Hei søndag!
Nylig skrev jeg en ny sak for VG Vektklubb der temaet var forbrenning og nå er saken blitt publisert både på nett og i papirformat.
Forbrenning, og gjerne hvordan man kan øke forbrenningen, er jo noe som engasjerer mange, så her er noen linjer fra artikkelen:
Først og fremst så handler forbrenning enkelt forklart om kroppens energiforbruk. Uansett om du er i hvile eller i aktivitet så bruker du kalorier for å holde kroppens fysiologiske prosesser i gang. I tillegg så hører vi ofte begrep som hvileforbrenning og fettforbrenning. Når man snakker om hvileforbrenningen så er dette den energimengden kroppen bruker i hvilende tilstand. Det er flere faktorer som er med på å påvirke hvileforbrenningen din – blant annet kjønn, alder, høyde og kroppssammensetning.
FOTO: Tirill Guttorm
Påstand:
«Jeg må spise frokost for å sette i gang forbrenningen».
NEI.
Forbrenningen går sin gang uavhengig av tid på døgnet og du skrur den ikke av eller på gjennom måltidene du spiser. Likevel kan det være greit å vite at hver gang du spiser så vil forbrenningen din øke fordi det setter i gang prosesser i kroppen som krever energi. Vit også at proteinrik mat kan øke forbrenningen fordi dette næringsstoffet har en høyere termisk effekt enn karbohydrater og fett. Termisk effekt er et mål på hvor mye energi som kreves for å fordøye og metabolisere det du spiser. Dette betyr at kroppen bruker litt mer energi på å fordøye protein sammenlignet med karbohydrater og fett.
Påstand:
«Jeg går opp i vekt fordi jeg har lav forbrenning»
NEI.
For de fleste friske mennesker blir det for enkelt å skylde på lav forbrenning hvis man opplever at det er vanskelig å holde vekta stabil eller å miste noen kilo. Den største variasjonen i forbrenningen avhenger av aktivitetsnivå. Når det er sagt så er det noen sykdommer og medikamenter som kan påvirke forbrenningen. Mistenker du at har en tilstand eller tar medisiner som senker forbrenningen så bør du undersøke dette nærmere hos din fastlege. Det er heller ikke slik at overvektige har en lavere forbrenning enn normalvektige – faktisk tvert imot. En stor kropp krever mer energi for å vedlikeholde sine funksjoner sammenlignet med en mindre kropp, og dermed vil større personer ha en høyere forbrenning. Går man ned i vekt vil man derfor få et lavere energibehov enn tidligere gitt at aktivitetsnivået er det samme.
Påstand:
«Muskler forbrenner mer enn fett»
JA, MEN…
Det kreves mer energi for kroppen å vedlikeholde muskler sammenlignet med fettmasse og derfor kan man si at «muskler forbrenner mer enn fett». Likevel er det ikke nødvendigvis så store forskjeller som man kanskje kan få inntrykk av og husk at det er flere faktorer som påvirker hvor mye du forbrenner.
– Styrketrening kan øke hvileforbrenningen, men dette er ganske marginalt. Ett kilo muskelmasse forbrenner cirka 12-13 kilokalorier om dagen i hvile, sammenliknet med fett som brenner omtrent 4 kilokalorier om dagen, sier personlig trener Austad.
Det betyr at ved å legge på deg 3 kilo muskelmasse forbrenner du omtrent 40 kilokalorier ekstra per dag. Dette tilsvarer et mellomstort eple eller en halv banan – med andre ord, ikke all verden. Uansett er det flere fordeler ved å øke muskelmassen gjennom styrketrening, og å trene styrke vil jo i seg selv øke forbrenningen fordi du er i aktivitet!
Hele saken kan du lese på nett her.
– Silje Bjørnstad –