Er det dyrt å ha personlig trener?

Om det er dyrt å ha sin egen personlig trener finnes det vel egentlig ikke noe bestemt ja- eller neisvar på, og jeg har full forståelse for at det kan avhenge av faktorer som økonomi og budsjettprioriteringer. Jeg møter folk som både synes PT-timer er billig, folk som synes PT-timer koster skjorta, jeg møter de som synes prisen på PT-timer er helt greit og jeg møter de som ikke har tenkt noe særlig over dette i det hele tatt.
Når det gjelder de som kommer med setningen “jeg synes det er litt dyrt” eller “det er en luksustjeneste å ha personlig trener”, så skjønner jeg at det kan virke skremmende å betale flere tusen kroner for et produkt som du kanskje egentlig ikke vet så mye om. La meg derfor forklare litt hva tjenesten personlig trener faktisk innebærer og hvordan det å se på tilbudet med en litt ny innfallsvinkel kan bidra til forståelse og inspirasjon.

Først og fremst så er personlig trening nettopp PERSONLIG. Det betyr at alle de ulike menneskene en PT følger opp får sitt personlige opplegg fordi vi alle har ulike mål og utgangspunkt, og kanskje en kunde har vondt i ryggen, mens en annen sliter med mobilitet etc. Med andre ord så kan ikke alle trene etter det samme programmet, trene de samme øvelsene og gjøre antall samme repetisjoner og sett!

Dette betyr at vi som personlige trenere bruker en del tid i begynnelsen til å bli godt kjent med kunden, både i forhold til fysisk aktivitet, men også i forhold til sykehistorie, hva personen faktisk liker å trene eller eventuelt ikke liker å trene, og andre ting som kan være relevant for en trener å være klar over. En grundig anamnese må gjennomføres for at denne personlige treneren, som jo er fagpersonen her, skal kunne utvikle og foreslå et program for å kunne nå kundens målsettinger. Og når man skal bli godt kjent med en person så krever dette gjerne litt mer enn bare en telefonsamtale på 5 minutter med “Hei! Hva heter du, alder og hva jobber du med? Og nå vil du begynne å trene ja, og komme i litt form? Ok, da setter vi i gang da”. NEI, det er ikke så enkelt 😉

Når man kjøper PT-timer så er det normalt at man betaler hele totalsummen i begynnelsen av oppfølgingen. De fleste treningssentre og helsehus opererer med ulike PT-pakker med for eksempel 5, 10, 20, 30 eller 50 klipp. La oss si du kjøper en pakke med 10 klipp som koster 7500 kroner – noe som jeg forstår kan høres ut som mye penger når man kun ser på den prisen isolert sett. Men dette er altså 10 klipp med personlig trener på 55 minutter og ofte booker man opp avtale 1 eller 2 ganger i uken. Med andre ord så betaler man for en helsetjeneste man er sikret seg selv i 5 eller 10 uker fremover. Dette er individuell tilrettelegging, veiledning og trening tilpasset deg, ditt utgangspunkt og dine mål. Har du ikke tid eller råd til å investere i PT-pakker på 55 minutter så finnes det som regel løsninger med klipp på 25 minutter, og duo-timer der man trener sammen med en venninne, partner eller kollega og som derfor deler på kostnadene slik at totalprisen blir rimeligere. Ofte er det også slik at jo flere timer man kjøper samtidig (altså jo større PT-pakke man ønsker), jo billigere blir stykk-prisen på PT-timene.

Med en PT får du en som heier på deg, som vil ditt beste og som vil at du skal nå dine mål. Du får en som bryr seg, som tar hensyn til deg og dine eventuelle utfordringer. Du får en som kan trening og som vet hvordan du best skal oppnå det du faktisk ønsker deg. Du får en som hjelper deg med teknikk, en som hjelper deg til å pushe deg, eller bremse deg (ja, noen kan faktisk også bli litt for ivrige enkelte ganger), og en som SER deg. Den timen du har personlig trener så er det faktisk DU som er i fokus.

Jeg vet også om mange personlige trenere som lar høre fra seg også mellom disse PT-timene de har avtalt med kundene sine – fordi vi faktisk bryr på ordentlig! Vi vil for eksempel gjerne vite om kroppen kjennes ok ut dagen etter en PT-økt, vi vil gjerne vite om du har fått trent som planlagt de to ukene du var på ferie – ikke fordi vi mener å mase eller pushe, men fordi vi er her for å dytte deg fremover og holde deg på riktig kurs!
I tillegg så får du med verdens beste bonus helt gratis når du beveger på kroppen; nemlig endorfiner – kroppens eget lykkehormon. Og ja, det er så superdigg å gå ut av gymmet å føle du har gjort noe riktig, men tro meg, det er like gøy å være den personen som får en high five av en ferdigtrent person som takker deg og går ut av senteret med verdens største glis. Ikke nok med det, men ofte har PT-er også kontakter i helsebransjen som gjør at vi trygt kan anbefale deg videre til eventuelle behandlere og terapeuter hvis det er noe en personlig trener ikke kan hjelpe deg med – for eksempel kroniske skulderplager, låsning i ryggen etc. Vi er profesjonelle aktører som har taushetsplikt og som ønsker å jobbe sammen med, forstå, veilede, hjelpe og motivere kundene våre.

Hvis vi begynner å bryte ned denne “skumle tusenlapp-summen” med eksemplet på 10 timer: 7500 / 10 = 750 kroner per PT-time. Det vil si at du betaler 750 kroner for 55 minutter med personlig trener (samtalene på SMS og i gymmet utenom PT-timer er jo ikke noe vi fakturerer for…). Og hvis du sammenligner dette tallet på 750 kroner på 55 minutter med en behandler, en form for legetjeneste, tannlege etc som kanskje tar 600-1000 kroner for en behandling hvor du er inne i 15-20 minutter og dermed er overlatt til deg selv igjen med et opplegg eller lignende du må sørge for å følge opp selv – er da det å ha en personlig trener egentlig så dyrt?… Eller når du ringer en rørlegger eller elektriker for å fikse noe i hjemmet ditt – hvor mye betaler du da for en jobb som kanskje tar maks 30 minutter? I tillegg så tilbyr mange personlige trenere en gratis prøvetime til de som er interessert. Jeg har aldri fått noen gratis prøvetime hos en lege, fysioterapeut eller frisør… Og hadde jeg fått det tviler jeg på at det hadde vart i hele 55 minutter.

Hvem har personlig trener?
Det å ha personlig trener er virkelig ikke forbeholdt én spesiell gruppe mennesker. Det finnes ikke noe fasitsvar på hvem som har personlig trener, for her finner du både kvinner og menn i ulike aldre, livssituasjoner, med og uten barn, studenter og seniorer, arbeidsledige og travle meglere som jobber fra 7 om morgenen til 19 om kvelden. Med andre ord så er det ikke nødvendigvis lønn som avgjør om man “skal ta seg råd” til å ha personlig trener eller ikke. Det handler om prioriteringer. Har du for eksempel lyst til å teste ut personlig trener, men føler du ikke har råd? Så finn ut hvor du kan spare inn på budsjettspostene dine. Hvor ofte kjøper du ny mobiltelefon eller dataspill? Hvor ofte spontanhandler du kaffe og nye klær? Hvor ofte går du ut på restauranter og spiser? Jeg regner med dere skjønner poenget.  

I tillegg til disse PT-timene så er det også ofte at vi setter opp et program til våre kunder, men dette er noe jeg er ekstremt bevisst på er og skal fortsette å være en eksklusiv bonus til de jeg veileder. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt “Jeg trenger bare en kostholdsplan” eller “Jeg trenger bare et treningsprogram”. Det er faktisk ikke “bare” å sette opp et program eller opplegg, og tro at det tar fem minutter og egentlig ikke tar så mye av tiden vår. For å programmere et best mulig opplegg for deg og dine mål så må man bruke tid på både screening, kanskje teste ut litt av ulike treningsøvelser og matvarer og så videre. Ringer du til en elektriker og sier “Jeg trenger bare en som skal henge opp en lampe”, og forventer dermed at en elektriker kommer hjem til deg, henger opp lampa, smiler og sier “ha en god dag” uten å fakturere for jobben? Nei, dessverre er det ikke slik samfunnet og arbeidslivet er lagt opp. Og det samme gjelder for både personlige trenere og ernæringsfysiologer. Vi har også brukt tid på utdanning og skole. Vi har også brukt tid på å studere faget og opparbeide oss kompetanse og kunnskap. Det er dette som er jobben vår, så nei, det er faktisk ikke “bare å sette opp et treningsprogram eller kostholdsplan”. Enten du jobber som elektriker, lærer, søppelkjører eller prest: Hadde du vært fornøyd om folk kom til deg for å be om dine tjenester og det du jobber med uten å skulle få betalt for det? Vi er alle i samme bås her – vi jobber for å tjene penger for å kunne få mat på bordet og betale regninger.

Still deg heller selv disse spørsmålene:
Hvis du for eksempel ønsker å redusere kroppsvekten din, eller å klare din første pullup, eller bli sterkere i ryggen for å minimere risikoen for ryggplager og dårlig gange over tid, å bli sterkere i beina til å kunne gå den toppturen du drømmer om – Hvor mye betyr dette målet for deg?
Hvor mye er det verdt for deg å faktisk ha en funksjonell og fungerende kropp? Hvor mye betyr helsen din for deg? Hvor mye er du verdt å investere i helsa di?

Gjør du noe i dag så kan det hende du unngår større utgifter på medisiner, behandlinger av skader eller fysiske utfordringer senere i livet ditt. Personlig trening handler om så mye mer enn å bare trene. Det handler om å føle seg bra, og når man føler seg bra så har det gjerne positive ringvirkninger på andre ting i livet også 😉 Jeg er i alle fall opptatt av å ha en god helse, og en frisk og rask kropp som gir meg god livskvalitet og glede.

Har du spørsmål eller ønsker mer info om meg og mine PT-tjenester kan du gå inn på Sterk Helse her – eller send meg en mail på [email protected]

– Silje Bjørnstad –

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg