Er proteinbarer egentlig sunnere enn sjokolade?

Det spørsmålet vet jeg det er mange som lurer på og det enkle svaret er (som det alltid pleier å være) “det kommer an på”. Det kommer an på hva slags type bar og sjokolade man sammenligner, og det kommer an på mengden man spiser og hvor ofte man spiser det.

Først og fremst; at en bar blir markedsført som en “proteinbar” betyr ikke nødvendigvis at den automatisk er så mye sunnere enn alt annet. De fleste barene er jo egentlig bare sjokoladebarer med høyere innhold av protein – enkelt og greit. Og mange av barene er tilsatt sukker og inneholder ofte like mange kalorier sammenlignet med en sjokolade på samme størrelse. MEN når det er sagt så er det nettopp også på grunn av et høyere proteininnhold at mange mener dette er sunnere snacks enn sjokolade, noe jeg kan være enig i. Dette kan blant annet bidra til en bedre metthetsfølelse og et smartere snacksvalg hvis valget er “1 tradisjonell melkesjokolade” eller “1 proteinbar”. Ofte er det også gjerne litt høyere innhold av fiber i proteinbarer i tillegg til at mange barer også er beriket med vitaminer og mineraler (kanskje best kjent som måltidserstattere som for eksempel Nutrilett-barer).

Ett eksempel:
Næringsinnhold for 1 Snickers Proteinbar (57 gram)
199 kcal
7,1 gram fett
18,4 karbohydrater, hvorav sukkerarter 9,5 gram
18,2 gram protein

Vanlig Snickers Sjokolade (52,7 gram)
249 kcal
12 gram fett
33 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 27 gram
4 gram protein

Snickers proteinbar har altså et høyere innhold av protein (i tillegg er dette proteiner av fra melk og myse, og melkeprodukter er en god kilde til protein av høy kvalitet) og noe lavere kaloriinnhold per enhet, men det er for eksempel ikke slik at du for eksempel sparer hundrevis av kalorier hvis du spiser en proteinbar enn en sjokolade på samme størrelse eller at proteinbarer ikke inneholder tilsatt sukker. Det er som nevnt faktisk mange proteinbarer som har et ganske høyt sukkerinnhold, så sjekk gjerne ingredienslisten hvis du er opptatt av inntaket av tilsatt sukker (det er dette sukkeret Helsemyndighetene anbefaler å begrense inntaket av; maks 10 energiprosent av ditt daglige energiinntak bør komme fra tilsatt sukker). Proteinbarer betyr altså ikke nødvendigvis at det er en sukkerfri slankebar som man kan spise så mye man vil av. Samtidig så er det greit å påpeke at det er en del barer med kunstig søtning som kan virke lakserende ved overdrevet inntak. 

Og som jeg nevnte tidligere så handler det også om å se det hele bildet og den totale mengden. Det er ikke for eksempel nødvendigvis så mye sunnere å spise 5 proteinbarer på rappen i stedet for 1 sjokolade liksom… I tillegg har disse barene ofte høyere pris sammenlignet med mange andre lignende produkter.

Så min konklusjon:

– Det er ikke farlig å spise proteinbarer, men sjekk gjerne ingredienslisten og sammenlign de ulike barene da det kan være stor forskjell på både størrelse, kcal-innhold, innhold av tilsatt sukker, hva slags proteinkilde som er blitt brukt, innhold av fiber og om baren er beriket med vitaminer og mineraler. 

– Ja, som et supplement til sunnere snacks eller som “et mellommåltid på farten” så kan proteinbarer være helt fint, men sunn, vanlig mat er og blir det beste alternativet! Tross alt så blir proteinbarer kategorisert som et kosttilskudd, altså et tilskudd i kosten, og ikke noe som skal erstatte et sunt, variert kosthold. Hvis du for eksempel spiser et meieriprodukt, for eksempel enn Skyr eller en boks med kvarg, så får du også gjerne i deg flere vitaminer og mineraler enn om du tar en proteinbar. Barer skal ikke gå på bekostning av næringsrik mat, og inntaket bør balanseres i forhold til resten av kostholdet og fysisk aktivitet.

– Så handler det selvfølgelig også om smak! Ikke spis questbarer bare fordi en fitnessprofil på Instagram promoterer dette som “livets sunne godteri”. Velg de barene eller sjokoladen du faktisk liker for som alltid så handler et sunt og variert kosthold også om matglede og balanse som ikke trenger å bety “enten eller”.

Så er det kanskje noen som lurer på om jeg spiser proteinbarer, og svaret er ja. Jeg spiser heller proteinbarer enn sjokolade fordi jeg elsker å teste ut nye barer og jeg får ofte tilsendt en god del vareprøver fra her og der, og jeg synes mange av barene rett og slett er superdigge! Jeg synes en bar gir meg mer langvarig energi og bedre metthetsfølelse enn vanlig sjokolade, og jeg synes det er enkelt og praktisk å ta med i veska eller bagen når jeg skal på farten og ikke aner når jeg skal spise neste hovedmåltid eller om det er en butikk i nærheten av det jeg skal slik at jeg kan kjøpe meg noe der. For meg er det da bedre å ha noe i veska fremfor å kanskje havne på et skikkelig impulskjøp som ender med å bli både dyrt og et måltid med lite næringsstoffer, og noen ganger kan dette være en proteinbar.

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg