“Sharp-diet”

Hei!

I dag har jeg vært på seminar arrangert av Opplysningskontoret for meieriprodukter i samarbeid med European Milk Forum. 

Det overordnede temaet var “Melk og meieriprodukters rolle i et helsefremmene og bærekraftig kosthold”. 

Det var forelesere fra både England, Norge, Danmark og Nederland og temaer som ble tatt opp var blant annet melk og hvorfor dette blir sett på som er næringsrik drikk, konsum av melk og meieriprodukter de siste årene, forskning om mulig sammenheng mellom melk og kardiovaskulære sykdommer og slag, hva sier forskningen om melkefett, valg av magre meieriprodukter versus originale meieriprodukter, etc. Med andre ord en herlig dag med faglig påfyll samtidig som man får bekreftelse for at man som ernæringsrådgiver i alle fall tenker noenlunde riktig – nemlig at det ikke er ett produkt alene som kan klassifiseres som sunn eller usunn, men at man må se på helheten i kostholdet. 

 

Så synes jeg denne dietten hørtes ganske så smart ut, nemlig “SHARP-diet” 

Oversatt til norsk: bærekraftig, helsefremmende/sunn, økonomisk lønnsomt, pålitelig, velsmakende. 

Med andre ord, et sunt og variert kosthold som er bærekraftig (både økonomisk og miljømessig) samtidig som det skal smake godt – det høres kanskje ut som en selvfølge, men utfordringen her er å få teori gjort om til praksis. 

Vel, et sitat som jeg uansett synes var en av de beste slidsene i dag (og som forsåvidt ikke kom som en stor overraskelse for meg, siden jeg har påpekt dette utallige ganger tidligere – mihi.) 

Og som jeg uttalte i en artikkel på Side2 tidligere i år: 

– Jeg liker ikke begrepet «å skeie ut» fordi det gir en så negativ tone. Det er selvfølgelig helt greit å ta seg en sjokolade eller litt potetgull en gang iblant, så jeg håper ikke at folk får dårlig samvittighet eller panikk hvis de får lyst på dette. Det er ikke det ene «usunne» produktet eller måltidet som avgjør om du har et sunt og variert kosthold. Man må se på helheten i kostholdet, og det totale matinntaket og matvalget for å kunne si noe om hvor sunt og næringsrikt man spiser. 

Nemlig 😉  Mat og ernæring ER personlig, og for mange er det også voldsomme følelser involvert når det gjelder mat- og drikkeinntak. Og skulle du få den derre dårlige samvittigheten, ja, så unn deg for all den GODE samvittighetsfølelsen hver gang du føler du spiser noe som er “riktig” da – det handler om balanse.

 

Skap matglede – ikke matfrykt! 

– Silje Bjørnstad – 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg