4 enkle tips for et sunnere kosthold etter ferien

God onsdag!

Etter høytider og ferier er det mange som kommer tilbake i hverdagen og tenker at “Nå, NÅ skal jeg begynne å trene fem ganger i uka, spise sunt og ha alkoholfrie måneder frem til neste ferie”. Og så hopper man ut i “sunnhetsprosjektet” med iver og lyst, men etter 2-3 uker merker du at både motivasjonen og viljestyrken ikke lenger er helt på topp.  

Det er selvfølgelig fint med mål, men personlig tror jeg mange går alt for hardt ut med for store (og kanskje urealistiske) forventninger. Og nok en gang så lever man ikke opp til de forventningene man hadde. I stedet for å bruke tid og tålmodighet, og å være fornøyd med at noen endringer og sunnere vaner enn bedre enn ingenting, så er det mange som har en “alt eller ingenting-tankegang”. Men det er ikke slik at du etter ferien plutselig må trene fem ganger i uka, droppe godteriet eller aldri bestille take-away-mat for å få et sunnere liv. Det tar tid å skape endringer og vaner som varer, og det BØR ta tid! Når man gjør endringer så må man repetere, repetere og repetere for at den nye, gode vanen skal bli en naturlig del av ditt liv, og hvis du plutselig skal gjøre om ALT i livet ditt som handler om fysisk aktivitet, kosthold og andre ting som påvirker helsa, ja, så blir det mange prosjekter å holde styr på om gangen! Nøkkelen til suksess er å holde fokus og jo “flere baller du har i lufta” desto vanskeligere er det å holde styr på alle disse ballene. Så ta heller ett skritt av gangen og sørg for å prioritere én eller noen få vaneendringer om gangen fremfor å snu oppned på alt fra mandag morgen klokken 7. 

Her er 4 tips fra meg som kan være en god start på få et mer næringsrikt kosthold:

1) Kjøp næringsrik mat du synes smaker godt. Neida, du trenger ikke å leve på salatblader, torsk og brokkoli for å spise sunt. Det finnes utrolig mye sunt og godt i naturlige råvarer! Fokuser på alt det næringsrike du faktisk bør spise, fremfor å tenke på de mer usunne alternativene som sukkerholdig brus, godteri, kjeks og kaker. Lag smakfulle biffmiddager med rene kjøttfileter, søtpotetchips og tzatziki, bruk sesongens grønnsaker og lag fristende fat med grønnsaker og dipp, lag fargerike smoothies eller hjemmelaget is med kesam/vaniljeyoghurt og bær – som sagt, fokuser på alt det digge du faktisk kan lage deg, og som du kan nyte med GOD samvittighet! 

En kjapp liste med eksempler på smakfulle, digge og næringsrike matvarer: Rene kjøtt- kylling- og fiskefileter (inkludert karbonadedeig), grønnsaker, frukt og bær, cottage cheese/kesam/yoghurt uten tilsatt sukker, havregryn, poteter, fullkornspasta, grove brød- og kornvarer, ren kakao, frø og kjerner, nøtter, olivenolje/rapsolje, Skyr, melk, avokado, bønner og belgfrukter.


 

2) Lag sunne handlelister og ukesplaner for ukas middager. Hold deg til handlelisten og kjøp inn de råvarene som du trenger. Ikke fyll opp skapene med junk og sjokolade bare fordi “det var på tilbud” eller fordi “du skal spise sjokolade på lørdag”. Hvis du ikke har dette tilgjengelig i skapet, så trenger du heller ikke å gå rundt å tenke på alle fristelsene. Et annet tips kan være å putte de pengene du tidligere har brukt til godteri, boller og brus i ukedagene på en sparebøsse og se hvor mye penger du faktisk kan spare på en måned. 

3) Kos deg med sesongens frukter, grønnsaker og bær. Dette er deilige ingredienser som kan brukes til så mangt, blant annet til rotgrønnsakschips, grønnsaker og dipp og i utallige middagsretter. Norske bær har en helt spesiell smak og som vi bør nyte mens vi kan! Bruk bærene til å for eksempel lage hjemmelaget syltetøy og saft, eller frys de ned til senere bruk.

4) Spis faste hovedmåltider, med et par mellommåltider. Da er det større sjanse for at du unngår de store energi-dumpene der en sjokolade eller muffins blir det du tyr til når sulten plutselig kommer.

Jeg vil samtidig understreke at jeg er fullstendig klar over at vaner og matvalg handler mye om psykologi og følelser, og for noen er det ikke så enkelt å “bare gjøre det som en rådgiver sier”. Men dette er ment som generelle tips som jeg håper viser at man ikke trenger å gjøre oppned på alt mulig med en gang ferien er over hvis man har et ønske om å øke inntaket av næringsrik mat og kutte ned på den typiske junk fooden og sukkervarer. Det er helheten som teller og for å gjenta meg selv til det kjedsommelige: Ett sunt måltid gjør deg ikke sunn, på samme måte som at et usunt måltid er ikke det som gjør deg usunn. 

– Silje Bjørnstad – 

(Alle bilder copyright: Opplysningskontoret for frukt og grønt)

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg