7 tips for å gå ned i vekt – uten diett og hard trening

Det er temaet for denne artikkelen som nylig ble publisert på VG Vektklubb med min byline. Nå etter jul er det jo ikke til å unngå at mange starter det nye året med mål om å for eksempel “stramme opp kroppen”, “komme i gang med treningen” og så videre. MEN som alltid mener jeg det er viktig å vite at det å gå for hardt ut ofte gjør at det blir “for mye av det gode” og som kan bidra til at man mister motivasjonen som igjen går utover kontinuiteten – summasummarum: det ble ikke etablert noen gode vaner man kan holde over tid denne gangen heller.

Dropp “alt-eller-ingenting”-tankegangen og vit at tålmodighet er et viktig stikkord for fremgang. TING TAR TID, enten det er vektnedgang, bygge styrke, endre kroppssammensetning etc. Men små grep over tid vil kunne sakte, men sikkert skape vaner som blir en naturlig del av din livsstil og som gjør at du får de resultatene du ønsker.

Her er et utdrag fra Vektklubb-artikkelen – hele saken finner du ved å KLIKKE HER. 

1. Skriv matlogg – få oversikt
Det er mange som får seg en aha-opplevelse ved å loggføre alle måltider i løpet av en dag. Med en matdagbok er det enklere å få oversikt over mat- og drikkeinntaket. Bare det å logge maten kan bidra til at du spiser smartere og dermed reduserer kaloriinntaket.

2. Stå mer oppreist
Det høres kanskje banalt ut, men ifølge Helsenorge så øker energiforbruket med omtrent 90 prosent ved å stå opp og bevege seg litt. Å rusle rolig rundt vil øke forbrenningen med rundt 150 prosent og rask gange gir nær tre ganger så høy forbrenning som hvile. Med andre ord så kan det å stå mer oppreist istedenfor å sitte i timevis foran skjermen på jobb eller ligge rett ut på sofaen svi av mange ekstra kalorier. Små, regelmessige avbrekk i løpet av hverdagen blir til sammen ganske mange minutter over tid.

3. Spis mindre porsjoner
Dette er kanskje enklere sagt enn gjort, men det visuelle har betydning for hvordan hjernen oppfatter porsjonsstørrelse. Derfor er det lettere å spise mindre hvis du også serverer måltidet på en mindre tallerken. Forskning viser at jo større servise eller skål vi bruker, jo mer spiser vi. Bruk derfor en asjett eller mindre middagsservise til hovedmåltidene dine.

4. Bruk digitale verktøy som motivasjon
En treningsklokke, aktivitetsmåler eller en app kan være en god motivasjon for å være mer fysisk aktiv og spise sunnere. Mange får seg en overraskelse når de ser hvordan det står til med det daglige aktivitetsnivået. For eksempel kan du sette deg et mål for minimum antall skritt du skal gå hver dag. Hvor mange skritt man «bør» gå daglig vil være individuelt. Ta utgangspunkt i deg selv og forsøk å øke antall steg gradvis ut fra ditt nivå og fysiske form.

5. Vær oppmerksom på flytende kalorier
Du kan spare hundrevis av kilokalorier ved å redusere inntaket av både alkohol og sukkerholdige drikker som brus og saft. Husk også at juice, iskaffe og lignende bidrar med energi. Blir det mange glass om dagen kan dette føre til at du har et overskudd av kalorier som saboterer for vektnedgang. Drikk vann som tørstedrikk, og velg sukkerfritt mineralvann og lavkalori-saft hvis du ønsker noe drikke med smak og kullsyre. Bruk mindre glass hvis du vil kose deg med litt vin eller øl, og spis hele frukter og grønnsaker i stedet for å drikke juice.

6. Bytt ut litt pasta og ris med grønnsaker
Både ris og pasta er tilbehør som passer til mange ulike måltider, men det kan fort bli for mye av det gode. Derfor er det lurt å bytte ut eller erstatte noe av dette tilbehøret med grønnsaker. Prøv deg frem med blomkålris, grønnsakspaghgetti og ulike typer grønnsaksmos.

7. Spis mer proteiner
Proteinrik mat bidrar til en mer langvarig og bedre metthetsfølelse, noe som er gunstig når du vil redusere energiinntaket og totalt sett ønsker å spise mindre. En annen fordel med proteiner er at dette næringsstoffet har en høyere termisk effekt enn karbohydrater og fett. Termisk effekt er et mål på hvor mye energi som kreves for å fordøye det du spiser. Dette betyr at kroppen bruker litt flere kalorier når du inntar og fordøyer protein sammenlignet med de to andre makronæringsstoffene.


 Foto: Janne Møller-Hansen / VG

HA EN SPORTY OG SUNN ONSDAG!

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg