5 gode grunner til å spise (mer) frukt

Sommeren er høysesong for norske frukter og bær. Både frukt og bær er populært å ha med seg på stranden og i parken nå som det er blitt varmt og godt. Disse matvarene passer også perfekt som sunnere snacks eller som en søt avslutning på måltidet.

Å inkludere frukt i kostholdet sitt har mange fordeler, men til tross for sine positive egenskaper har frukt fått mye negativ omtale de siste årene. Påstander som at “frukt gjør deg feit” og “frukt er sukkerbomber” er bare noe av det man har sett og hørt i både media, sosiale medier og kanskje også i samtaler med venner eller kollegaer. Og hvem kan vel glemme “banandebatten” i desember?!

I dette innlegget ønsker jeg derfor å gå litt mer detaljert inn på hvorfor jeg mener det er totalt unødvendig med en slik “frukt-frykt”. Hvorfor gjøre sunn og næringsrik mat mer komplisert enn nødvendig? For friske mennesker er frukt noe som bør ses på som noe som er en positiv matvare som helt klart kan inngå i et sunt og variert kosthold!

1) Frukt ER sunt
De norske helsemyndighetene anbefaler at vi spiser minst “5 om dagen” fordelt på minst 2 porsjoner frukt og bær og 3 porsjoner grønnsaker. Men mange unngår frukt i frykt for å få i seg for mye sukker. Ja, frukt inneholder sukker, men dette er et naturlig innhold av fruktsukker, noe som gjør at fruktene har en naturlig søtsmak. Det er altså ikke tilsatt noe ekstra sukker i frukt! Det er stor forskjell på å spise en sjokolade eller drikke en brus som inneholder tilsatt sukker og å spise en frukt som har et naturlig innhold av fruktsukker. Med typiske sukkervarer som godteri og brus får du stort sett i deg bare «tomme kalorier», mens når du spiser frukt så får du også i deg flere viktige næringsstoffer som kroppen må og vil ha for at du skal holde deg frisk og rask. Med andre ord så er det ikke frukten du bør droppe hvis du skal redusere inntaket av sukker. Det er først og fremst det tilsatte sukkeret som finnes i typiske godterivarer som sjokolade, kaker og brus man bør begrense inntaket av.Når det gjelder «vanlig bordsukker» så består dette av cirka 50 prosent glukose og 50 prosent fruktose. For å få i seg like mye fruktose fra frukt som det er i 1 liter brus, må du spise 1 kilo bananer som tilsvarer ni middels store bananer på 110 gram eller 3 kilo fersken som tilsvarer 7-8 middels store ferskenfrukter. I tillegg så vil den flytende brusen bidra med dårlig metthetsfølelse og ingen gode næringsstoffer, mens du fra fruk får i deg mettende fiber og vann, og ikke minst viktige vitaminer mineraler. Tross alt så oppfordres vi til å spise minst «5 om dagen» som er en anbefaling basert på systematiske kunnskapsoppsummeringer og forskning på feltet. Forskning viser nemlig at frukt og grønt er bra for helsa vår! Dette er matvarer som blant annet er med på å styrke immunforsvaret ditt, redusere risikoen for å utvikle hjerte- og karsymdom og redusere faren for å uvikle kreft. 

2) Det er praktisk og svært anvendelig
Frukt kan spises som den er og er derfor et perfekt valg når du trenger noe kjapt og enkelt, eller ønsker et sunt, lite mellommåltid. Frukt kan kuttes opp å brukes i salater, frisk sorbet, juice og smoothies. Mange synes også at frukt er et perfekt alternativ når man har lyst på noe søtt og trenger å dempe søtsuget. Frukt er i tillegg en ypperlig ingrediens i bakst og desserter! Baker du med frukt får du et naturlig søtt resultat slik at du helt slipper å bruke tilsatt sukker, men du får øker innholdet av gode næringsstoffer.  

3) Det inneholder få kalorier
“Frukt gjør deg feit” er en annen myte som går igjen. Hvis vi sammenligner kaloriinnholdet på en frukt, for eksempel et eple, med en sjokolade så inneholder eplet 50-70 kcal per stykk avhengig av størrelsen, mens en vanlig sjokolade på 40 gram bidrar med cirka 200-250 kcal. En 100 grams sjokoladeplate inneholder 500-550 kcal. Du må altså spise 7-8 epler for tilsvarende kalorimengde som en 100 grams sjokoladeplate. De største sjokoladeplatene veier 200 gram og inneholder cirka 1100 kalorier, noe som tilsvarer 17-18 epler! Husk også at frukt inneholder mye vann og en del fiber som er med på å fylle opp magen. Dette kan bidra til at man spiser mindre av energitette og næringsfattig mat som blant annet søtsaker og chips. Når det er sagt så er det aldri for sunt å overdrive, et sunt kosthold handler jo tross alt om variasjon og balanse. Men hvis du overdriver og spiser for mye er det ikke nødvendigvis frukten i seg selv som er problemer, men nettopp det at det totale kaloriinntaket blir for mye. Som jeg har sagt utallige ganger før: det er ikke den ene matvaren eller det ene måltidet som gjør deg sunn/usunn eller som påvirker om du går opp/ned i vekt. Det er det helhetlige kostholdet over tid som har noe å si.

4) Det er billig
Hvis man begynner å sammenligne kilosprisen på frukt og grønnsaker med for eksempel sjokolade og andre søtsaker så ser man fort hva som er det rimeligste alternativet. En sjokolade eller en liten potetgullpose koster gjerne mellom 20-40 kroner, mens frukt som for eksempel et par bananer eller 2-3 epler ikke koster mer enn en 10-12 kroner.

5) Det får maten til å se mer fristende ut
“Vi spiser med øynene” er et uttrykk mange kjenner seg igjen i. Både frukt, bær og grønnsaker i fine utskjæringer er med på å gjøre at matfatene ser mer appetittelige ut og fargerik mat kan bidra til å gi mer matlyst. Og i tillegg er dette “pynt” som du kan spise med god samvittighet. 

Så ikke bruk tid og krefter på å “frykte frukt”, eller fruktens naturlige innhold av fruktsukker. Vær heller glad for alle de gode næringsstoffene du får med på kjøpet ved å spise disse vitaminbombene fra naturen! Vi må fremsnakke mat, ikke skape unødvendig matfrykt.

– Silje Bjørnstad – 

(Alle bilder er fra Opplysningskontoret for frukt og grønt)

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg