1 matvare jeg ALLTID har i kjøleskapet

Jeg skulle gjerne ha sagt at det alltid er ferske frukter og grønnsaker i mitt kjøleskap, men det er det ikke (ernæringsrådgiver eller ei). Men det er ofte fersk frukt og grønnsaker i kjøleskapet og jeg har uansett alltid fryste bær og fryste grønnsaker i fryseren. Andre ting jeg ofte har i kjøleskapet er meieriprodukter som cottage cheese, kesam og Skyr, ost og magert kjøttpålegg. 

Men den matvaren jeg ALLTID er sikker på at jeg har tilgjengelig er egg! Jeg elsker egg og spiser det hver eneste dag. Det kan brukes til så mangt, det smaker digg og ikke minst så er det en skikkelig næringsbombe. Egg omtales gjerne som «naturens egen vitaminpille» og det med god grunn. Denne matvaren inneholder nemlig alle de livsnødvendige stoffene kroppen trenger, unntatt vitamin C. Egg inneholder også såkalte proteiner er av høy kvalitet. Det vil si at proteinene i egg inneholder alle de essensielle aminosyrene. Essensielle aminosyrer er aminosyrer som kroppen ikke klarer å lage selv, og som derfor må tilføres gjennom kosten.

Kokt egg, stekt egg, eggerøre og omelett er eksempler på retter der egg spiller hovedrollen, men denne matvaren er også en viktig ingrediens i andre matretter som for eksempel kaker, paier, pannekaker, bakst og desserter. Med andre ord så passer ulike eggeretter perfekt enten du skal spise frokost, lunsj, middag eller ha et smart mellommåltid. I tillegg til å kunne brukes til så mangt, så har egg også god holdbarhet. 

Og det er jo så kjapt og enkelt! Det tar liksom maks 7-10 minutter å koke ett egg (og da er det bare å legge egget i det kokende vannet og sette på timeren), og enda kortere tid tar det å lage speilegg. Har du lyst på noe digg til kvelds så er eggedosis eller eggefluff/proteinfluff perfekt å lage når du ønsker noe som bidrar med god næring samtidig som det er kjapt å lage.

Som om ikke det var nok så har egg flere unike egenskaper. For eksempel vil eggehvitens egenskaper danne tusenvis av mikroskopiske luftbobler under pisking som gjør at man får bakverk til å heve, mens eggeplommen vil få supper og sauser til å tykne. En annen kjent egenskap ved egget er at det blir brukt som et viktig bindemiddel i ulike oppskrifter, og mange bruker også egg til å pensle gjærbakst for å få en gylden og blank overflate.

Så ja, derfor elsker jeg egg! 😉

Spekemattallerken med eggerøre:

Kjøttpålegg, melon, grønnsaker og selvfølgelig EGG:

Kjapp lunsj med grønnsaksstaver, roastbiff, lomper og eggerøre:

“Postworkout-måltid” med osteomelett, sjokomelk, bønnesalat og grønnsaker:

Frokosttallerken med kokte egg:

Og du, ikke vær redd for å spise eggeplommen. Det er faktisk i plommen du finner mesteparten av næringen! Eggehviten er fettfri og inneholder minimalt med vitaminer sammenlignet med den gule plommen. I tillegg så er det i plommen at man finner de fettløselige vitaminene som for eksempel vitamin D. Med andre ord så får du mer av de gode næringsstoffene hvis du spiser hele egget fremfor å kaste eggeplommen i søpla!

– Silje Bjørnstad – 

3 kommentarer
    1. iselinslund: Åh, så hyggelig! 🙂 Det blir enda mer godt og sunt i tiden fremover også 😉 Mer matprat, sunne mattips og oppskrifter vil bli en større del av bloggen:) Ha en flott dag!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg