“Miley Cyrus råder alle til å styre unna gluten”

Hei!

Jeg startet dagen på frokostseminar arrangert av melk.no (Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter) og det er alltid deilig med faglig påfyll og oppfriskning av kunnskap.

Temaet for seminaret var “fakta og myter om dietter, proteiner og melk – hvem og hva skal vi lytte til?”. Foredragsholdere var klinisk ernæringsfysiolog Christine Henriksen fra Universitetet i Oslo, klinisk ernæringsfysiolog Elisabeth Adolfsen Høisæther fra melk.no og Truls Raastad fra Norges Idrettshøgskole.

Christine Henriksen snakket blant annet om trenddietter og glutenallergi ble da nevnt. For de siste årene kan det virke som det har blitt en trend å spise glutenfritt, uten at man kanskje helt har sjekket seg for glutenallergi(cøliaki) eller glutensensitivitet.

Det er vel ingen tvil om at kjendiser og media er med å påvirke folks oppfatning på kosthold og ernæring. Og det er klart at da Miley Cyrus går ut og fronter glutenfri diett som løsningen på alt godt, så gir det effekter…

For all del, det kan godt være at det er mange som mener man reagerer på gluten uten å få påvist en allergisk reaksjon gjennom prøver, men det å ha cøliaki er en ganske alvorlig og det er kun tynntarmbiopsi som faktisk er den avgjørende testen for å vite om man har cøliaki eller ikke. Udiagnotisert cøliaki kan føre til at opptaket i tarmen ikke fungerer som det skal, som igjen kan føre til utilstrekkelig opptak av viktige næringsstoffer og energi. Og om du får vondt i magen av å spise brød, men ikke av å spise pizza, så er det nok noe annet enn “glutenallergi” som er hovedårsaken. Just saying. 😉 

Og for å være ærlig så skjønner jeg ikke helt den greia at det er trendy å liksom ha en matvareallergi? Hvorfor er det trendy?! Så utrolig kjedelig det må være å reise i et middagsselskap eller være ute på resturant og unødvendig unngå en eller flere matvarer fordi man “tror” eller “mener” det er in å ha en matvareallergi? Det setter jo bare unødvendige begrensninger i mat- og drikkeutvalget i tillegg til at det kan føre til at man får unødvendig utilstrekkelig inntak av forskjellige næringsstoffer. 

Hvis man derimot har fått påvist en allergi, intoleranse eller får gjentatte merkbare negative effekter ved å spise et bestemt produkt eller en bestemt matvaregruppe så er det viktig å finne erstatninger og alternativer som kan bidra med de samme næringsstoffene 🙂

Og igjen, man skal  heller ikke undervurdere den psykologiske delen av det å spise. Hvis du tenker at du får vondt i magen av å spise ett eller annet bestemt produkt, så kan det hende at du faktisk får det uten at det skyldes ingrediensene i maten. Placebo er undervurdert. 

Ja, så snakket Christine så vidt om “nye trenddietter” også, og disse diettene var ukjent stoff for meg. Men det er for eksempel altså “VB6-dietten”  som står for “Vegan Before 6” som tilsier at før klokka seks på ettermiddagen skal man spise vegansk kosthold. Etter klokka 6 er alt lov.

Og “Raw Till 4” som betyr at til klokka fire på ettermiddagen kan man spise raw food-kosthold, mens etter klokka 4 er det fritt frem.

Altså…. Kom igjen a?! Jeg må bare le! 😀

 Truls Raastad snakket blant annet om proteininntak i forhold til muskeloppbygging og muskelstyrke, og han hadde flere gode poeng som virkelig er verdt å merke seg. 

Blant annet at når det gjelder proteininntak så er det ingen god dokumentasjon som tilsier at man får mer muskelmasse om man bruker proteintilskudd når man har et sunt og variert kosthold som dekker det daglige proteinbehovet. Og at det er like viktig, om ikke mer viktig, og faktisk spise nok og ha et energioverskudd for å bygge muskler når det daglige proteininntaket blir dekket. Spiser man mer protein enn det kroppen klarer å ta opp så viser studier at det fører til nitrogentap i urin.

Og ikke minst så er det viktig å tenke helthetlig når det gjelder næringsstoffer, vitaminer og mineraler, og ikke henge seg opp i kun ett eller et fåtall av de essensielle næringsstoffene kroppen trenger for å fungere, som for eksempel at man bare fokuserer på nok protein eller nok karbohydrat. Derfor er det viktig å finne gode proteinkilder i kosten som også bidrar med flere gode næringsstoffer. Proteinshakes og proteintilskudd inneholder som regel kun protein og lite av for eksempel jern, vitamin D, fiber og så videre. Men hvis man spiser for eksempel 2 skiver grovt brød med gulost og skinke og 1 glass melk så har man i tillegg til protein også fått i seg kalsium, langsomme karbohydrater, fiber, B-vitaminer, jern, jod, E-vitaminer etc.  

 Oppsummeringen taler for seg selv:

🙂

Ellers så synes jeg denne her var ganske fin:

Jeg kjenner meg igjen og går helt klart på det som heter “Total-dietten”. 😉

Ha en fin torsdag!

– Silje Bjørnstad – 

9 kommentarer
    1. En annen ting med det at det er trendy å spise glutenfritt er at det kan bli ganske risky å spise ute for oss som faktisk har cøliaki, fordi restaurantene ikke tar like mye hensyn når det kanskje bare dreier seg om en trenddiett. Har fått spørsmålet “so, you have like, a serious allergy or something? wow” flere ganger når jeg presiserer at jeg må vite at maten er helt glutenfri.

    2. “Så utrolig kjedelig det må være å reise i et middagsselskap eller være ute på resturant og unødvendig unngå en eller flere matvarer”
      Kjedelig nei! Da er man jo i sentrum – den som skiller seg litt ut, får oppmerksomhet, den som kanskje arrangøren må innrette seg etter osv.

    3. Geir: He he, ja, og kanskje går glipp av fantastiske matopplevelser og en matglede som man kan dele med andre fordi man mener man har en matallergi eller matintoleranse fordi man kanskje fikk vondt i magen av et måltid som for eksempel inneholdt gluten eller laktose og dermed selvdiagnotiserer seg med feil diagnose, noe som igjen fører til at man unngår matvarer som egentlig er helt unødvendig. Konklusjon: reis til lege eller ta kontakt med en ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg med å stille riktig diagnose. For eksempel er “irritabel tarmsyndrom” en tilstand som rammer mange, men her er det store individuelle forskjeller på både hva slags mat man tåler/ikke tåler, stress, psykiske faktorer etc.
      Og får man påvist cøliaki så får man faktisk dekket matkostnader med inntil 2000 kroner i mnd av staten, så hvis man mener man har cøliaki så vil jeg anbefale at man sjekker opp dette ganske raskt.
      Forresten, jeg er helt enig det med at arrangører og spisesteder generelt må bli flinkere til å kunne gi allergivennlig mat, og vegetariske alternativer også for den saks skyld. Mye er blitt bedre de siste årene, men vi har fortsatt en lang vei å gå for å kunne tilfredstille alle de som faktisk har en matallergi/matintoleranse eller da er vegetarianer eller veganer.

      (Ja, jeg blir engasjert…. ;p )

    4. Elise:
      Ja, skjønner veldig godt hva du mener. Matallergi og matvareintoleranse er en tilstand som skal tas på alvor. De med for eksempel alvorlig nøtteallergi kan jo i verste fall dø om de får feil mat. Og jeg har flere ganger hørt om både restauranter, skolekantiner og andre matserveringssteder som ikke legger til rette for eksempel å kunne servere helt glutenfri mat. Bare det å bruke samme skjærefjøl der det har blitt skjært vanlig brød (og som kanskje til og med har vært i oppvaskmaskinen) til å skjære opp et glutenfritt brød kan inneholde “glutenstøv” som kan gi store plager for en som har cøliaki 🙁 Det er en alvorlig diagnose som jeg dessverre har inntrykk av at mange ikke har riktig informasjon om og forståelse for.
      <3

    5. Hei. Så flott at du legger ut en slik artikkel. Jeg har selv fått påvist intoleranse for hvetgluten, og må i mange tilfeller spise glutenfritt. Men er dritt lei av folk som diagnosere seg selv med at de ikke toler gluten bare fordi det er kult. Jeg opplever at jeg blir skikkelig dårlig dersom jeg spiser my hvetmel men føler at en kanskje ikke blir tatt alvorlig når folk som er friske og ikke har sjekket seg påstår at de ikke toler det ene og de andre.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg