God mandag! Da har det visst gått noen dager siden forrige blogg-livstegn, men alt er som vanlig og alt står bra til.
Jeg har blitt så innmari inspirert av podcasten Pengesnakk de siste månedene (har nevnt denne podcasten før også) og synes Lise er veldig flink til å ta opp det med økonomi og sparing på en meget fornuftig måte uten at man virker gjerrig. Tvert imot så er det jo ekstremt smart å ha god oversikt over økonomien, få enkle og gode sparetips, og ikke minst få mest igjen av de pengene man har. Det er i alle fall det jeg tenker.
1) Bli bevisst på matpriser
De fleste er vel klar over at å sjekke ut tilbud på matvarer du bruker ofte kan være lurt. Det er også smart å følge med på kiloprisen til ulike matvarer. For eksempel vil du ofte få mer igjen for pengene dine ved å kjøpe en større pakke med porsjonspakninger med sauser enn å kjøpe kun én – hvis dette da blir spist opp før det blir dårlig så klart. Og apropos det med “dårlig mat” og holdbarhetsdato: de fleste butikker i dag har en disk med varer som selges billigere fordi de har kort holdbarhetsdato eller nærmer seg siste forbruksdag. Finner du noe her som passer inn i din middagsplan eller det er varer du bruker ofte så kan du spare en del kroner her også.
Et annet tips er å sjekke ut rabattkoder og tilbud på restauranter og lignende. Hvis planen er å spise ute kan det være mange fristende spisesteder med gode tilbud det aktuelle tidspunktet. Sjekk for eksempel ut Lets Deal eller Bookatable – det koster i alle fall ingenting å gjøre litt research.
2) Bruk matbutikk-apper
Joda, det er “triks” fra butikkenes side å ha apper og tilbud som lokker til seg flere kunder (og man får individuelt tilpassede tilbud foreslått), men samtidig så taper du heller ikke penger på å handle på samme butikk eller steder med samme kundefordel når du ikke betaler noe for medlemskapet. Selv bruker jeg Æ-appen til REMA1000 og jeg har registert Trumf-konto som gjør at jeg sparer litt her og litt. Tenk på det som “mikrosparing”; at hver gang du bruker kortet ditt i en butikk hvor du har registrert konto så sparer du faktisk noen kroner ved å være bevisst på hvor du handler maten din. Mat og drikke, og husholdsningsartikler, er jo noe man trenger jevnlig påfyll av uansett, og da er det vel like så kjekt å kunne handle der du får mest igjen av handleturen din? La oss for eksempel si du sparer 10 kroner på en handletur, og du handler 2 ganger i uken, det blir en 1000-lapp i løpet av året det.
3) Selg ting du ikke har bruk for
Jeg ELSKER Finn.no – både for å selge og eventuelt kjøpe ting som for eksempel møbler og lignende. Ja, det kan være et ork å finne frem ting, ta bilder og lage annonser, men samtidig så tar det virkelig ikke lang tid! OG DET ER GRATIS å legge ut ting på Finn.no! For når du begynner å tenke over det har du kanskje en del bøker, klær eller duppedingser som du egentlig ikke har bruk for eller bruker, som kanskje andre kan få nytten av. Så ta deg en dag der du rydder opp i boden og i skap – kanskje det dukker opp en hel del greier du kan kvitte deg med på Finn.no. Du får penger for ting du bare har hatt liggendes samtidig som det er miljøvennlig og andre har glede av noe du ikke lenger har bruk for. Hvis du tenker at “30 kroner for en bok” ikke er så mye, så husk at alle store summer er bygd opp av “småpenger”. Selger du for eksempel 10 bøker for 30 kroner stykket, 5 plagg for 50 kroner, et par slalomstøvler for 100 kroner, et brettspill for 150 kroner og så en stol for 200 kroner så har du faktisk fått inn 1000 kroner. Ok, dette punktet er ikke direkte relatert til “mat-sparing”, men jeg måtte ta det med uansett. 😉
Ha en nydelig uke!
– Silje Bjørnstad –