Kroppsanalyse som motivasjonsverktøy

På ulike helsehus, treningssentre og i forbindelse med forskning blir det i dag brukt ulike kroppsanalyse-apparater. Jeg har selv tatt flere kroppsanalyser i forbindelse med deltakelse i forskningsprosjekt, og på eget intiativ, for å se eventuell utvikling i for eksempel muskelmasse og styrkebalanse i kroppen. 

En kroppsanalyse tar kun 30 sekunder og man står oppå en maskin som måler motstand i kroppen ved bioelektrisk impedans-analyse. Og nei, dette gjør ikke vondt og du kjenner ingenting 😉 Basert på ulike formler får man et resultat som gir en indikasjon på fordeling av muskelmasse og fettmasse, kroppsvekt, fettprosent, basalmetabolisme, styrke- og muskelmasse på høyre versus venstre side, metabolsk alder etc. Med andre ord kan en kroppsanalyse ses på som en statusrapport av din fysiske helse per dags dato. 

Dette er derfor et godt verktøy for å få et mer nøyaktig bilde av din kroppssammensetning og helsestatus, noe som mange vil ha svært nytte av i forbindelse med trening, som for eksempel et motivasjonsverktøy. Det er ingen tvil om at trening og fysisk aktivitet har flere positive helsegevinster! Selvfølgelig vil framgang og progresjon vise seg i blant annet økning av vekter på styrkeøvelser, bedre arbeidskapasitet i kondisjonstrening og kanskje fysiske visuelle endringer på kroppen, men med en kroppsanalyse får du også enda mer konkret informasjon om hvordan det egentlig står til med helsa. Som personlig trener og ernæringsfaglig rådgiver liker jeg å tenke på kroppsanalyse som et motivasjonsverktøy for å lykkes med å nå sine mål. En kroppsanalyse gir så mye mer informasjon enn en badevekt og speilbilde, noe som jeg vet er med på å bevisstgjøre flere til å faktisk gjøre noe med situasjonen hvis tallene ikke er helt som de kanskje hadde håpet på eller trodd.

For å måle utvikling og framgang er det selvfølgelig dermed nødvendig med flere tester over tid. Og det i seg selv kan være et delmål for en person.
Eksempel: Man har et utgangspunkt og ønsker å “komme i bedre form”, men har flere ganger falt av lasset fordi man har mistet motivasjonen. Gjør man en avtale ved å utføre en regelmessig kroppsanalyse hver 2. eller 3.måned er det mange som opplever at det er lettere å holde motivasjonen oppe, fordi man vet at om noen uker så er målet å se en forbedring fra den forrige kroppsanalysen. Trening kan påvirke kroppssammensetningen ved å øke muskelmasse samtidig som fettmassen reduseres, samtidig som vekta står stille. Dermed vil ikke en badevekt alene gi et godt bilde på endringene som faktisk har skjedd, mens en kroppsanalyse kan gi et mer nøyaktig resultat av innsatsen som har blitt gjort. Når man også begynner å se forbedringer på tallene fra kroppsanalysen de første gangene, ja, så er det også større sjanse for at man fortsetter de gode treningsvanene fordi man ser at det faktisk funker!

Så, la oss kicke i gang treningshøsten 2017! 😉

(FOTO: Kristian Jøraandstad)

På STERK Helse & Trening hvor jeg jobber tilbys det kroppsanalyse både til medlemmer (200 kroner per gang) og ikke-medlemmer (300 kroner per gang). Jeg opplever at dette er et populært tilbud som mange er interesserte i – og hvis du er nysgjerrig på hvordan din status er, er det bare å ta kontakt så ordner vi en avtale 🙂 

– Silje Bjørnstad –

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg