BCAA-drikker – hva er egentlig det?

God onsdag!

Det siste året har energidrikker i forbindelse med trening virkelig blitt en hit. Red Bull, Burn, preworkout og så videre er populært blant både gutter og jenter, og særlig BCAA-drikker har vakt stor oppsikt, kanskje særlig på grunn av markedsføringen i sosiale medier. 

Men hva er egen BCAA-drikker og hva slags effekt kan man forvente av det? Jeg intervjuet idrettsprofessor fra Norges Idretthøgskole Truls Raastad om nettopp dette for noen uker siden i forbindelse med Side2-jobbings. Saken ble publisert i forrige uke og kort oppsummert så kan det sies at:
1) Med et vanlig sunt og variert kosthold vil sannsynligvis BCAA-tilskudd ikke ha noen effekt på trening eller restitusjon. 
2) De som ikke har et tilstrekkelig proteininntak i kosten har større nytte av å endre på matvaner enn å drikke BCAA-drikker.

LES HELE SAKEN HER: – Jeg ville ikke brukt penger på dette

Når det er sagt så er det kanskje mange som føler seg mer opplagte og “sterkere” ved å drikke slike BCAA-drikker eller lignende energidrikker. Selv bruker jeg energidrikk (dette kan også være BCAA) fordi jeg synes det kvikker meg opp og fordi jeg rett og slett synes det smaker digg, MEN det er ikke dermed sagt at det er noe magisk med disse drikkene, og mest sannsynlig føler man seg mer opplagt på grunn av koffeininnholdet som er tilsatt i de fleste av disse drikkene. Man skal heller ikke undervurdere den berømte placebo-effekten – (kort fortalt så handler dette om at hvis man forventer at noe skal fungere, så kan man fint oppleve at det gjør nettopp det, uavhengig av om det man putter i seg faktisk har en effekt eller ei.)

Min konklusjon: Det er relativt stive priser for disse drikkene og jeg personlig tror mange blir påvirket av at “alle andre” drikker det (særlig når det markedføres av for eksempel kjente treningsprofiler, bloggere og treningsnavn på Instagram), og kanskje derfor tenker “da må det jo ha en effekt, da bør jeg gjøre det samme”. Nei, du blir hverken sunnere eller sterkere ved å drikke BCAA-drikker, det er ikke dette som avgjør om du går opp i muskelmasse, øker i styrke eller løper raskere. Det er heller ikke ment som å erstatte vanlige mat- og drikkevarer (det er kategorisert som et kostTILSKUDD og kan derfor ikke erstatte et sunt, variert kosthold). Men som jeg nevnte, hvis man liker smaken og føler det selv gir “pang” på trening eller man velger dette i stedet for kaffe for å våkne – så er det opp til hver enkelt hva man velger å bruke pengene sine på, inkludert meg selv så klart. 

– Silje Bjørnstad – 

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg