Fordeler med slyngetrening

Hello fredag! Jeg skrev en artikkel om slyngetrening for Akademiet for Personlig Trening tidligere i sommer, og dette er en fin måte å komme i gang igjen med treningen etter ferien. Både fordi det er tilgjengelig på de fleste treningssentre, og fordi mange kjeder nå tilbyr egne gruppetimer med slynger, men slynger er også enkelt å bruke som hjemmetrening! Slynger er svært plassbesparende og kan enkelt henges over en dør hjemme hos deg selv, så tar du de ned igjen når du er ferdig med økten. Du kan utføre flere ulike øvelser på samme sted og det er nok også en av grunnene til at slynger er blitt populært utstyr i hjemmetrening. Dette treningsutstyret er også perfekt til ferietrening når du skal på hytta og lignende. Slyngetrening er også kjent som trening i “redcord” og “TRX”.

Stabilitetstrening
Du kan trene hele kroppen i slyngene og i tillegg får du også trent stabilitet, noe som igjen stiumulerer til økt aktivering av støttemuskulatur. Når du for eksempel trener ettbeinsøvelser i slynger får du en ekstra balanseutfordring i motsetning til mer tradisjonelle treningsapparater hvor man trener i en låst bevegelsesbane. Da trenger ikke støttemuskler og kjernemuskulatur å jobbe like hardt for å korrigere og stabilisere leddene. Mange mener derfor slyngetrening er en mer funksjonell treningsform og mer overførbart til dagligdagse gjøremål fordi man også blant annet får utfordret balansen og koordinasjonsevne. Når man trener med tradisjonelle treningsapparater er bevegelsesbanen låst og musklene behøver ikke jobbe for å korrigere og stabilisere leddene. Slyngetrening er derfor en mer funksjonell form for trening sammenlignet med tradisjonell styrketrening. I tillegg blir slyngetrening sett på som en skadeforebyggende treningsform og det er også mye brukt i forbindelse med rehabiliteringstrening.

 


Viktig med variasjon
En annen fordel med slynger er at det er lett å tilpasse motstand. Med enkle justeringer kan man gjøre øvelser lettere eller tyngre. Ved å heve eller senke slyngene, avhengig av hva slags øvelse det er snakk om, er det enkelt å justere vanskelighetsgrad og dermed også følge med på progresjonen. Det finnes også ulike utstyr tilbehør som kan kan brukes i slyngen; håndtak, bred og smal slynge og stropper for å nevne noe. Slyngetrening kan derfor tilpasses alle. Hvor aktuelt det er med slyngetrening for deg avhenger naturligvis av hva som er dine treningsmål og hva du selv trives best med. Det å trene i slynger kan være favoritttreningen for noen, mens for andre fungerer det som et fint supplement. Uansett kan trening i slynger være fordelaktig, nettopp på grunn av økt samspill mellom musklene og aktivisering av støttemuskulatur ? noe som kan ha en positiv effekt på andre øvelser og funksjonalitet i hverdagen. Det å trene i slynger kan også oppleves som noe «nytt og utfordrende» hvis man er ukjent med konseptet – noe som kan resultere i mestringsfølelse og treningsglede dermed oppleve mestring i en ny treningsform.

Så, kanskje trening i slynger er noe å teste ut på neste økt?

– Silje Bjørnstad –

 

3 kommentarer
    1. linnogjohnny:
      Hei!
      Eksempler på øvelser opptrekk/kroppsroing (varier med underhåndsgrep og overhåndsgrep), fremoverlening, reka, sideplanke/planke, rygghev – tja, det var noen dere kan prøve dere på? 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg