4 fordeler med å spise brød

Dagens lunsj:

 

YUM!

Det er mange meninger om brød og brødvaner. Noen klarer seg bare ikke uten den tradisjonelle brødskiva med ost, mens andre helst unngår brød fordi man kanskje mener at man blir oppblåst og uvel, ikke får en god metthetsfølelse og så videre. Uansett så er og blir nordmenn et brødspisende folk. Og på grunn av det store inntaket av brød gjør denne matvaren til en viktig kilde til blant annet kostfiber, B-vitaminer og jern i kostholdet vårt. Om brød er “sunt” eller “ikke sunt” kommer helt an på. For det er store variasjoner mellom de ulike brødtypene og derfor også store variasjoner på næringsinnholdet. I tillegg handler det om individuelle preferanser og måtehold. Og hva man eventuelt har som pålegg på skiva eller hva man spiser sammen med brødskiva er også med på å avgjøre hvor næringsrik brødmåltidet ditt er.  For å si det veldig enkelt: en grov brødskive med ost, skinke, agurk og paprika er et smartere og sunnere valg enn en loffskive med sjokoladepålegg… 😉

Selv ELSKER jeg brødskiver med godt pålegg – og det kan være både ost, skinke, leverpostei, brunost, kyllingpålegg, avokado eller egg. Med andre ord den vanlige typiske norske brødskiva.

Her er fire fordeler med å inkludere grove brød- og kornvarer i kostholdet ditt: 

1) Det er næringsrikt
Grove brød og kornvarer er en god kilde til fiber og fullkorn, som igjen gir deg flere fordeler. Ifølge Helsedirektoratet viser forskning at inntak av fullkornsprodukter blant annet reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer samt reduserer risiko for tykktarm- og endetarmskreft. For ikke lenge siden ble det også publisert en metaanalyse av 45 internasjonale studier i British Medical Journal, som konkluderer med at å spise grovt brød og fullkornsprodukter kan minske risikoen for å dø av kreft, infeksjonssykdommer og luftveissykdommer. Ifølge studieforfatterne vil man redusere risikoen for tidlig død allerede ved første bit og porsjon med fullkornsprodukter. I tillegg vil et høyt fiberinntak i kostholdet kunne bidra til en bedre og mer langvarig metthetsfølelse, noe som igjen kan være gunstig i forbindelse med vektnedgang eller for å holde en stabil vekt. Grove korn- og brødprodukter er en viktig kilde til for eksempel jern, magnesium, B-vitaminer og sink, samt komplekse karbohydrater og protein. “Spis grove kornprodukter hver dag” lyder ett av kostrådene fra Helsedirektoratet. Disse rådene er basert på systematiske kunnskapsoppsummeringer og årelang forskning. Også på nettsidene til Olympiatoppen kan vi lese om hvor viktig det er å fylle på med karbohydat både før og etter trening. Dette er for å unngå utmattelse og redusert yteevne, og her nevnes grovt brød, fullkornsprodukter og kornblandinger som eksempler på smarte karbohydratkilder.

2) Det er enkelt
Det tar ikke lang tid å mekke sammen noen skiver med godt pålegg og gjerne noe grønt. Når jeg handler brød så legger jeg alltid brødet, oppskjært i skiver, i fryseren slik at det ikke blir tørt på benken. Det tar maks 40 sekunder å tine de skivene jeg skal spise i mikrobølgeovnen eller man kan putte skiver i brødristeren – superenkelt og raskt! Perfekt som både frokost, lunsj eller kveldsmat hjemme, eller som matpakke når man er på farten.

3) Det er allsidig
Det er kanskje lett å tenke at “brødskiver er brødskiver” og at man da tenker på tradisjonelle brødskiver med pålegg, men brødskiver kan jo brukes til så mangt. Man kan lage brødkrutonger som passer perfekt i supper og salater, ostesmørbrød, sandwich, brødpudding og så videre. På nettsiden til Opplysningskontoret for Brød og korn finner du masse inspo!

4) Du har mye å velge mellom
Brød i dag kommer i mange ulike varianter der det er brukt ulike ingredienser. Helkorn, nøtter, frø, forskjellige meltyper, surdeigsbrød, eltefritt brød og listen fortsetter når det gjelder variasjoner i kategorien brød- og kornvarer. Uansett hva slags type brød du liker best så er et generelt tips å sjekke brødskalaen og grovhetsprosenten på brødet for å få et næringsrikt og mer mettende brød sammenlignet med loff og lignende lyse brødtyper. Det er jo heller ikke lett å bedømme hvor grovt et brød er ved å se på om brødet for eksempel er lyst eller mørkt, eller er toppet med frø eller korn. Et brød med lys farge kan gjerne inneholde mye sammalt mel, mens et mørkt brød kun kan inneholde siktet mel, men ha fått tilsatt farge eller lignende.

Brødskalaen er delt opp i fire kategorier: Ekstra grovt (75-100 grovhetsprosent), grovt (50-75 grovhetsprosent), halvgrovt (25- 50 grovhetsprosent) og fint (0-25 grovhetsprosent). Brødet regnes som grovt når minst 50 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli. Desto grovere meltype det er brukt i brødet, desto høyere er innholdet av vitaminer, mineraler og fiber. Utfordringen med denne merkeordningen er at det kan være store forskjeller på brødene selv om de havner i samme grovhets-kategori på Brødskalaen. Derfor er det i tillegg smart å se etter grovhetsprosenten på brødene slik at du unngår følelsen av å bli lurt. For eksempel så er det mange brød som blir merket som «grovt» med 51 grovhetsprosent. Et annet brød som også blir merket som «grovt» kan derimot kan ha 74 prosent grovhet og er ikke langt unna å bli kategorisert som «ekstra grovt», mens brødet med 51 prosent ikke er langt unna kategorien «halvgrovt». Med andre ord så kan det være store grovhetsforskjeller blant brødene innenfor samme Brødskala-kategori. Sjekk derfor grovhetsprosenten i tillegg. Denne står enten oppgitt under Brødskalaen eller så er den oppført sammen med ingredienser og næringsinnhold bak på emballasjen. Da kan det for eksempel på et grovt brød stå «Grovhetsprosent: 74». Ernæringsmessig vil dermed dette være et bedre valg enn et grovt brød med grovhetsprosent på 51.

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg