Gluten er ikke farlig!

Hei og for en fantastisk nydelig høstdag det er denne lørdagen!

Min lørdag består av litt trening, litt jobbing, venninnebesøk og ikke minst en time eller to dypt plantet i sofaen med nesa nedi den nyeste utgaven av Shape Up!

Dette er en skikkelig “muskelutgave” med blant annet “muskelskolen: fokus på skuldre”, treningsprogram med “kjente klassikere” av inspirerende Maren Erdvik (fitliving.blogg.no) og fire gode øvelser for ryggen. Selv har jeg skrevet to treningsprogrammer i samarbeid med personlige trener Camilla Lorentzen (fitnok.no) og Pia Eliassen (@piaelias på Instagram). 

Dette er 6 gode ettbeinsøvelser som garantert får det til å brenne i både rumpe og lår, samt et litt mer krevende treningsprogram for de som ønsker en utfordring på gymmet. Her er det for eksempel tips til hvordan du kan trene utholdende styrke med battle ropes (altså tau), og dette er så sykt mye mer krevende enn det kan se ut som! 5 runder med 30 sekunders jobb og 15 sekunder pause er HARDT og EFFEKTIVT! Lykke til med den svettefesten liksom!

Ellers så bidrar jeg med en ny sak om mental trening der det denne gangen handler om “Hvordan finne igjen treningsgløden”, samt en liten tekst om food bowls hvor det også er med tilhørende oppskrifter (Mia Eckhoff og Irina Smit skal ha æren for de fristende oppskrifter).

Og ikke minst så har jeg skrevet en ny sak i serien “xxx er ikke farlig” hvor vi skriver om en rekke enkeltprodukter og typiske matmyter om disse produktene med fokus på hva slags informasjon er faktisk korrekt og hvorfor mytene ikke nødvendigvis stemmer.  Denne gangen handler det om gluten.

Her er et lite utdrag fra saken:

Blir du sunnere?

Normalt friske mennesker har ingen grunn til å unngå gluten i kostholdet! Faktisk så er det slik at mange unngår glutenholdige produkter helt unødvendig siden dette kan være gode kilder til mange viktige næringsstoffer! Å sette unødige begrensninger i mat- og drikkeutvalget kan bidra til at man får et utilstrekkelig inntak av energi, vitaminer og mineraler som kroppen trenger. For eksempel er typisk glutenmat som grovt brød- og kornvarer gode kilder til fiber og jern i det norske kostholdet. De glutenfrie brødvariantene er ofte fiberfattige og gir dårligere metthetsfølelse. Det er også mange glutenfrie produkter som blir tilsatt mer fett for å kompensere for glutenproteinets fuktighetsgivende egenskaper. Glutenfrie produkter kan derfor ha et høyere innhold av både kalorier, fett og sukker sammenlignet med en glutenholdig variant av den samme matvaren.

Får du mer energi?

Har man glutenintoleranse så er det selvfølgelig normalt at man føler seg bedre og mer opplagt når man ikke spiser noe som fører til ulike plager. Men det er også mange som rapporterer om mer energi og mindre magesmerter når man kutter ut gluten, selv om man ikke har fått en påvist diagnose. Hvis du får vondt i magen av å spise glutenholdig brød, men ikke av å spise glutenholdig pizza, så er det ikke nødvendigvis glutenintoleranse som er hovedårsaken til de ulike symptomene. Man skal nemlig ikke undervurdere den psykologiske delen av å spise. Hvis du tenker at du nå får vondt i magen fordi du skal spise ett bestemt produkt, så kan det faktisk hende at du faktisk får magetrøbbel uten at det egentlig skyldes ingredisene i maten. Du opplever ubehag og blir dårlig av maten fordi du rett og slett forventer det. Hvis du da holder deg unna denne maten du mener gjør deg dårlig, så får du kanskje også en følelse av å være mer opplagt og ha mer energi fordi det er det du håper på og tenker.

SPRE MATGLEDE, IKKE MATFRYKT!

– Silje Bjørnstad –

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg