst digg snacks som er enkelt å lage selv.

Grønnsaker som egner seg godt som chipsvariant er for eksempel søtpotet, grønnkål, rødbeter, gulrot og gresskar. Eplechips, bananchips eller mangochips er andre alternativer. Med andre ord, her er det mye godt å velge mellom!

Her er noen fremgangsmåter på hvordan du kan lage dine egne chips av søtpotet, grønnkål, eple og gresskar.

Søtpotetchips:
Olje med nøytral smak (for eksempel rapsolje)
Søtpoteter
Valgfritt krydder (for eksempel salt, rosmarin, paprikapulver etc)

Sett på stekeovnen på 200 grader. Skjær søtpotet i tynne skiver, det kan være lurt å bruke en ostehøvel. Fordel skivene utover et stekebrett ikledd bakepapir. Pensle olje på skivene, på begge sider, og dryss over ønsket krydder. Stek i cirka 6-8 minutter på en side, snu de, og stek de videre til de blir sprø – men følg godt med slik at de ikke blir brent. 

Grønnkålchips
Grønnkål
Olje med nøytral smak 
Valgfritt krydder (for eksempel chili og havsalt, honning og kanel, etc) 

Vask grønnkålen og riv den i mindre biter. Ha det i en bolle og ha oppi olje og krydder, vend godt inn i grønnkålen. Legg grønnkålbladene utover et stekebrett ikledd bakepapir. Stek på cirka 180 grader i 5-10 minutter, snu gjerne litt på bladene i løpet av steketiden. Følg med slik at de ikke blir svidd. Avkjøl på rist før servering. 

Gresskarchips
1/4 stk butternut-gresskar
1 ts olje med nøytral smak
1 ts salt 
Skrell gresskaret og del det i båter og deretter i tynne skiver. Pensle olje på bakepapir på et stekebrett og legg gresskarskivene utover. Strø på litt salt. Stekes i ovnen i cirka 1 time ved 100-120 grader. Følg med underveis, steketiden avhenger av ovnen. Legg gresskarskivene over på rist da de er ferdigstekt slik at de blir avkjølt og sprø.  

Eplechips
1 stk eple
1 ts olje med nøytral smak
1 ts kanel
Fjerne kjernehuset og skjær eplene i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin eller ostehøvel. Legg skivene utover et stekebrett ikledd bakepapir. Pensle skivene med olje og dryss over kanel. Stekes i ovnen i cirka 1 time ved 100-120 grader. Følg med underveis, steketiden avhenger av ovnen. Legg epleskivene over på rist da de er ferdigstekt slik at de blir avkjølt og sprø.  

 

Enjoy!

– Silje Bjørnstad –

(Copyright BILDER: Opplysningskontoret for frukt og grønt)

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg