Søndagstur, mageruter og “fitnesskropp”

AH, søndag!!! Og når man i tillegg våkner opp til skyfri himmel og strålende sol, så skjønner i alle fall jeg fort at “dagens kardio-trening” legges utendørs :p Det vil si, jeg kjørte først noen ro-intervaller inne på treningssenteret, før litt egenmassasje på foam roller, og tok dermed en omvei på vei hjem som ble til en lang gåtur langs Akerselva. 

Podcast i øret, stressnivå på nivå lik 0 og vitamin D-påfyll rett i fleisen kan anbefales! 🙂

Så gikk jeg forbi en skole med flere lekestativ i skolegården og jeg kunne ikke dy meg. Energinivået mitt bare fyker til værs når det er så fint og varmt ute, så da ble litt leking her også. 😀

Fikk dere forresten med dere Susannes innlegg om “synlige mageruter” på Facebook-siden vår “Slik former du kroppen”?

Hvis ikke så kan dere lese det her:

“Mange ønsker å få en mer markert mage. Susanne ble spurt om hun hadde trent mer mage i det siste fordi magemusklene har blitt mer fremtredende. Grunnen til at de blir mer og mer markerte er fordi hun har en kostholdsplan som lar henne trene tungt og intensivt, men som også gjør at hun gradvis reduserer mengden kroppsfett med formål om å konkurrere i fitness. 

Det er ikke mengden magetrening som bestemmer om du får markerte magemuskler eller ikke, men andelen kroppsfett i området. For at magerutene skal synes godt er det en fordel at det er mye muskelmasse i området. Du kan fint “bygge” magemuskler gjennom vanlig styrketrening for hele kroppen.

Ha en fin treningsuke!”

Det med synlige mageruter og sixpack er for mange veldig “aktuelt” i disse dager fordi det nærmer seg høstens fitnesskonkurranser. Dette har vi også skrevet kort om på “Slik former du kroppen”. Her tar vi opp noen viktige punkter vi mener det er viktig å være klar over når formbildene begynner å florere i sosiale medier og treningsartikler:

“Å konkurrere i fitness er ekstremvarianten av å forme kroppen. Nå er det under to måneder til Norgesmesterskapet i fitness og bodybuilding og du følger kanskje flere i sosiale medier som skal delta. Det kan se ut som at disse utøverne før ekstremt raske resultater. De går fort ned i vekt og strammes opp, og det ser også ut som at de øker i muskelmasse. 

Vi anbefaler ikke deg som trener for å forme kroppen å gjøre så store endringer i kostholdet som konkurrerende fitnessutøvere gjør. Det er viktig å skille på å “deffe” seg for å være i superform på konkurransedagen, og å gjøre endringer som skal fremme helse og gi langvarige resultater. 

Det er fint å bli motivert av andre, men det er alltid deg selv og ditt utgangspunkt du bør sammenligne deg med. Ha en super treningsuke!”


Selv om både jeg og Susanne konkurrerer i fitness (i grenen athletic fitness), så er vi veldig tydelig på at dette er en ekstrem variant av “å forme kroppen” gjennom et strengt kostholdsopplegg og treningsprogram som varer i en viss periode. Det er ikke mageruter og synlige blodårer som gjør at vi motiveres av å konkurrere i athletic fitness. I tillegg til å “komme i sceneform” så skal vi faktisk prestere i en styrkerunde og det bidrar til at vi stadig må trå utenfor vår komfortsone. Vi opplever å gjøre ting vi kanskje ikke trodde var mulig, det å presse oss selv på denne måten gjør oss sterkere og gir oss erfaringer vi ikke kan få andre steder. Jeg personlig har fått en helt ny forståelse for hvilket fantastisk maskineri kroppen faktisk er, jeg har aldri vært så sterk mentalt som jeg er nå, jeg har fått en helt ny respekt og forståelse for trening og kosthold, og jeg har aldri opplevd så mange små personlige seiere på så kort tid som jeg har gjør i løpet av en konkurranseoppkjøring.

Både i on-season og off-season er det viktigste for oss å kunne formidle informasjon som bidrar til at man trener og spiser på en slik måte som får dem til å føle seg bra, og som gir dem de resultatene de er ute etter. Vi vil at andre også skal oppleve den trenings- og matgleden vi selv kjenner på som igjen er med på å gi oss bedre helse, både fysisk og mentalt. Samtidig er vi veldig bevisste på å påpeke at både trening og kosthold er noe som er individuelt, og at vi ikke har fasitsvaret på hva som er det eksakt beste kostholdet eller treningsprogrammet for den og den personen.  For det er mange jenter som ønsker å trene for «å forme kroppen». Dette er et vidt begrep som innebærer forskjellige typer målsetninger. For en person kan det å forme kroppen bety å bygge muskelmasse i ben og rumpe, mens for en annen å stramme opp armene og få flatere mage. Noen andre ønsker å forme kroppen ved å redusere fettprosenten og samtidig beholde en kvinnelig og veltrent fysikk. Det som gir kroppen og musklene form er styrketreningsmetoder som fremmer muskelvekst sammen med et variert og næringsrikt kosthold. Alle har individuelle utgangspunkt, forutsetninger og gener. Dette kan for eksempel vise seg gjennom at to personer trener det samme programmet, men får ulike resultater.  

Men det er uansett noen grunnleggende prinsipper innen trening og kosthold som gjelder for alle, og det er disse verktøyene vi vil presentere på en ukomplisert måte – så følg med på Slik former du kroppen på Facebook. Dette er bare begynnelsen 😉

– Silje Bjørnstad – 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg