Fordeler med lomper

God torsdag!

Lomper har virkelig blitt en hit de siste årene – både som lunsj, mellommåltider, mat-på-farten og til middags. Selv er jeg stor fan av lomper og det har fått en naturlig del i mitt hverdagskosthold. 

Dette er noen av grunnene til at jeg er fan av lomper:

1) Anvendelig
Lompepizza, lompechips, lompelasagne, lompeburritos, lomper som tacolefser, lompewraps, lompe med pålegg – altså, hva er det lomper ikke kan brukes til? Og i tillegg kan disse lompemåltidene varieres i det uendelige med forskjellig fyll og tilbehør. Samtidig har lomper en ganske nøytral smak, noe som bidrar til at de nettopp er så anvendelige å bruke i matlagingen!

2) Praktisk
En lompepakke tar minimalt med plass og er noe man får kjøpt i alle matvarebutikker. Med andre ord et perfekt valg når du trenger noe kjapt og lettvint. For eksempel er en lompepakke + en pakke med magert kjøttpålegg eller makrell i tomat + en pose minigulrøtter/snacstomater et næringsrikt og mettende mellommåltid. Eller så kan du lage en matpakke med lomper og pålegg som du gjør klar på morgenen og dermed ligger klar i veska når sultfølelsen kommer senere på dagen. 

3) Kjapp mat
Hvor lang tid tar det å lage en tradisjonell deig-pizza versus lompepizza? Med lomper tar det minimalt med tid å fikse seg noe kjapt og digg å spise. Lag deg lompewraps med gårsdagens middagsrester til lunsj, smør på smør, sukrin og kanel for en sunnere lefsesnack, lag lompesnitter med godt pålegg som du deler opp til uventet besøk når du ikke vet hva du skal servere – her er det bare fantasien som setter grenser!


Lomper med aiolidressing, paprika, agurk og stekt kylling med pepper. 
Lomper med stekt kylling, brokkoli, sennep og paprika. 

Men er speltlomper sunnere enn “vanlige potetlomper”? Selv om spelt for mange ofte automatisk assosieres som «et sunnere valg» enn hvete, så er det lite som er vitenskapelig dokumentert og de forskjellene på vitaminer og mineraler som er blitt vist i enkelte analyser er heller ikke store. Likevel så skal det sies at både spelt og havre har bittelitt høyere proteininnhold enn hvete per 100 gram, men nå veier jo ikke én lompe alene så mye som 100 gram. 

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av lomper vil jeg derfor anbefale å lese ingredienslista og næringsinnhold fremfor å kun gå etter navnet på lompene. Kikk gjerne på innholdet av protein og fiber – et høyere innhold av dette trekker opp da dette er med på å gi bedre metthetsfølelse og en mer stabil blodsukkerstigning. Det kan også være store forskjeller på saltinnholdet og kcal-innhold per 100 gram for de som tenker på det. 

Men husk at det nødvendigvis ikke er den ene eller to lompene på 30 gram hver som alene har noe å si hvor “sunt” lompemåltidet ditt er. Hva du spiser sammen med lompene er av større betydning for hvor sunt måltidet blir enn hva slags lompe du velger.

– Silje Bjørnstad – 

2 kommentarer

    1. julie: Jeg synes Buer Speltlomper/lomper er de beste fordi jeg opplever at disse er “mykere” og bittelitt tykkere enn andre lompevarianter. Og ikke minst digg smak uten at det blir for mye “potet”! 🙂

      Under fitnessoppkjøringen i høst spiste jeg derimot Aulie havrelomper med spelt fordi disse hadde et noe lavere kcal-innhold enn andre lomper. 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg