7 enkle grep for sunnere grillmat 

Sommer betyr grillsesong og mange lurer på hva slags mat det er best å putte på grillen. Her er noen tips for hvordan du gjør grillmaten både sunn, smakfull og næringsrik.

 

  • Ha alltid grønnsaker og salat som tilbehør
    De fleste av oss har godt av å øke inntaket grønnsaksinntaket. Grillende grønnsaker, en frisk salat eller råkost av revne grønnsaker vil bidra med flere gode næringsstoffer, deilige smaker og farger i måltidet ditt. Du kan grille hele grønnsaker, lage grønnsaksspyd eller legg små grønnsakspakker i folie på grillen.
  • Velg magre kjøttprodukter
    Tradisjonell grillmat som pølser, grillribbe og koteletter har ofte et høyere innhold av kalorier og fett sammenlignet med magre kjøttprodukter som renskårne fileter fra biff, vilt, kylling og kalkun. Bearbeidede kjøttprodukter har en lavere andel av protein, vitaminer og mineraler sammenlignet med naturlige råvarer. Velg derfor magre og naturlige råvarer hvis du er glad i å grille kjøtt.
  • Vær bevisst på hva du småspiser mens maten blir ferdig
    Sett frem sunn snacks som grønnsaker og dipp, oppskjært frukt eller skåler med bær hvis du vet du pleier å bli fysen mens du venter på maten.
  • Spis mer fra havet
    Ulike typer fisk og sjømat passer perfekt til grilling. Velg rene fiskefileter og produkter som har en høy prosentandel fisk. De fleste skalldyr kan grilles eller bare varmes på grillen.
  • Pølser og hamburgere
    Styr unna XXL-pølser og hamburgere med “det lille ekstra”, og velg fiberrike hamburgerbrød og lomper fremfor pølsebrød. Kalkun- og kyllingpølser er et magrere valg sammenlignet med tradisjonelle grillpølser, og lag gjerne fiskeburger eller din egen hamburger laget av karbonadedeig.
  • Lag grilltilbehøret selv
    Ferdiglagde potetsalater, coleslat og dressinger er gjerne laget på fete meieriprodukter som creme fraiche og rømme, noe som kan bidra til mange unødvendige ekstrakalorier for dem som er opptatt av å holde vekten i sommerferien. Et mer kalorivennlig valg vil derfor å lage din egen variant der du bruker mager kesam og yoghurt naturell, samt lettere varianter av rømme og creme fraiche. Da kan du også tilsette mer frukt og grønt for å øke innholdet av vitaminer og mineraler.  Prøv også hummus, salsa eller mangopure som tilbehør til grillmaten – magert, smakfullt og sunt!
  • Grill frukt som dessert
    Har du lyst på noe sunt og søtt etter grillmiddagen så kan du også lage desserten på grillen. Prøv for eksempel fruktspyd eller foliepakker med bær, banan og ananas som du serverer med litt vaniljekesam eller vaniljeyoghurt.


Middagstallerken med grillet laks, hummus, tzatziki og grillede grønnsaker (pluss rester av kokte grønnsaker) – yum!

Enjoy!

– Silje Bjørnstad –

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg