Hei!
Både trening og kosthold er noe som engasjerer mange. Som personlig trener og ernæringsfaglig rådgiver hører jeg mange myter og «tips» når det gjelder trening, fysisk aktivitet og kosthold, men det er ikke alltid alle påstandene som er korrekte.
Her går jeg igjennom 5 typiske myter jeg ofte hører i jobbhverdagen min:
Myte 1) Frokost er dagens viktigste måltid
Nei, det å spise frokost er ikke noe mer eller mindre viktig enn andre måltider. Det finnes ingen fasit for når eller hvor ofte du bør spise – dette er individuelt og dermed bør du tilpasse måltidsrytmen til det som passer deg best. Hvis du ikke er sulten på morgenen så trenger du ikke å tvinge i deg tidlig frokost, men for mange kan det være lurt å starte dagen med noe mat. For eksempel så er det gunstig for en diabetiker å spise regelmessige måltider for å ha en viss kontroll på blodsukkeret samt at det finnes flere studier som viser at frokost er viktig for barn og unge for å opprettholde konsentrasjonen når de skal på skolen.
Myte 2) Når du kjenner melkesyre under trening så er øvelsen skikkelig effektiv
Nei, det er ikke slik at så lenge man opplever at en øvelse får det til å “brenne” i musklene som jobber, så er øvelsen effektiv. Du MÅ ikke kjenne at muskelen eller muskelgruppen du trener, jobber for at du skal få effekt. Det er belastningen og frekvens som har mest å si for hva slags effekt du får fra en gitt øvelse.
Myte 3) Brød med mørk farge er alltid det sunneste valget
Nei. Når det gjelder brød er det lurt å velge de groveste og mest fiberrike variantene. Mange grove brød har mørk farge, men det er også mange grove brød som har en lysere farge. Det er også mange brød som blir tilsatt sirup eller malt, som da gir brødet en mørkere farge, for å gi mer smak eller lengre holdbarhet – uten at dette betyr at de er det mest næringssrike valget. Både lyst og mørkt brød kan være grovt, og fargen alene sier heller lite om grovheten til brødet. I stedet bør du heller sammenligne Brødskalaen og grovhetsprosenten på de ulike brødene.
Myte 4) Lettbrus er fetende
Nei. Lettbrus inneholder 0 eller få kalorier slik at dette produktet i seg selv kan ikke øke vekten din. Lettbrus vil være et bedre valg enn sukkerholdige drikker når målet er å redusere sukkerinntaket eller gå ned i vekt. Mange mener de opplever økt søtsug eller økt sultfølelse av lettbrus, og dermed spiser mer totalt sett, men det er altså ikke lettbrusen i seg selv som fører til vektøkning!
Myte 5) Mer trening vil alltid gi deg bedre helse
Nei. Hvis du har som mål om å trene 6-7 dager i uken der du skal være helt utslått etter hver eneste treningsøkt, så er det større sjanse for at treningen gir flere negative konsekvenser enn positive. Dette kan for eksempel være for lite restitusjon, overtrening, og dårlig teknikk på øvelser fordi du hele tiden «skal presse deg til maks» som igjen kan øke risiko for skader. Både hode og kropp trenger hvile for å bygge seg opp igjen etter treningen!
– Silje Bjørnstad –
Så hvis man får melkesyre når man trener så er ikke treningen effektiv? Merkelig skrevet.
Ole: Hei! Forsøker å utdype her:
Å bruke “syrefølelse” som et mål alene er ikke synonymt med at “nå har du hatt en effektiv økt” nei. Dette vil jo være individuelle forskjeller både med tanke på hva man faktisk tåler og klarer å presse seg igjennom, hva som er målet, varighet på treningen og ikke minst hva annet du gjør på økten, hva som er utgangspunkt og hva man er vant med, hva slags øvelse og muskelgruppe som jobber etc. (Kommer vel an på hva man legger i ordet “effektivitet” også…) Eksempelvis vil man fort kunne få syrefølelse av en minibandsøvelse for underkropp fordi dette kan bidra til å isolere en muskel godt slik at man får ekstra god kontakt, men du vil jo aktivere flere større muskelgrupper og dermed “få mer igjen” av en større baseøvelse uten at man nødvendigvis får syrefølelse av denne øvelsen. Er målet for eksempel å bygge rumpe og lår, og man skal gjøre 1 øvelse på en økt, vil jeg heller anbefale en baseøvelse som knebøy eller markløft hvor man kan jobbe med en større belastning og aktivere større muskelgrupper sammenlignet med å kjøre en øvelse “man vet man får syrefølelse av”. Tviler på at toppidrettsutøvere som Johannes Klæbo alltid opplever syrefølelse på sine treningsøkter, men jeg vil jo påstå at han trener effektivt med tanke på de resultatene han får i konkurranser 😉
Ble det mer forståelig?
Jeg kan bekrefte at alle disse punktene er korrekt i værtfall, du kunne sikkert skrevet fem til 🙂 Fortsatt forbauset over at noen folk fortsatt tror man kan legge på seg av drikke med null kalorier for eksempel. Men de finnes.
Når det kommer til punkt 5. Jeg har trent styrketrening selv nå i rundt et år, alt fra 3-5 ganger i uken. I snitt er det nok 3-4 dager et sted, og jeg er nå på 210kg i markløft og 190kg i knebøy.
Rich Piana for eksempel sa flere ganger at best resultat fikk du av å trene konstant, men det er ikke riktig, du vil nok hele tiden sakte men konstant bygge muskelvekst på den måten, men effekten er større av å la kroppen hvile. Jeg trener bryst og skuldre på dag 1, Rygg på dag 2, ben på dag 3, armer på dag 4 og core på dag 5. Sånn ca værtfall, jeg mikser det opp litt her og der, og jeg har hatt formidabel økning, og blir bare sterkere og sterkere.
Lett for mange å bli demotivert av å trene, resultatene kommer sakte og man vet ikke om det man gjør er rett. Som Brian Shaw (4x verdens sterkeste mann) sier til folk som spør ham: Styrketrening er maraton, ikke sprint.
kroppen trenger d-vitamin fra solen for å konvertere tryptofanet i kosten til serotonin slik at en ikke har vinterdepresjon. Plus at dersom en trener, vil jo kroppen også produsere endorfiner.
30 minutter sol og trening to fluer i en smekk!
fail