7 enkle grep for å gå ned i vekt

Da er en ny VG Vektklubb-sak publisert med mitt navn på byline og her gir jeg tips til 7 grep for deg som har mål om vektreduksjon – ferietid eller ei!

Først og fremst så er det viktig å huske på at tålmodighet og kontinuitet er to nøkkelord for resultater over tid. Det gjelder uansett, enten det er snakk om å bli god i jobben din, oppnå treningsmål eller annet. Så, har du brukt noen år på å gå opp uønskede kilo, så vit også at det vil ta tid å kvitte seg med disse kiloene.

Eksempel: Har du sakte, men sikkert gått opp i vekt de siste 5 årene, så er det heller ikke realistisk å tenke at du skal gå ned i vekt på 5 dager. Det ER en kontinuerlig jobb og JA, det vil være perioder hvor man er mindre motivert og man føler man ikke kommer noen vei. MEN som med “kiloer som sniker seg på”, så vil også de enkle tiltakene og grepene du gjør hver dag over tid GI EFFEKT!

Her er et utdrag fra Vektklubb-saken

1) Det første tipset fra meg er å skrive matlogg. Med en slik matdagbok er det enklere å få oversikt over mat- og drikkeinntaket. Dermed er det lettere å se hva som er bra og hvor du kan gjøre endringer for å nå dine mål. Bare det å logge maten kan bidra til at du spiser smartere og dermed reduserer kaloriinntaket. Er du ikke bevisst på hva du spiser og drikker skal det ikke så mye til for å sprenge kaloribudsjettet.

2) Stå mer oppreist

Det høres kanskje banalt ut, men ifølge Helsenorge så øker energiforbruket med omtrent 90 prosent ved å stå opp og bevege seg litt. Å rusle rolig rundt vil øke forbrenningen med rundt 150 prosent og rask gange gir nær tre ganger så høy forbrenning som hvile. Med andre ord så kan det å stå mer oppreist istedenfor å sitte i timevis foran skjermen på jobb eller ligge rett ut på sofaen svi av mange ekstra kalorier.

Små, regelmessige avbrekk i løpet av hverdagen blir til sammen ganske mange minutter i løpet av en uke, måned og ikke minst år – så husk alle monner drar.
Bonustips: Sett på musikk!
N
år du trenger å våkne opp litt eller komme i stemning for å bevege på kroppen, så sett på favorittlåten eller en sang med gode rytmer. Man vet at musikk kan trigge godfølelsen i kroppen og bidra til en liten energiboost. En skikkelig godlåt er perfekt hvis du trenger å kvikne til når dørstokkmila føles evig lang.

3) Spis mindre porsjoner
Dette er kanskje enklere sagt enn gjort, men det visuelle har betydning for hvordan hjernen oppfatter porsjonsstørrelse. Derfor er det lettere å spise mindre hvis du også serverer måltidet på en mindre tallerken. Forskning viser at jo større servise eller skål vi bruker, jo mer spiser vi. Bruk derfor en asjett eller mindre middagsservise til hovedmåltidene dine.

Det med å «lure hjernen og øynene» til å tro at du spiser mer er også smart når du bare «må» ha litt sjokolade eller smågodt. Del dette opp i flere, mindre biter. Da ser det ut som du har økt mengden, uten at du har lagt til noen ekstra kilokalorier.

4) Bruk digitale verktøy som motivasjon
En treningsklokke, aktivitetsmåler eller en app kan være en god motivasjon for å være mer fysisk aktiv og spise sunnere. Mange får seg en overraskelse når de ser hvordan det står til med det daglige aktivitetsnivået.

5) Dropp flytende kalorier
Være seg juice, saft, sukkerholdig brus, iskaffe, alkohol etc. Her er det MANGE som kan spare MYE!

6) Spis mer grønnsaker
De fleste av oss har godt av å øke inntaket av grønnsaker og det er det mange gode grunner til. Grønnsaker er kalorifattig, men rik på mye bra næring som metter godt. I tillegg setter det farge på måltidene dine! De fargerike vitaminbombene har også et høyt innhold av vann og fiber. Dette gjør at grønnsaker gir få kalorier på stort volum.

7) Øk proteininntaket
Proteinrik mat bidrar til en mer langvarig og bedre metthetsfølelse, noe som er gunstig når du vil redusere energiinntaket og totalt sett ønsker å spise mindre. En annen fordel med proteiner er at dette næringsstoffet har en høyere termisk effekt enn karbohydrater og fett. Termisk effekt er et mål på hvor mye energi som kreves for å fordøye det du spiser. Dette betyr at kroppen bruker litt flere kalorier når du inntar og fordøyer protein sammenlignet med de to andre makronæringsstoffene.

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg