3 ting jeg gjør i stedet for å se på TV

Hei søndag! Jeg har hatt en nydelig helg med sosialt samvær, brettspill, masse god mat som har inkludert lange frokoster og deilige helgemiddager med dessert, frisk luft og turer i skogen. Kort og greit oppsummert har det vært noen perfekte helgedager for min del.

Men tilbake til overskriften: Når folk spør meg om hva jeg ser på TV, så er svaret mitt som regel er “Jeg har ikke tid til å se på TV” eller ” Jeg ser sjeldent på TV – og jeg har ingen spesielle TV-programmer eller Netflix-serier jeg må følge med på”. En ting som det selvfølgelig går en del tid til er å være i fysisk aktivitet, enten det er å trene på studio, gå tur for å “lufte hodet”, eller reise på topptur.

Men jeg har jo også kvelder der jeg sitter hjemme og TVen står som regel på i bakgrunnen. Likevel er det heller sjeldent jeg slenger meg ned i sofaen og faktisk finner noe jeg er gira å se og følge med på.

Nylig ble jeg utfordret på å male (!) og for meg som ikke eier kunstneriske evner, eller egentlig har tålmodighet til å sitte med en malepensel i hånda og forsøke å få noe ned på et lerrett som ikke bare må puttes i kategorien “abstrakt”, så ble jeg meget positivt overrasket over hvor mye jeg faktisk koste meg med dette! Med ulike pensler, akvarellmaling og et blankt lerrett ble det en meget avslappende aktivitet å holde på med – anbefales! I tillegg er det å stimulere sansene dine i kreative prosesser med på å styrke hjernen ved å stimulere hjernens tenkeceller og forbindelseslinjer samt styrke hukommelse og gi deg nye idéer, for å nevne noe.

Med andre ord så snakker vi om “brain gains”.

Og selv om jeg ikke er den nye “Edvard Munch”, så er det faktisk innmari kult å ha noe på veggen som du har laget selv.

En annen aktivitet jeg har begynt med er å lære meg å spille gitar. Dette nevnte jeg så vidt tidligere i sommer og her kommer noen flere detaljer om dette “prosjektet”:
Jeg er veldig glad i musikk og å synge, kan lese noter og har tidligere spilt litt keyboard og kornett i korps. For noen få måneder tilbake fikk jeg en skikkelig hyggelig overraskelse: jeg FIKK en gitar fordi personen jeg fikk den fra syntes jeg skulle lære med å spille dette instrumentet. Jeg har aldri forsøkt å lære meg å spille gitar og de første gangene jeg prøvde så fikk jeg mega-træler på fingertuppene og bare det å skifte fra en akkord til en annen tok en evighet. Men man blir god på det man gjør! Så jeg begynte bare å google sanger med “guitar tabs” for å lære meg akkorder som etter hvert faktisk kunne høres ut som en låt mens jeg synger selv. Per dags dato har jeg en lang vei å gå når det gjelder å faktisk kunne spille en hel sang uten å stoppe opp, men litt øving her og der bidrar til at det går sakte, men sikkert fremover. Det er i alle fall ingen tvil om at både hjernen, motorikk og tålmodigheten får kjørt seg her også. Og det er supergøy å bli utfordret på sånne ting! Jeg merker også at jeg ofte får mye mer igjen av å faktisk sitte å klimpre på gitarstrengene, lese akkorder og forsøke å skape musikk fremfor å sette meg foran TVen og prøve å finne noe som underholder eller gjør deg smartere. Ikke bare vil musikk styrke kreativiteten, men det lindrer også stress, og forbedrer minne og kommunikasjonsevne. Så nok en gang: Ja takk til mer “brain gains”.

En tredje og siste ting som jeg refererer til i overskriften som jeg heller gjerne gjør enn å se på TV er å spille spill, enten i form av kortspill eller brettspill. Jeg er ekstremt glad i begge deler og gjerne da spill som faktisk utfordrer deg litt, enten i form av strategi, kunnskap eller kreativitet. Eksempler på kortspill jeg er glad i er Casino, Amerikaner og Spardame. Brettspill som jeg gjerne spiller er quiz-spill som for eksempel Trivial Pursuit, ord-spill som for eksempel Alias og Scrabble, eller lag-spill som for eksempel Cranium.

Så hvis du trenger tips til hva annet du kan gjøre hvis du vil aktivisere hjernen din med noe annet enn å stirre på en skjerm så kan jeg absolutt anbefale å lære seg noe nytt (for eksempel å spille et instrument, hekle eller strikke), spille spill som ikke foregår på en PC eller TV, eller bruke form og farge til å la kreativiteten blomstre. Andre ting kan være å lese bøker, prøve en ny matoppskrift, løse kryssord eller skrive dagbok/blogg/bok/dikt etc.

Det er ikke bare kroppen som trenger å strekke på seg – også hjernen trenger å bli styrket med nye utfordringer regelmessig.

– Silje Bjørnstad –

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg