8 ukers treningsprogram: fiks ferdig og uten utstyr

Har du lenge gått og tenkt på at du “burde ha kommet i gang med trening?”. Da vil det være fornuftig å ha en plan for å vite hva du skal og når du skal gjøre det.

Derfor får du tips her til et startprogram med fokus på både styrke og kondisjon som gjør deg både sterkere og sprekere. Du trenger ikke noe ekstra treningsutstyr eller ha tilgang til noe studio – du kan selv gjennomføre øktene hvor og når det passer deg. Dette er et ukomplisert lavterskel-program som passer for deg som er helt fersk når det gjelder trening eller som trenger en mild start for å komme i gang hvis det er lenge siden du har trent. Programmet er lagt opp slik at du vil gradvis merke bedring i kondisjon og økt styrke – noe som gir mer en sprekere og sterkere kropp slik at du får overskudd og energi i hverdagen.

Programmet har jeg laget for VG Vektklubb og full beskrivelse av økter og øvelse finner du derfor i denne artikkelen. 

EKSEMPEL PÅ UKE 1:

Dag 1: 20 minutter rolig gåtur

Start med å gå 10 minutter i en bestemt retning med rolig tempo og lav intensitet. Når du har gått 10 minutter, snur du og går tilbake igjen samme vei.

Dag 2: Styrke med kroppsvektøvelser

Utfør to sett og 10 repetisjoner på hver øvelse:

 • Firfotstående diagonalløft
 • Knebøy
 • Pushups (mot forhøyning)
 • Seteløft

Uansett er et godt tips å planlegge i kalenderen der du noterer hvilke dager du skal gjennomføre øktene. Da har du allerede bestemt deg på forhånd. Du kan også gjerne si det høyt til noen at du skal trene, eller planlegge med noen andre at dere møtes for å gå tur eller trimmer sammen, enten ute eller digitalt. Har du en avtale med andre blir det vanskeligere å droppe den planlagte økten.

Vi vet at forskningen viser en klar sammenheng mellom mengde fysisk aktivitet og positive helseeffekter. Voksne som i utgangspunktet er lite fysisk aktive vil ha en betydelig helsegevinst ved å utøve fysisk aktivitet omtrent 30 minutter av moderat til høy intensitet daglig, ifølge Helsedirektoratet. Litt aktivitet er bra, og mer er bedre. Økt dose gir større gevinst. Gjør det for deg selv, både fysisk og mentalt: “Den som ikke setter av tid til trening må før eller senere sette av tid til sykdom”, er et velkjent og godt sitat.

Vit også at tålmodighet er et viktig nøkkelord. Det tar tid å endre vaner og gjennom langsiktig, målbevisst arbeid vil du også få den progresjonen du fortjener! Det er ikke nødvendigvis alltid like gøy eller fristende å sette i gang med en treningsøkt, men tenk på godfølelsen du får når du er ferdig og bruk dette som motivasjon til å gjennomføre. Den største jobben er gjerne det å bare komme i gang, og det valget starter i hodet!

OG HUSK at fysisk aktivitet bidrar til:

 • Økt velvære og bedre humør
 • Mer energi og overskudd
 • Et sterkere skjelett og sprekere kropp
 • Forebygging av sykdom
 • Redusert stressnivå
 • Mindre belastningsplager og anspenthet
 • Mer kreativitet og økt produktivitet
 • Bedre fordøyelse
 • Det blir enklere å ta smarte og sunne matvalg

Så ikke vent til mandag eller neste uke, start I DAG <3

– Silje Bjørnstad –

 

FOTO: Janne Møller-Hansen / VG

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg