5 matmyter jeg er drittlei av å høre

Hei og god tirsdag!

Jeg er, som jeg har nevnt mange ganger før, veldig opptatt av å fremme en type helsejournalistikk som bidrar til inspirasjon til matglede og veiledning, fremfor skremselspropaganda, matfrykt og villedning – noe jeg også snakket en del om under foredraget jeg hadde på høstseminaret for “Norsk Forening for Ernæringsfysiologer”. Og noen ganger må jeg bare få blåst ut litt “frustrasjon” over påstander og utsagn som jeg kan komme over i diskusjonsforum, kommentarfelt eller lignende – som etter min mening er helt bak mål. 

Og da er det jo kjekt å ha en blogg da. 😉

Her er i alle fall 5 påstander/spørsmål som jeg ofte får spørsmål om eller leser, som jeg bare må kommentere: 

1) “Banan er usunt”

Hva har skjedd med bananen de siste årene? Hvorfor har denne plutselig fått et så negativt rykte og skylden alene for at folk utvikler både overvekt og diabetes type 2? Både Olympiatoppen og Opplysningskontoret for frukt og grønt er bare noen som forklarer at dette er et fint alternativ til for eksempel “treningsmat” og mellommåltid.

Banan er en av de fruktene som inneholder mest karbohydrater (fruktsukker), men det er stor forskjell på å spise frukt som har et naturlig innhold av fruktsukker, og å drikke sukkerholdig brus eller spise en sjokolade eller bolle med tilsatt sukker. 

Og ikke minst så er det særlig én stor forskjell på banan og sukkerholdig brus som Coca-Cola. Spiser du en banan så får du i deg gode næringsstoffer som kroppen trenger, mens brus med sukker kun tilfører tomme kalorier og energi uten å bidra med vitaminer og mineraler. Banan inneholder blant annet kalium og vitamin B6 samt fiber som har en stabiliserende virkning på fordøyelsen. Den gule frukten inneholder også A-vitamin, fosfor, magnesium, selen og sink. På grunn av sitt innhold av karbohydrater så er den gule frukten ypperlig treningsmat. Banan er derfor fint å spise både før og etter fysisk aktivitet fordi kroppen fort tar til seg næringen. Banan er også suveren som mellommåltid da det tilfører rask energi. I tillegg til å være et godt alternativ til treningsmat og mellommåltid er banan også en ypperlig ingrediens i bakst! Baker du med bananer får du et naturlig søtt resultat slik at du helt slipper å bruke tilsatt sukker, men du får med gode næringsstoffer på kjøpet. Så er det også viktig å huske på at hvis du bruker banan som en ingrediens i et måltid, så vil også de andre ingrediensene være med på å påvirke blodsukkerstigningen. Det hjelper på blodsukkeret om man spiser frukten til et måltid sammen med andre matvarer med fiber, som grovt brød, eller sammen med nøtter, yoghurt naturell eller cottage cheese. Det vil redusere den totale blodsukkerstigningen fra måltidet. En annen myte som går igjen når det gjelder denne frukten er at man blir tykk av å spise bananer. For det første så er ingen overdrivelser bra, uansett hva slags matvare det er snakk om. Men da er det ikke matvaren i seg selv om ikke er bra, men nettopp det faktum at du overdriver og spiser for mye uten å variere kostholdet ditt. For det andre så handler det om balanse og å kunne sette ting i et mer helhetlig perspektiv. Ett produkt eller ett måltid alene er ikke det som avgjør om du går opp i vekt eller ikke, eller om du er “sunn” eller ikke for den saks skyld. Det er det totale inntaket av mat og energi over lengre tid som påvirker dette. Spiser du mindre enn du forbrenner så vil man over tid gå ned i vekt, mens hvis man spiser mer enn det kroppen klarer å forbrenne så vil man merke at vekta går oppover. Med andre ord så er banan helt ufarlig for friske mennesker. Folk med diabetes kan fint også spise frukt med høyt karbohydratinnhold, som for eksempel banan, mango og druer. Det viktigste for denne gruppen er å være påpasselige med mengdene og å forsøke å spise frukten som en del av et større måltid med andre matvarer med fiber og protein for å redusere den totale blodsukkerstigningen fra måltidet.

 

2) “All bearbeidet mat er usunt”

Nei.

Bearbeidet mat har fått et frynsete rykte og for mange er dette mat som automatisk er usunt og inneholder lite næring. Men at maten er blitt bearbeidet er virkelig ikke synonymt med at den ikke er næringsrik og som kan inngå i et sunt og variert kosthold! Bearbeidet mat betyr at matvaren ikke er i sin naturlige form, men for eksempel ha blitt utsatt for varmebehandling, blitt tilsatt sukker/salt/etc, blitt blandet sammen med andre ingredienser for å lage en bestemt matvare og så videre. Med andre ord så er både melk, ost, cottage cheese, skinkepålegg og smoothies såkalt bearbeidet mat – og dette er næringsrike matvarer som bidrar med flere gode næringsstoffer som kroppen trenger. Så ikke døm bearbeidet mat bare fordi den er “bearbeidet”, men les ingredienslister og næringsinnhold for å få en bedre forståelse for om matvaren bidrar med gode næringsstoffer eller om du bør se etter et mer næringsrikt alternativ. 

3) “At et produkt er glutenfritt betyr automatisk at det er sunt”
Nei. 

Det er nesten fascinerende hvor stor status ordet «glutenfri» har fått de siste årene. Helt vanlige matprodukter har nå begynt å markedsføre sine varer med ordene «fri for gluten» og «naturlig glutenfritt» for alt det er verdt. 

Det finnes selvfølgelig mange «vanlige» matvarer som er naturlig fri for gluten som er et mer næringsrikt og sunnere valg fremfor matvarer som inneholder gluten. Men når det gjelder glutenfrie produkter sammenlignet med lignende produkter som inneholder gluten, så er det ikke noen automatikk i at bare fordi noe er glutenfritt, så er det sunnere. For eksempel er det veldig mange glutenfrie bakeriprodukter som inneholder lite fiber og har et høyt innhold av raske karbohydrater. Og tradisjonelle kornprodukter og matvarer som inneholder gluten er også viktige energikilder for mange som trener mye, i tillegg til at det er en viktig kilde til blant annet B-vitaminer og jern. Så om glutenfrie produkter er sunnere enn andre produkter avhenger dermed hva man sammenligner det med. Og selvfølgelig, har man cøliaki eller en form for glutenintoleranse så vil jo glutenfrie produkter være det naturlige og beste valget – men det sier seg vel jo selv?

4) “Lettbrus gjør deg feit”

Nei.

Altså, lettbrus inneholder så godt som 0 kalorier, så det drikkeproduktet i seg selv kan bare ikke gjøre deg feit. Hvis du nå av en eller annen grunn skal kommentere at «lettbrus gjør deg tykk», så skal du jaggu ha god dokumentasjon for å komme med en slik påstand. At lettbrus i noen studier KAN TYDE PÅ at det øker sultfølelsen/søtsuget ER IKKE SYNONYMT med at lettbrus i seg selv fører til vektøkning. 

5) “Du legger på deg om du spiser etter klokka åtte om kvelden”
Nei. 
Det er mulig du har hørt det før, men er du en frisk person med en normalfungerende kropp så er det hvor mye energi du spiser og hvor mye energi du forbrenner det som avgjør om du går opp eller ned. Ergo spiser du flere kalorier enn det kroppen bruker over en lengre periode så går du opp i vekt, og omvendt.  

Og takk for meg for denne gang.

– Silje Bjørnstad – 

81 kommentarer
  1. naboen fikk problemer med stoffskifte pga lettbrus, hun drakk unaturlige store mengder da, legen mente det var søtstoffet og sa hun burde kutte all pepsi max.
   det fungerte, over tid ble ting noe bedre hvertfall, så da skulle hun unne seg noe godt, det ble pepsi max det, måtte jo ikke ha sukker, vips så forværret ting seg.
   nå tror jeg ikke hennes tilfelle er noe å frykte med mindre det er snakk om litervis til dagen, og jeg mener litervis! Men man bør ikke drikke for mye av noen type brus tror jeg.

  2. Kvinner er vel mest opptatt av kalorier. Sunnhet handler ikke bare om det. Det er vel derfor dere tror at å drikke lettbrus i enorme mengder er uproblematisk. Lettbrus er dog sammenlignbart med å drikke flytende plast, for å sette det (bare litt) på spissen.
   Å drikke vann er vesentlig sunnere. Lettbrus som konsept handler om å selge, etter at sukker ble kjent som skadelig.
   Den store myten i media om drikke er vel at kaffe enten er veldig usunt eller veldig sunt.

  3. Helt enig med det med bananer og er glad for at du tok deg tid til å utdype det. Skjønner ikke hva treningblogger som skal fremme et sunt kosthold tenker med når de sier at du ikke burde spise bananer men at proteinbarer med masse sukker i er sp og lignende kunstige matvarer mye bedre, what? Naturlig er oftest best og banan er en av de beste fruktene som er. Naturlig emballasje, naturlig søt, god tekstur, kan brukes på uendelige måter og så utrolig sunn! Jeg er bare nitten, men er heldigvis kritisk til hva slike slankemidler sier etter å hatt spiseforstyrrelser siden barneskolen så har erfart at alle ikke vet hva de snakker om 👍🏼 og vegetar/vegan livsstilen er noe jeg anbefaler virkelig for alle som sliter med mat på alle måter, er nesten frisk fra en utrolig tøff sykdom fordi jeg nå føler meg friskere, har fått en sunn vekt og spiser så mye magen orker uten å få dårlig samvittighet. Pluss at det gir livet litt ekstra mening

  4. hmm tror du har misforstått det med lettbrusen. mange studier tyder på at søtningsstoffet i lettbrus osv bruker kroppen som det skulle vært helt vanlig sukker og omdanner dette til fett.

  5. Dette med mat er merkelig. Drar man til lege eller andre i helsevesenet så sier de at man skal ha et variert kosthold. Det skal inneholde kjøtt. Grønt og karbohydrater. Så lenge man ikke har allergier så er det ikke noe spesielt man skal unngå. Om man ikke mangler noe skal man ikke ta kosttilskudd. Ingenting er farlig av vanlig mat så lenge man ikke overspiser noe. Supermat er ren svindel. Kosthold er ikke vanskelig

  6. Takk for at du setter ord på min frustrasjon når det gjelder myter ang. mat. Selv om jeg i utgangspunktet ikke bryr meg om hva andre folk tenker og mener om mat, synes jeg at det blitt en uting at medier stadig skal bevise at de forskjellige mattypene ikke er sunne. Selvfølgelig er det ikke bra å spise 10 kg gullrøtter om dagen, drikke 8 liter melk, spise 14 mandelposer og kylling til middag 7 dager i uken. Magnar har rett, kosthold er lett. Varier og bruke hue!!

  7. Hvis lettbrusen inneholder sukker (selv om det er 0 kalorier), så vil du legge på deg, med mindre du er veldig aktiv og får brukt opp energien. Folk bør slutte å se bare på kalorier, og faktisk se på innholdet i det de hiver i seg…

  8. Ut av kommentarfeltet så ser jeg at lettbrusmyten overlevde dine påstander. en mener søtsmak omdannes til fett og en annen mener kcal ikke lenger bør være en måleenhet for inntak av energi. En tredje sier naboen ble syk av lettbrus uten å tenke at studie av 1 person ikke blir fakta, men at mange andre ting kan ha vært årsaken. Alt dette fordi de har googlet eller hørt noe.

  9. Elektroarbeider: Lettbrus inneholder ikke sukker, det er hele poenget med lettbrus – fritt for sukker og kalorier. Sukker er karbohydrater og karbohydrater bidrar med kalorier (energi). Men det finnes hverken sukker eller kalorier i lettbrus….

  10. Hei. Er ikke enig med at bearbeidet mat er ikke usunt. Som regel bearbeidet mat inneholder mye mer salt (og sukker og potettmel og…) enn det man legger i maten selv. Du kan ikke kale melk og ost o.l. bearbeidet mat, det er bearbeidete råvarer. Bearbeidet mat er frozen pizza, kjøttboller etc som du enten steker litt eller bare varmer opp i mikrobølgeovn. Skinkepålegg er egentlig ikke så sunt, med tanken på hvor mye salt og stivelse legges til (for å ikke nevne farge som tilsettes slik at den skal ha den appetittvekkende rosa farge) Kokt kjøtt har grå farge, ikke rosa. Uenig også i det du skriver om lett brus. Du skal ikke bedømme ut fra 0 kalorier men ut fra kjemiske stoffer som du får inn i kroppen med (ikke bare) lett brus. For mer pålitelig informasjon anbfefaller jeg på det sterkeste bok “Why do we get fat and what can we do about it”. Der skal du lese en dol om baban også. Men jeg er glad at du, som mange andre, tar opp diskusjon om sunt mat.

  11. Mye av det “negative” fokuset på banan, går vel mest på at den ikke skal tas for å være kanonbra å spise for folk som vil ned i vekt osv sammen med trening. Mange som ønsker vektreduksjon dytter inn banan etter banan i den tro at det er rene proteiner de spiser. Det er jo ikke tull at det innholder store mengder sukker, og nei det er ikke som å drikke brus, men det er heller mange andre frukter det er “bedre” å spise som mellommåltid.

  12. Å klage over at mat blir merket som glutenfritt, er vel litt sneversynt? Det er slik at noen av oss ikke tåler gluten. For oss med Cølaki eller gluten intoleransen så betyr faktisk den merkingen en hel del! Den korter drastisk ned på tiden det tar å handle, du slipper faktisk å lese innholdsfortegnelsen på ALT du kjøper. Selv noen tannkremer inneholder gluten. Prøv selv å fin les innholdsfortegnelsen på alt neste gang du handler:) Tåler du derimot gluten så spis det selvfølgelig, fiber feks er viktig å da er en gluten holdig diett viktig 😉

  13. du tror ikke at de markerer ting med glutenfritt for å vise oss som har cøliaki at vi kan spise det.. i gamle dager (bare noen få år siden) inneholdt stort sett ALT mel eller gluten i andre former.. spesielt TORO har gjort en fantastisk jobb.. knorr for eks har ikke en eneste saus jeg kan spise.. just saying

  14. Studier tyder på at aspertam gjør folk mer sulten og at kroppen tar opp flere kalorier av den andre maten/drikken vi konsumerer. Så det betyr at pepsi max potensielt gjør at vi legger mer på oss enn om vi hadde erstattet den med f.eks vann. Vi kan da si at f.eks Pepsi Max kan være en komponert som gjør at man legger på seg.
   Det er mer innviklet enn bare kalorier inn og ut. Det burde jo frøken Ernærling vite.

  15. Du vil få en hormonell respons(insulin) i kroppen av lettbrus som kan føre til økt fettinnlagring, og svingninger i blodsukker av ingen grunn ( der er jo ikke sukker der, kroppen blir lurt) som kan føre til at du spiser mer enn du burde, tidligere enn man kanskje hadde gjort uten lettbrus. Jeg benekter ikke din påstand om at det ikke gjør deg feit, men jeg tror det er hverken sunt eller bidrar til at kroppen holder vekten. Vann er den beste drikken. 🙂

  16. Til Herr Bjørn fra frøken Ernæring:
   Les hva jeg skriver før du kommenterer.
   “Lettbrus inneholder så godt som 0 kalorier, så det drikkeproduktet i seg selv kan bare ikke gjøre deg feit.”

  17. vikki: Klager jeg over at mat blir merket som glutenfritt? Nei. Det jeg stusser over er hvor høy status gluten har fått hos helt vanlige, friske mennesker og matprodusenter som begynner å plutselig merke helt vanlig mat merke at det er “fri for gluten”, samtidig som det er fokuset i ny reklamekampanje etc, som for eksempel yoghurt naturell (et produkt som alltid har vært glutenfritt).

  18. Alle disse studiene du snakker om Bjørn har aldri blitt vitenskapelig bekreftet. Av den grunn kan man ikke understøtte sammenhengen mellom kunstige søtningsstoffer og vektøkning.

  19. Turid: Jeg er veldig klar over at ulike studier nevner det du kommenterer her og jeg har heller aldri påstått at store mengder lettbrus er bra (store mengder av ett produkt alene er sjeldent bra). Men mange konkluderer med at “lettbrus gjør deg feit” ved å ukritisk lese påstander eller artikler i media basert på en enkeltstudie med få deltakere, som ikke kan vise til en årsak-virkning-sammenheng, men som “kan tyde på” ett eller annet, og som gjerne er finansiert av noen som kan tjene på at lettbrus-salget går ned eller lignende – noe som da fører til at man tror lettbrusen alene er det som eventuelt gjør at man går opp i vekt – det er dette jeg skulle ønske flere kunne ha et litt større perspektiv på og forståelse for. Mattilsynet godkjenner bruk og grenseverdier for aspartam (som brukes mye i lettbrus) og andre søtstoffer i Norge, og at søtningsstoffene har en ADI-grense (Akseptabel Daglig Inntak).

  20. Ioannis: Ja, da har vi to ulike synspunkter og erfaringer på dette. Jeg opplever daglig henvendelser fra folk som for eksempel har misforstått “eat clean”-begrepet totalt, fordi det er så mange “ulovlige matvarer” og “neimat” i et slikt type kosthold, og jeg mener mange dermed får mange unødvendig begrensninger fordi plutselig så er all mat som kjøpes i vanlige dagligvareforretninger blitt “farlig” fordi det er industrien som har produsert det. Det er flere som jeg må henvise til psykolog fordi jeg selv ikke har kompetansen til å hjelpe de videre med kostholdet, fordi det har gått så til hodet på noen at det er blitt et psykisk problem. Jeg ønsker bare at folk skal slappe litt mer av og å vise at det å ha et sunt, variert kosthold ikke trenger å bety at man må begrense inntaket av ulike mat- og drikkeprodukter til det minimale.

  21. Man kan da faktisk ikke legge på seg ene og alene av en drikk som inneholder 0 kcal!!! Les teksten her, ikke kom å sammenlign med ditt og datt, at det fører til vektøkning, mer matlyst osv.. Hun skriver om at lettbrus i seg selv ikke gjør at man legger på seg da det ikke er kalorier i det. Og drikke bare vann, for det er best? Mulig det, men hvis jeg skal kose meg med brus, noe jeg gjerne gjør, tar jeg meg en lettbrus. For et kjedelig liv å drikke kun vann og ikke annet hele tiden :p

  22. Er desverre blitt sånn at endel folk prøver å basere livene sine etter hva som blir skrevet i avisartikler type “dropp eller spis mer av denne matvaren og du får en slank muskelkropp og bedre helse”. Men det er noe jeg reagerer litt på her. Bearbeidet mat bør vi i størst mulig grad holde oss unna, det er alt for ofte tilsatt ting vi ikke trenger + at det trigger smaksløkene til å ville spise mer av det samme. Kjemiske tilsetningsstoffer og fyllmasse vi aldri bruker på kjøkkenet hjemme. Selvom ferdigmatbransjen har begynt å rydde opp litt, er det fremdeles mye som gjenstår. Hva er galt i å lage maten selv?
   Så er det lettbrus, som inneholder ca null energi, jeg kan ikke helt se bort ifra forskningen som sier at den påvirker hormonene som er med på å styre metabolismen, og dermed sender energi som ligger i tarmen til fettcellene istedenfor å sende dem til organer som faktisk trenger energien. Om dette stemmer er det jo lettbrusen som gir oss mer kroppsfett, da vi med samme energiinntak blir feitere enn om vi ikke drikker lettbrus.
   Ost er vel ikke bearbeidet? Er bare å ta melka ut av dyret, la det ligge, sile, la det ligge litt til. Med mindre du tenker på tube-ost, som jo ikke smaker ost.
   Og, er det noen som mener at banan er usunt? Selv har jeg aldri møtt noen.

  23. Folk må slutte å lese om studier og forskning der det synses i øst og vest. Forhold dere til dokumentert vitenskap. Du blir ikke feit av lett brus med 0 kalorier!!!

  24. Himmel. Så mange som er enspora her i kommentarfeltet. Hittil har jeg ikke sett en ordentlig dokumentasjon på at søtningsstoff “lurer” kroppen til å produsere insulin. Hvor dum tror vi at kroppen er? Bare fordi det smaker søtt? Ikke har jeg sett noen dokumentasjon på at du blir mer sulten av lettbrus enn vanlig brus heller. Bearbeidet mat er bearbeidet med en gang det har blitt gjordt noe med den. Kjøttdeig er bearbeidet kjøtt. Pizza er selvsagt også bearbeidet mat. Havregryn er bearbeidet, de er lettkokte og valset. Yoghurt, cottage cheese, ost er alle bearbeidet.
   Spis helt vanlig og unn deg noe godt i helgen…. Hvor fanatisk skal man være?

  25. Hvorfor er du opptatt av å vise deg fram med deg og ditt ?
   Innen frukt, er du opptatt av å kjøpe billig frukt ? ( bananer feks) ? Tenker du på hvorfor frukt er billig, ihht Etisk Handel ? Vet du hva Etisk Handel er ? Sett deg inn i konkrete samfunns saker, og nøy deg med det

  26. Sunn fornuft burdte jo fortelle deg hva som er lurt å spise eller ikke. Brus er vel ikke videre bra for deg selv om du ikke blir feit av det. Jeg har altid tenkt at alt som kommer fra naturen og er spiselig er bra, men det betyr ikke at jeg ikke spiser ferdig produkter. I dagens samfunn er det vanskelig å holde seg unna “ferdigmat” det er billig å lett tilgjengelig, men jeg tenker nå som så. Har du spist ferdig mat tre ganger iløpet av uka så kansje man skal ta seg tid til å lage mat fra scratch resten av uka. Banan er bra aspartam er dritt og glutenfrie produkter er lagd for allergikere. Jeg blir dårlig av melkeproteiner så meieri produkter er ikke for meg, men det finnes alternativer som kan gi det samme. Man må bare orke å finne ut av det. Fin artikkel.

  27. Er enig i at lettbrus ikke er sunt, men alternativet, altså sukkerholdig brus er dokumentert i hue og ræva som usunt og fetende. Jeg vet at det er mange som mener sukkerholdig brus er sunnere enn sukkerfri, basert på påstander som at aspartam er skadelig, man blir feit av sukkerfri brus og at sukker er et naturprodukt (på lik linje med marihuana, kokain, khat og fleinsopp) og derfor sunnere enn alternativet.

  28. Kanskje ikke så vesentlig i denne sammenhengen, men banan er faktisk ikke en frukt, men et bær for å være korrekt.

  29. jeg er helt enig i det du sier, men for å få en helt fullstendig forståelse for kosthold er det forsatt mye du må sette deg inn inn. Jeg anbefaler først og fremst å sette deg inn i Dolce Diet konseptet så vil du fort forstå eventuelt hvordan en banan påvirker menneske kroppen. det handler aldri om hva du spiser,men om hva du spiser spiste. vil du lære mer om en diett som er garantert bulletproof kontakt med på 22949199

  30. Du serverer dessverre selv en seiglivet myte når du sier at sukker som finnes naturlig i frukt er så mye bedre enn tilsatt sukker. Energimengden er for alle praktiske formål like stor. Du har selvsagt rett i at cola er tomme kalorier, men svært få i Norge har mangelsykdommer. Det er energiinntaket som er problemet. En kalori er en kalori. Er antall kaloroer inn mer enn ut, legger du på deg, samme om det er banan eller cola.

  31. oj oj oj. Du er så på vidda når de gjelder lettbrus. Det finnes masse dokumentasjon der ute som beviser det motsatte. Lettbrus lurer hjernen, aspartam kan brukes som rottegift også, og hvem drikker vel rottegift? Det er en grunn til at de kutter ut aspartam i USA nå.

  32. Folk hører ordet “syntetisk” og “kjemi”, da begynner konspirasjonene. Aspartam høres litt ut som asbest, defor blir det plutselig skummelt.
   Drikker man den mengden lettbrus innen tidsintervalen som skal til for å ta skade av den, vil mengden vann diu får i deg ta livet av deg lenge før de få molekylene med søtningsstoff har noen effekt. Vannet får hjernen din til å ese ut, hjerneødem.

  33. Hvorfor fremlegger du ikke kildene dine? Uten kilder blir dette mer eller mindre din mening, og det hjelper lite på troverdigheten med en kun en bachelor i ernæring da.

  34. Driver du med synsing eller har du fakta samt henvisninger til forskning som underbygger dine påstander.

  35. Helene: Hun har bachelor selvsagt vet hun hva hun snakker om, om hun baserer faktaen på det hun har lært om produktene så kan hun referere til fagbøkene til skolen 😉
   Uansett gøy å se at flere spesialiserer seg innen ernæring, fint at du Silje intereserer deg for det, ønsker at du går mer i dybden da å skrape overflaten finner du neppe noe olje av. (innen bananer undersøke reisetid, enkelte bruker over 12 mnd etter de er plukket før de er i butikken) (innen melk kan en undersøke tarm totter, eksponert for melk så blir nærings opptaket redusert og en må spise mer for at man skal bli mett) (innen brus så er ikke det verste ingrediensene men den syredannende PH’en som kroppen ønsker å fortsette med)
   Jeg håper om du ikke har en jobb enda får deg en som følge av å promotere de ulike matvarene så positivt og ensidig.

  36. Helt enig. Ang. lettbrus. Har selv slitt med kraftig overvekt. Var nærmere 150 på det tyngste. Begynte å spise riktig og gå turer og gikk ned over 60 kg over tid. I samme periode drakk jeg utrolig store mengder pepsi max. Det var min “ventil”. Noe søtt måtte jeg ha. Ingen må si til meg at lettbrus gjør noen feite!

  37. Svein, det du sier er interesant. Du sier at du var overvektig, men at du begynte å spise riktig og gå turer. Det er vel hovedårsaken at du gikk ned i vekt ? Hadde du ikke endret spisevaner og begynt å gå turer så hadde det heller ikke hjulpdet å bytte ut vanlig brus med lettbrus. Du kan jo gjøre et forsøk med å gå tilbake til de spisevaner du hadde og slutte med turer. Samtidig drikker du lettbrus. Da blir vel konklusjonen at lettbrus gjør deg feit.
   Blir som denne historien. Et forsker team forsket på hundre overvektiges spisevaner. Det eneste alle hundre hadde til felles ar at de spiste en til flere epler i løpet av uken. Konklusjon Epler gjør deg overvektig.

  38. Spent på hva som skjer når det kommer avgift på sukkerholdig brus. Vil da sukkerfri brus bli billigere i butikkene? Eller vil “bakmennene” stikke av med differansen slik at vi må betale like mye for sukkerfri?

  39. @undrende. Nei, min påstand etter at jeg selv har erfarte det er at lettbrus ikke påvirker vekten hverken eller. Som du sier, hadde jeg ikke gått og spist sunnt hadde jeg lagt på meg selv om jeg drakk lettbrus. Men hadde jeg derimot spist sunnt, gått turer og drukket like mye normal brus som lettbrus hadde historien vært en annen. Mao. Lettbrus har sikkert sine negative sider. Men å si at man blir fet av lettbrus mener jeg er galt.

  40. Undrende: Det Svein sier langt fra så interessant som du vil ha det til, i alle fall ikke i retningen du drar det.
   Slik jeg leser innlegget hans, fungerte lettbrus som en ventil for søtsuget. Ergo kunne den bidra til at han spiste riktig – og unngikk kaloririk mat.
   Ingen hevder lettbrus gjør deg slank, men hvis den kan erstatte sukkerholdig drikke og mat man ellers ville ha spist, kan den definitivt være en bidragsyter til vektnedgang.

  41. Dersom det er slik som påstått, at lettbrus får kroppen til å omdanne andre karbohydrater til fett framfor å forbrenne dem, da vil lettbrus i seg selv gjøre deg feit.
   OM dette skjer eller ikke har jeg ikke funnet noen klare undersøkelser som dekker. De fleste går på om søtstoffene er skadelige for kroppen, noe de ikke er.

  42. Jeg mener å ha lest at barn under en gitt alder ikke skal ha sukkererstatninger og lettprodukter fordi det lurer magen og gjør at den ikke lærer seg rette signaler for mett og sulten. Er det noe fler enn meg har hørt?
   I tillegg vil jeg si at dette med bearbeidet mat kan tolkes på så mange måter. Selv tenker jeg vel mest på bearbeidet mat som noe som må ha en ingrediensliste. Da vil typ melk ikke gå under dette, selv om man på en annen side kan si at det er bearbeidet, for det er ikke fler andre ting som er satt sammen for å danne melk. Melk er melk. Det er vel helst det folk egentlig mener tenker jeg da..

  43. Det er dokumentert at en ratio nærmest mulig 50/50 av sukker og fett får rotter til å spise uten å stoppe. Det er derfor man ikek klarer å sette fra seg boksen med iskrem, ostekaken eller smulteringenb med glasert topp.
   BBC laget en dokumentar om dette. Det er forskjell på mennesker, noen bør ikke spise poteter og pasta dersom de skal ned i vekt mens andre kan spise dette.
   http://www.dailymotion.com/video/x1amh2t_bbc-horizon-sugar-v-fat-h264-1280×720-aac-rmac_lifestyle

  44. Er enig i mye her, men man burde nevne bananer og frukt generelt i forbindelse med tannhygiene. Det er ingen tvil om at det er sunt mtp på vitaminer og mineraler. Men det er en kjent sak i tannlegemiljøet at mange tannleger opplever en strøm av nye pasienter etter det ble populært med fruktkurver på jobb. Det er spesielt banan og syrlige frukter som epler som fører til hull i tennene hos mange.

  45. Du legger på deg når du drikker lettbrus, og det er ikke pga næringen, men hvordan kroppen reagerer på kunstige søtstoff.
   når du inntar sukker fra feks et eplet, mottar hjernen din signaler om at her kommer det karbohydrater, derav pumper kroppen din insulin, som er et karbohydrat. Kroppen reagerer på samme måte med lettbrus. det kan også forstyrre hvordan kroppen din opptar måltider etter inntak av lettbrus, derfor bør man ikke drikke lettbrus mellom måltider.

  46. Når det kommer til å spise mat sent, er det vel slik at forbrenningen synker på kvelden/natten 😃 Cals er cals selvfølgelig, men det kan nok være lurt å spise godt tidligere på dagen slik at man ikke “skapsnoker” på kveldene 😃 Hilsen en kar som har gått ned 55 kg 😃

  47. TmH: He he, det er sant at mennesker fra naturens side er dagdyr og at kroppen påvirkes av lyset, slik at på natten har kroppen lavere kroppstemperatur (rundt midnatt) og dette kan føre til lavere aktivitet for hormoner og enzymer som deltar i fordøyelsen (men her er det nok store individuelle forskjeller også, så man skal være forsiktig med å generalisere). Poenget var at noen henger seg veldig opp i eksakte tidspunkter for når man skal spise og ikke, fordi man av en eller annen grunn har fått det for seg at man automatisk går opp i vekt fordi man spiser kveldsmat “etter klokka 18, 20 eller hva det nå det magiske tallet måtte være” og da ender med å gå sulten til sengs som igjen kan påvirke søvnkvalitet etc, og derfor ble klokkeslettet “20:00” nevnt som et eksempel i denne sammenhengen. Men man må jo se på helheten og alt man putter i seg i løpet av en dag. Gratulerer med minus 55 kg forresten! 🙂 Bra jobba! 😀

  48. Tusen takk 😃
   Ref. debatten her om lettbrus 😃
   Drakk vanligvis ca to liter om dagen av det, og lettsaft før jeg gikk ned.
   Ett tankekors er jo hva man har lyst til å putte i seg av drikke.
   For å “rense” kroppen føler jeg meg ganske sikker på at vanlig springvann er bedre enn lettbrus 😃 Hva har man lyst til å dusje i lettbrus eller vann? 😃
   Man legger ikke på seg av å drikke lettbrus selvfølgelig, men vann er like godt når man først har vent seg til det 😃

  49. Har du tenkt på at leverandørene av glutenfri mat skriver GLUTENFRI på framsiden slik at de som faktisk har cøliaki slipper og leite fram til riktig språk og lese heile ingredienslisten på kver eineste pakke på heile butikken, og fremdeles er du usikker på om maten er glutenfri fordi det ikke er noe merke, og når du kommer hjem så må du på wikipedia og lese deg opp på alle mulige ingredienser?

  50. Angående lettbrus hm.
   Lettprodukter ansees som flerumettede, vel !
   Du blir vel så feit av flerumettede som mettede fettsyrer, dette er fakta som jeg ikke gidder å diskutere her. (Kjemiske fakta ) At folk føler seg lettere er vel og bra. Det er mer alvorlige fakta som bør nevnes nevnes.
   Litt fakta kan være på sin plass !!
   Aspartat og glutamat fungerer som nevrotransmittere i hjernen ved å legge til rette for overføring av informasjon fra nervecelle til nervecelle. For mye aspartam eller glutamat i hjernen dreper visse nerveceller ved at tilstrømningen av for mye kalsium inn i cellene. Denne tilstrømningen utløser store mengder frie radikaler, som dreper cellene. Nevrale celleskader som kan være forårsaket av overdreven aspartat og glutamat er grunnen til at de blir referert til som “excitotoxins.” De “opphisse” eller stimulere nevrale celler til døden.
   Så hva inneholder dette fantastiske søtningsstoffet ??
   Asparaginsyre (40 prosent av Aspartam)
   Dr. Russell L. Blaylock, en professor i nevrokirurgi ved Medical University of Mississippi, nylig utgitt en bok grundig detaljering skader som er forårsaket av inntak av overdreven asparaginsyre fra aspartam. Blaylock gjør bruk av nesten 500 vitenskapelige referanser for å vise hvordan overskytende frie eksitatoriske aminosyrer slik som asparaginsyre og glutaminsyre (ca. 99 prosent av mononatriumglutamat eller MSG er glutaminsyre) i maten tilførsel forårsaker alvorlige kroniske nevrologiske lidelser og et utall andre akutte symptomer.
   Fenylalanin (50 prosent av aspartam)
   Fenylalanin er en aminosyre som normalt finnes i hjernen. Personer med genetisk lidelse fenylketonuri (PKU) kan ikke forbrenne fenylalanin. Dette fører til farlig høye nivåer av fenylalanin i hjernen (noen ganger dødelig). Det er blitt vist at inntak av aspartam, særlig sammen med karbohydrater, kan føre til overskytende nivåer av fenylalanin i hjernen selv hos personer som ikke har PKU.
   Dette er ikke bare en teori, som mange mennesker som har spist store mengder aspartam over en lang tidsperiode, og ikke har PKU har vist seg å ha høye nivåer av fenylalanin i blodet. Høye nivåer av fenylalanin i hjernen kan føre til at nivået av serotonin i hjernen for å redusere, som fører til emosjonelle forstyrrelser som depresjon. Det ble vist i menneskelig testing at fenylalanin nivå i blodet ble økt betydelig i mennesker som kronisk brukte aspartam.
   Metanol a.k.a tresprit / gift (10 prosent av aspartam)
   Metanol / tresprit er en dødelig gift. Noen mennesker kan huske metanol som gift som har forårsaket noen alkoholikere å ende opp blind eller død. Metanol blir gradvis frigjort i tynntarmen når metylgruppen av aspartam møter enzymet chymotrypsin.
   Absorpsjon av metanol i kroppen er sped opp betraktelig når fri metanol inntas. Fri metanol blir opprettet fra aspartam når det oppvarmes til over 86 Fahrenheit (30 Celsius). Dette vil skje når aspartam-holdige produktet er lagret feil, eller når det er oppvarmet.
   Skikkert sunt Bare fortsett å drikke lettbrus !!!

  51. Er enig i så mye av det du skriver og s
   synes det er bra at noen sier det
   Samtidig er det trist at så mange, inkl deg, presenterer fakta om mat som en fasitløsning for alle. Det er forskjell på folk og folk trenger ulikt kosthold for å være sunn. Selvfølgelig finnes det grove trekk og hoved”regler” som gjelder de aller fleste, men alle burde egentlig få personlig veiledning av ernæringsrådgiver og ikke basere dietten på blogger.
   Personlig blir jeg kjempedårlig av lettbrus. Under nøye veiledning fant vi ut at jeg er insulinresistent. Insulinet blir også trigget av (sukkerfrie) lettprodukter og når det ikke får noe sukker å bryte ned, lagrer det fett isteden. Det er det som skjer, det handler ikke om at “søtsmak blir til fett” som noen så sarkastisk påstod lenger opp.
   Hele min familie har alltid slitt med overvekt. De fleste tyr til lettbrus og sukkerfrie løsninger, men de går ikke ned et gram. Jeg drikker vanlig cola og har klart å kontrollere vekta mye bedre enn dem. Det er nok ikke bare brusen sin feil, men jeg tror bare ikke på at lettbrus er bedre for kroppen.

  52. Angående lettbrus så skal ikke jeg konkludere med at jeg har rett her! Men det jeg har hørt er at lettbrus ( og andre sukkerfrie produkter med søtstoff) lurer kroppen til å tro at den skal få sukker, noe som gjør at kroppen frigjør insulin for og bryte ned sukkeret. Når insulinet ikke har noe sukker og bryte ned vil dette omgjøres til fett, dermed vil det være legitimt og si at man blir “feit” av lettbrus.. Men som sagt, er bare det jeg har hørt, har ikke noe skilde til å støtte opp under det 🙂

  53. Genialt.
   “Hvis lettbrus inneholder sukker med null kalorier”
   “Kroppen omdanner søtningsstoffene i lettbrus som fett”
   Det er utrolig hvordan enkelte myter henger fast.
   Hvis kroppen omdanner null kalorier til fett, så har vi funnet opp et nytt drivstoff!
   Ja, for mye lettbrus er sikkert ikke sunt.
   Men det er ikke for mye vann, heller. (Det går an å drukne “innvendig” av å drikke vann, Men da snakker vi MYE vann).
   Ja, det er mulig lettbruks påvirker søtsuget. Men det er ikke LETTBRUSEN som er farlig.
   Det farlige er å drikke lettbrus og skylle den ned med en stor sjokoladeplate fordi du hadde lyst på noe søtt. Og kom ikke her og si det er LETTBRUSEN sin feil at du spiste sjokolade. (Ja, jeg KAN vurdere å være enig i at det er lettbrusens feil at du hadde LYST PÅ sjokolade… Men du valgte selv å gi etter for søtsuget.)

  54. Kristine: Hei og takk for kommentar. Hvis du mener jeg presenterer fakta om mat som en fasitløsning for alle så har du misforstått meg kraftig. Anbefaler deg å lese på hjemmesiden min der du blant annet kan se hva som er min kostholdsfilosofi:
   “Kroppen klarer seg ikke uten mat og drikke. Derfor er kosthold, ernæring og matvalg noe som på en eller annen måte angår oss alle.

   Et sunt kosthold er et næringsrikt og variert kosthold som bidrar til å utvikle og vedlikeholde kroppens funksjoner, og som er med på å gi deg energi og overskudd i hverdagen. Likevel kan det være er vanskelig å gi et enkelt fasitsvar på hva som er «det riktige kostholdet» som gjelder for alle. Dette skyldes ganske enkelt fordi vi alle forskjellige, med forskjellige kroppstyper og ernæringsbehov, vi liker forskjellig mat, noen har matallergier eller matintoleranse og så videre. Hva man spiser og drikker handler også om psykologiske faktorer som blant annet hva slags forhold man har til egen kropp og mat.

   Jeg er derfor opptatt av å møte hvert menneske og hjelpe personer basert på deres ønsker, mål, behov og forutsetninger til å finne et næringsrikt kosthold som man selv kan leve med. Jeg tenker helhetlig og tar hensyn til både fortid, nåtid og fremtid.

   Kost og ernæring skal ikke være noe som skal føles belastende, men være en naturlig del av din livsstil og som bidrar til matglede fremfor matfrykt.”

   🙂

  55. “så er det hvor mye energi du spiser og hvor mye energi du forbrenner det som avgjør om du går opp eller ned. Ergo spiser du flere kalorier enn det kroppen bruker over en lengre periode så går du opp i vekt, og omvendt.”
   Så likningen din er slik: E1 tilført = E2 forbrukt i metabolismen + E3 lagret som fett på kroppen?
   Hva er vekttallet som da bør finnes foran E2 og E3. Las oss kalle de x og y, altså:
   E1=aE2+bE3
   Kan disse vekttallene endre seg mellom personer?
   Hvis de kan – har vitenskapen kontroll på hvor mye og hvorfor?
   Og hvem av E2 og E3 er det som gjør at du føler deg mett og ikke trenger spise mer?
   Kan det være faktorer som styrer disse vekttallene og dermed hvor mye kroppen overfører til E3 som man ikke har kontroll på fordi det ikke er forsket nok på?

  56. Så deilig med et slikt innlegg! Bra jobba og stå på 🙂 Er også lei disse matmytene og kjenner dessverre godt til de!

  57. Ikke rart at halvparten av Norges voksne befolkning er overvektige eller feite når landets ernæringsfysiologer ikke vet bedre! Etter at jeg begynte å balansere alle måltider også mellommåltider med en god mengde protein og passe mengde fett og svært begrenset mengde karbohydrater så har jeg forvandlet min kropp fra et fettberg til en atletisk kropp! Har kun trent litt styrketrening hjemme med egen kroppsvekt. Har ikke telt kalorier. Har derimot spist meg god og mett på proteinrik mat flere ganger hver dag!!!

  58. Hei, få høre din mening.
   Over alt på nettet kan man lese at lettbrus gjør deg feit, fordi kroppen din reagerer akkurat likt på de stoffene som er i lettbrus som de i vanlig smakfull brus uten ettersmak. Man lurer bare seg selv.
   Hva med kcal, en bløff? Kcal måles i et kalorimeter, en slags ovn som varmes opp med mat inni. Avgassene analyseres og vi har et målbart resultat. Ingen skal fortelle meg at akkurat det samme skjer med maten i våre kropper.
   Alle kjenner vel i dag knepet med lettprodukter. Ta ut fettet og erstatt det med sukker, og pang opp i vekt. Så smaker det svært godt, og man tar en ekstra og selgerens fortjeneste øker. (Eks. tine mafiaen på folkemunne).
   Hva med karamellfargestoffene 1,2,3,4 og 5 som brukes av for eksempel Coca Cola og Pepsi? Det hevdes at noen av disse er kreftfremkallende! Her kan verken du eller andre hente ut opplysninger om hva som tilsettes brusen som vi kjøper. Det er fabrikkhemmeligheter til for eksempel Coca Cola. Med all respekt til det du har lest deg fram til. Å være for bastant i sine uttalelser om virkninger av lettbrusen og vanling brus når man ikke har full tilgang til alle tilsetningsstoffer som brukes, er vel å “strekke strikken” litt for langt?
   Hilsen,
   Knut Friman

  59. Knut: Hei og beklager sent svar, men jeg har vært på ferie og har ikke akkurat hatt den beste tilgangen til laptop og internett 🙂

   Når det gjelder din kommentar så må jeg bare påpeke hva jeg skriver om lettbrus:
   “Lettbrus inneholder så godt som 0 kalorier, så det drikkeproduktet i seg selv kan bare ikke gjøre deg feit.”
   Det er det jeg tar opp og det jeg vet, energi kan som kjent ikke oppstå eller forsvinne, men kun gå over i en form fra en annen.

   At noen mener de reagerer ulikt på stoffene i lettbrus er selvfølgelig helt greit, men å generalisere sin erfaring over til flere andre mener jeg blir feil da vi alle blant annet har ulike kropper, fordøyelse og reagerer ulikt på forskjellig mat- og drikkevarer.

   Og virkninger av eventuelle tilsetningsstoffer som fargestoffer i brus er ikke noe jeg tar opp i dette innlegget eller påstår at jeg kan?

   Silje 🙂

  60. Punkt 4. Din påstand er jo lik ” det er ikke sigaretter som er kreftfremkallende, det er røyken”.. Aspartam, fører til fedme, studier viser jo nettopp dette, for ikke å glemme andre negative påvirkninger kunstig søtstoff har på kroppen…

  61. Aspartam
   Det er skremmende å se hvor mange uvitende innlegg om at aspartam liksom er farlig som folk lirer av seg. Innlegget fra Siofn tar således kaka! Makan til feilinformasjon!
   Joda, aspartam brytes ned til blant annet metanol. Men det samme gjør frukt som banan, epler og pærer!
   Å klare å presentere så mye svada som Siofn gjør er rett og slett uforståelig.
   Som alt annet her i livet så er det dosen som gjør giften! Det er fullstendig irrelevant om aspartam kan brukes som rottegift i doser som langt overgår grenseverdier og adi. Vi mennesker vil dø av vannforgiftning lenge før vi får i oss nok aspartam til å nå adi. Og adi for aspartam er satt hundre ganger lavere enn de verdiene som har ført til begynnende plager hos forsøksdyr.
   Kroppen reagerer ikke noe annerledes på aspartam enn på helt vanlig frukt. Den enorme mangelen på kunnskap som vises av så mange i dette kommentarfeltet viser til fulle at løgnene om aspartam lever i beste velgående. Og det er dessverre nytteløst å påpeke fakta til alle disse som ignorerer vitenskapelige forsøk og metode, og heller tror på kvakksalver-artikler på internett.
   Aspartam finnes ikke farlig for mennesker i de doser vi kan få i oss stoffet. Punktum og ferdig snakket. Aspartam fører overhodet ikke til noen forandring i kroppsvekt, og trigger ingenting i hjernen slik de uvitende i kommentarfeltet her feilaktig påstår.
   Det er få stoffer som er så grundig forsket på og studert som aspartam. Og konklusjonen hver eneste gang stoffet studeres er at aspartam ikke på noen som helst måte er skadelig for mennesker.

  62. Jeg er generelt lei av alle kostholdsråd som figurerer i nesten samtlige nettaviser… den ene dagen er det sunt, den andre dagen ikke, for så å bli sunt igjen uka etter. Ekspertene klarer jo ikke å bli enige!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg