Proteinpudding har stadig blitt et mer populært produkt det siste året. Mest kjent er kanskje ProPud som i begynnelsen var vanlig å handle med seg fra Sverige, men nå er disse også tilgjengelig i både norske nettbutikker og matbutikker. En annen variant er Barbells Protein Pudding – selv har jeg aldri smakt disse, men jeg fikk med meg tre smaksprøver fra helgens fitnesskonkurranse i Stockholm.
Men hva er egentlig proteinpudding, og spørsmålet som mange lurer på er “Er det sunt?”
Først og fremst så er det melkeprotein som er proteinkilden i proteinpuddingene fra disse to ulike produsentene det er snakk om her. I tillegg er proteinpuddingene tilsatt smak (aroma), som oftest søtet med søtningsmiddel og er ikke tilsatt sukker – noe som mange ser på som positivt fordi dette da gir et lavere innhold av både sukker (karbohydrater) og kalorier. Et beger på 200 gram inneholder i gjennomsnitt 140 – 150kcal.
Jeg mener proteinpudding fint kan spises som et mellommåltid eller som et sunnere alternativ til typiske søtsaker og desserter som ofte inneholder mye sukker og tomme kalorier, men lite av de gode næringsstoffene. Her får man tross alt i seg melkeprotein som er kjent for å være en proteinkilde av god kvalitet fordi det inneholder alle de essensielle aminosyrene (aminosyrer som må tilføres gjennom kosten da kroppen ikke kan lage de selv). Og ifølge næringsdeklarasjonen inneholder et beger på 200 gram 20 gram protein, noe som er høyere sammenlignet med andre “mellommåltids-begere” på samme størrelse. Men samtidig stiller jeg også alltid spørsmålstegn ved innholdet av vitaminer og mineraler, samt biotilgjengelighet (altså i hvilken grad forskjellige næringsstoffer absorberes i tarmen og tas opp i kroppens celler) når et produkt blir bearbeidet. Man vet at når ingredienser blir behandlet i produkter (gjennom pulverisering, koking og lignende) så vil mengden av ømfintlige vitaminer minske. Selv om man vet at meieriprodukter generelt bidrar med blant annet B-vitaminer, kalsium og jod, så savner jeg konkret informasjon om innholdet av ulike slags vitaminer og mineraler det er i disse proteinpuddingene. For eksempel så vil vannløselig vitamin (ulike B-vitaminer) i proteinpulver laget med melkeprotein i stor grad “tørkes bort” i tørkeprosessen til proteinpulveret.
Så er det jo også mange som ikke ønsker å spise produkter som er tilsatt søtningsmiddel. Proteinpudding alene mener jeg ikke kvalifiserer til et fullverdig måltid, men det kan fint spises som et mellommåltid eller som mat-på-farten av og til når man trenger noe kjapt og enkelt, eller ønsker noe dessertaktig uten at det blir for mange kalorier og mye sukker. Proteinpudding er absolutt et mye sunnere og mer næringsrikt alternativ sammenlignet med mange andre “beger-variant-løsninger”. Så er det også enkelt og praktisk å ha liggendes i veska/bagen. Jeg vil ikke anbefale å bytte ut gode proteinkilder som kjøtt, fisk og egg med proteinpudding – alle disse gode proteinkildene har også mange andre viktige næringsstoffer som kroppen din trenger. For eksempel får man i seg jern hvis man spiser kjøtt og vitamin D hvis man spiser egg eller laks.
Personlig synes jeg det smaker søtt og godt, og det kommer i mange ulike smaksvarianter. Selv spiser jeg gjerne proteinpudding, men jeg skulle ønske det var rimeligere pris, for her i Norge synes jeg at prisen per beger er skyhøy.
Konklusjon: spis gjerne proteinpudding, men ikke bruk dette som proteinkilde alene eller som en erstatning for matvarer som er naturlig rik på protein av høy kvalitet i tillegg til andre viktige næringsstoffer. Proteinpudding kan fint inkluderes i et sunt og variert kosthold – det er mengden og helheten som teller.
– Silje Bjørnstad –
Dette var et fint og oppklarende innlegg for oss som ikke vet helt hva vi skal se etter 🙂
Tina Helen: Så hyggelig å høre, tusen takk for fin kommentar! 🙂 God helg!