Magevennlige havrekjeks (lav-FODMAP)

God fredag! 

Jeg er kommet meg hjem til Finnskogen og blir her til i morgen lørdag. Da jeg kom i går kveld så fikk jeg blant annet forsinket påskeegg og havrekjeks av mamma, og oppskriften til havrekjeksen tenkte jeg å dele med dere nå.

En kjeksoppskrift på en fredag passer jo perfekt! Denne oppskriften er såkalt “lav-FODMAP”, en diett som kan bidra til å redusere mageplager for mange som sliter med for eksempel irritabel tarm. 

Kort forklart om lav-FODMAP: FODMAP står for fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler. Dette er karbohydrater som er tungt fordøyelige i tynntarmen som passerer videre til tykktarmen. Et kosthold basert på FODMAP-dietten begrenser matvarer som inneholder mye av slike karbohydrater. Begrepet FODMAP ble lansert for rundt ti år siden, av de australske forskerne Sue Shepherd og Peter Gibson. De argumenterte for at disse stoffene kan utløse symptomer hos mennesker med irritabel tarm. FODMAPs er visse kortkjedede karbohydrater som kan trigge IBS-symptomer. Disse karbohydratene inkluderer fruktaner, galaktaner, laktose, fruktose i overskudd av glukose og sukkeralkoholer. FODMAPs absorberes dårlig i tynntarmen og passerer derfor videre ufordøyd til tykktarmen, hvor tykktarmsbakteriene bidrar til gassdannelse. Økt gassdannelse gir oppblåst mage som kan føre til forstyrrelse i tarmbevegelsene (diaré eller forstoppelse), mye luft, smerter og ubehag. FODMAPs er i tillegg osmotisk aktive, det vil si at de kan trekke med seg vann i tynntarmen noe som kan resultere i diaré.

LES MER om lav-FODMAP i en tidligere artikkel jeg har skrevet for Side2 her. 

Men nå tilbake til kjeks og oppskrift!
Havrekjeks med nøtter og sjokolade (cirka 40 stk)

200 g smør/margarin
2 dl brunt sukker
2 dl hvitt sukker
1 ts vaniljesukker
2 egg
3 dl glutenfri melblanding
1⁄2 ts salt
1 ts bakepulver
6 1/2 dl havregryn
cirka 100 g mørk sjokolade, grovhakket
cirka 80 g mandler, grovhakket

Slik gjør du:

Rør smør, sukker og vaniljesukker til det blir en porøs smørkrem. Tilsett eggene, ett om gangen, og rør godt. Bland i mel, salt og bakepulver og rør godt. Tilsett til slutt havregryn og hakkete mandler og sjokolade. Sett kjeksene med skje på stekeplate dekket med bakepapir, og ha litt god avstand mellom kakene. Stekes ved 150 grader i cirka 15 minutter.
Ta de ferdigstekte kakene av platen med en stekespade, og la dem avkjøles på rist før de legges i tett boks eller glass. 

Enjoy!

– Silje Bjørnstad – 

3 kommentarer

Siste innlegg