Fartslek – intervalløkten som passer alle

Årets utendørs løpesesong er i full gang og mange fortsetter også løpingen utendørs når høsten kommer.  Mange liker å løpe intervaller og det kan man selvfølgelig også trene ute. Intervalltrening er trening der du varierer mellom høy og lav treningsintensitet. Det vil si at du varierer tempoet på for eksempel en løpeøkt, altså at du veksler mellom å løpe fort og jogge rolig eller gå.

Her får du tips til en intervallform som kan utføres av alle, uavhengig av utgangspunkt, nivå og fysisk form. 

FARTSLEK
Med fartslek-intervaller bruker du rett og slett terrenget du løper i til å avgjøre fartsendringer og distanse på intervallene dine. Med andre ord har du uendelig med muligheter. I fartslek-intervaller bestemmer du dermed selv tempo, varighet og avstand på intervallene, men poenget er at du hele tiden legger inn tempovariasjoner underveis.

Eksempler på fartslekintervall:
Bestem deg for å veksle mellom rask gange og jogging mellom lyktestolper du passerer på veien. Etter hvert som løpeformen bedres kan du holde tempoet oppe forbi flere lyktestolper før du roer ned igjen. En annen mulighet er å småjogge på flate partier og ellers gå i oppoverbakker. Løper du samme løype flere ganger i løpet av sommeren så vil du garantert merke at du etter hvert kan øke tempoet oppover i bakkene! Du kan også feste øynene på et punkt eller en detalj foran deg og bestemme deg for at du skal gi på til du når dette punktet. Deretter roer du ned tempoet, fester øynene på et nytt punkt og øker farten igjen etter når du er klar. Andre forslag er å bruke musikk og ulike sanger til å avgjøre farten. For eksempel kan du øke tempo når det kommer en ny sang og holde dette tempoet hele låta, mens du du roer ned og går når neste sang kommer på.


TIPS: Tren sammen
Mange opplever at det er lettere å gjennomføre intervalltrening om man trener sammen med noen. Med en treningspartner er det enklere å motivere og pushe hverandre underveis!

– Silje Bjørnstad – 

1 kommentar

Siste innlegg