Det finnes mange teorier rundt trening og stølhet, og som personlig trener får jeg ofte spørsmål om det å være støl. For eksempel så får jeg ofte spørsmål om “man må tøye ut etter en treningsøkt for å hindre stølhet?”, eller en PT-kunde kan si “i dag vil jeg trene kjempehardt slik at jeg blir veldig støl!”
Men treningsverk har ingenting med treningseffekten å gjøre og tøying har lite å si på hvor støl du blir dagen(e) etter.
Når det er sagt så er det mange som får en god følelse av å være støl fordi man rett og slett kjenner man har brukt muskler på en ny måte, eller at man har jobbet med en bevegelse/belastning som er uvant. Denne gode følelsen kan bidra til at man opprettholder treningen, noe som selvfølgelig er bra, men vit at det å hige etter stølhet ikke bør være førstepri. Stølhet er ikke en god indikasjon på om du har hatt en effektiv økt eller ei. Se heller på progresjon og utvikling for å måle framgang. Hvis du klarer å løpe lengre eller raskere, eller løfte tyngre vekter eller flere repetisjoner enn det du har gjort før, så er det dette som sier noe om din utvikling og dine resultater.
Det er heller ingen forskning per dags dato som kan gi et godt svar på hvorfor vi blir støle, men forskere ser at eksentrisk trening er den type belastningen som lettest gjør deg stiv og støl. I tillegg så vil ikke det å være godt trent være avgjørende for om du blir støl eller ei. Også godt trente personer blir støle dersom de utsettes for uvante og intensive bevegelser. Derfor er det lite hensiktsmessig å la stølheten avgjøre om du har hatt en effektiv og god økt.
Et av de beste tipsene for å unngå stølhet er å trene regelmessig og variert. Da vil ikke stølheten komme like lett ved samme påkjenning. Bruker man muskelen på en annen og uvant måte, eller har en periode uten trening, vil imidlertid stølhet komme tilbake. Du kan fint trene selv om du er støl og noen opplever at det å få i gang blodsirkulasjonen kan bidra til å lindre stølheten. For eksempel kan det å gå en tur, svømme eller sykle med lett motstand være et godt alternativ hvis man er støl i beinmuskulaturen. Noen synes også at det hjelper med massasje og å rulle på foam roller.
Kan det å tøye ut forhindre stølhet?
Nei, å tøye ut etter en treningsøkt vil ikke hjelpe på stølhet, selv om mange tror det og «har erfart det selv». En logisk forklaring på en slik påstand kan være at man ikke tøyer ut etter første økt, får heftig treningsverk og tenker at dette skyldes fordi man «glemte» å tøye. De neste gangene bruker man derfor noen minutter på uttøying på slutten av treningsøkten og man merker at stølheten ikke er like tydelig som første gangen. Da er det logisk å tenke at dette har en sammenheng, men uttøying vil ikke påvirke «hvor støl du blir». Dette betyr likevel ikke at du ikke kan bruke noen minutter på tøying i slutten av økten hvis du selv ønsker. Noen synes det rett og slett bare er deilig å få strekke og tøye litt på kroppen når den er varm, og at det bare blir en deilig avslutning på økten. Og det er ikke noe galt i å tøye og det kan ha en rekke positive effekter. Hvis det å tøye etter en økt gjør at du føler deg bra og roer ned kroppen på en positiv måte så kjør på, men poenget mitt er at du ikke skal forvente at det forhindrer stølhet.
God trening!
– Silje Bjørnstad –
FOTO: Ann Kristin Engebakken – bilder fra “Slik former du kroppen med styrketrening og kosthold”