“Er kesam sunt?”

I morges kom jeg over denne svenske artikkelen som mener at “kesam/kvarg-trenden” de siste årene har tatt litt av.

“Kvarg er populært, men har liten helsegevinst” – er overskriften og i artikkelen står det blant annet at det finnes bedre og billigere proteinkilder. Ja, det kan jeg være enig i, men likevel så tenker jeg bare “Hvorfor “skremme” folk med enkeltprodukter mer enn nødvendig?!”

Også her i Norge har salget og forbruket av kesam/kvarg økt de siste årene, og å si at kesam har liten helsegevinst mener jeg  kan bidra til mer villedning, forvirring og matfrykt fremfor veiledning og matglede. Kesam inneholder flere gode næringsstoffer som kroppen trenger og som derfor fint kan være del av et sunt, næringsrikt og variert kosthold!

Videre står det at et problem med mange av de svenske kesamproduktene har et høyt innhold av tilsatt sukker.  Flere av de norske kesamproduktene har også tilsatt sukker, men det finnes da virkelig mange andre produkter som er “mye verre”.  

Her er for eksempel en oversikt over innholdet av tilsatt sukker i kesamprodukter fra TINE:

De originale kesamproduktene inneholder ikke tilsatt sukker, mens de smaksatte variantene inneholder 15 gram tilsatt sukker (cirka 7,5 sukkerbiter) per boks som veier 300 gram stk. 

Meieriprodukter som for eksempel rømme, kesam og creme fraiche har ulike bruksområder. Og kesam kan ofte være et fint alternativ til for eksempel rømme og/eller creme fraiche hvis man ønsker å redusere inntaket av fett og kilokalorier.


I tillegg så er kesam og andre meieriprodukter gode kilder til viktige næringsstoffer som blant annet B-vitaminer, kalsium, jod, sink og fosfor. Med andre ord, kesam er mer enn bare en kilde til protein. 🙂

Kesam egner seg godt til blant annet dipp, dressing, kalde sauser, bakverk og desserter. Meieriproduktet tåler ikke koking, men kan fint brukes i varme retter som skal i stekeovnen, for eksempel pai. 

Så for å gjenta meg selv for ørtende gang: Alt handler om hvor ofte og hvor mye du spiser av ulike mat- og drikkeprodukter for å si noe om hvor sunt og variert kostholdet ditt er. Og det finnes heller ikke ett enkelt fasitsvar på hvor mye kesam det er “greit å spise” siden dette vil varierer fra person til person på grunn av for eksempel ulike mat- og drikkepreferanser, ulike energibehov, og at man kanskje reagerer forskjellige på samme mengde av et bestemt produkt. 

Et sunt kosthold er et variert kosthold, og kesam kan gjerne være en del av et sunt og næringsrikt kosthold. Det handler mer om balanse og at produktet ikke tar så mye plass at det går utover inntaket av andre mat- og drikkevarer som bidrar med andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Dette påpekes for så vidt også i den svenske artikkelen, men jeg synes fremstillingen og vinklingen av saken likevel kunne vært annerledes enn å ha overskriften: “Kesam har liten helsegevinst”.

– Silje Bjørnstad –  

(Copyright bilder: Opplysningskontoret for melk- og meieriprodukter)

3 kommentarer

Siste innlegg