Ja, jeg føler jeg har drømmejobben

God søndag!

For et par uker siden fikk jeg et spørsmål i kommentarfeltet om jeg kan skrive litt om frilansskriving og hvordan jeg jobber.

Jeg har skrevet litt om min jobbhverdag før, men kan selvfølgelig skrive enda litt mer konkret om frilansjobbingen 🙂

Jeg har altså en bachelorgrad i medier og kommunikasjon, og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Kombinasjonen av disse to utdannelse har i mine øyne gitt meg min drømmejobbhverdag hvor jeg per dags dato jobber 50 prosent som fast journalist i Side2.no (som er en del av Nettavisen.no), og 50 prosent som selvstendig næringsdrivende hvor jeg har mitt eget enkeltpersonsforetak der jeg tilbyr kostveileding, foredragsvirksomhet, frilansarbeid og lignende. 

2-3 dager i uka jobber jeg altså på Side2.no, mens resten at uka legger jeg opp selv hvordan jeg jobber. 

Det er utrolig morsomt og deilig å kunne jobbe for seg selv og å kunne styre sin egen hverdag de dagene jeg har hjemmekontor. Og å starte et enkeltmannsforetak er ikke så skummelt eller så vanskelig som mange kanskje frykter. 

Les om mine tanker om fordeler og ulemper ved enkeltpersonsforetak i et tidligere innlegg her. 

Som frilansjournalist (og selvstendig næringsdrivende for den saks skyld) så er du nødt til å være “på hugget”, du er nødt til å være offensiv. Jeg opprettet enkeltpersonsforetaket mitt i 2013 og begynte tidlig å sende mailer til ulike redaksjoner jeg kunne tenke meg å skrive for sammen med CV og arbeidsprøver, samt forslag til artikler. 

På grunn av bloggen ble jeg faktisk “headhunta” og fikk jobb som prosjektleder for kantinesatsing i videregående skoler i Møre og Romsdal fylkeskommune, som i fjor resulterte i “Kantinehåndboka”.

Les mer her: Min lille jobb-baby i hendene!

I tillegg til bloggen har jeg opprettet en hjemmeside med blant annet kontaktinfo, ulike tjenester jeg tilbyr samt et utdrag av tidligere oppdrag. 

Med andre ord, man er nødt til å være synlig for at potensielle arbeidsgivere og klienter skal vite om deg. Tre år etter at jeg opprettet enkeltpersonsforetaket er jeg så heldig at jeg har enn nok arbeidsoppgaver og oppdrag å gjøre som selvstendig næringsdrivende. Desto flere forskjellige oppdrag man gjør og desto mer synlig man er, desto flere tilbud får man, det er i alle fall min erfaring. Per dags dato har jeg flere faste oppdrag i måneden som sikrer meg en viss inntekt, i tillegg til at jeg regelmessig skriver artikler for blant annet yndlingsbladet mitt Shape Up og Akademiet for Personlig Trening. En god dialog og kommunikasjon sammen med redaktører og kontaktpersoner er selvfølgelig helt essensielt.

Mitt tips: ta kontakt med folk/redaksjoner du har lyst til å samarbeide med/skrive for/holde foredrag for. Fortell dem hva du kan tilby og vis til tidligere arbeid/artikler/powerpointpresentasjoner og så videre. Vær også klar over at man sjeldent har en jobbhverdag med arbeidstid 8-16. For min del ser jeg på dette som en stor fordel, hehe. Jeg elsker å kunne sove litt lengre om morgenen, stå opp uten å måtte stresse i Oslos rushtrafikk (hverken til eller fra jobb), trene på formiddagen når treningssenteret ikke er stappfullt, og rett og slett styre hverdagstimene akkurat slik det passer meg. Samtidig er det viktig å være klar over at man kan ha sene kvelder og lange dager der man i perioder har litt ekstra å gjøre. Men i tillegg så kan man da kanskje ta seg en langhelg eller ekstra ferieuke fordi man har jobbet hardt ukene før. Så er det også en fordel at man som frilanser “kan ta med seg kontoret” dit man vil. 

Her er for eksempel meg en typisk hjemmekontordag, haha:

Akkurat våkna versus frokosten-og-kaffe-i-magen og klar for en treningsøkt før jobbdagen begynner.

Og så er jeg på trening og pusher meg igjennom treningsprogrammet versus endorfinrusen og energinivået som er på topp etter økta, og en kropp og et hode som er klar for jobbings:

Når det gjelder arbeidsfrister og betaling så varierer dette naturligvis fra oppdrag til oppdrag, og fra arbeidsgiver til arbeidsgiver. 

Det er i alle fall ingen tvil om at jeg stortrives med å ha en kombinert jobbsituasjon av det beste fra to verdener. Jeg elsker jobben min hos Side2 og jeg elsker jobben min jeg selv styrer som enkeltmannsforetak. Jeg får jobbe med det jeg elsker, nemlig en kombinasjon av formidling, tekst, sosiale medier og fotoshoots hvor temaene hovedsakelig er mat, ernæring, kosthold, helse og trening. Jeg får møte mange nye personer i forbindelse med presseevents, jobbreiser, foredrag, shoots og så videre som både fyller på med kunnskap og inspirasjon.

Ja, jeg kan ha sene kvelder (og netter) der jeg må sitte oppe å jobbe for å levere prosjekter innen deadline som jeg har sagt «ja» til med litt for kort tidsfrist, selv om jeg kanskje allerede har jobbet 8-16 på Side2.no tidligere på dagen, men samtidig så vet jeg at det kommer roligere perioder der jeg for eksempel kan ha langhelg og litt ekstra fritid. Samtidig så ser jeg at det er en fordel å være en ordensmenneske (eller organiseringsfreak som jeg liker å kalle det), når det gjelder å disponere tid og avtaler. I tillegg så er det også greit å vite at når man har enkeltmannsforetak så må man ha orden på papirer, bilag, kvitteringer og økonomi. Å sitte med papirarbeid er ikke noe noen betaler deg for, men det må gjøres. (Eventuelt så kan man betale noen andre til å gjøre regnskapsføring-jobben – etter at jeg ble momspliktig skaffet jeg meg regnskapsfører og jeg angrer ikke på det for å si det sånn. Ja, det er en ekstra utgift, men det er det verdt for min del). 

Jeg fikk også spørsmål om hva jeg inspireres av og det er MYE! Jeg inspireres av ny kunnskap og forskning innenfor ernæring og kosthold, trening og trender innenfor helse. Personer på Instagram, blogger og sosiale medier, pressemeldinger, nye bøker/utgivelser/blader, matnyheter, egen prestasjon innenfor trening, kunnskap og forståelse om mental trening, psykisk helse og fysisk helse. Bare for å nevne noe. 🙂

Spør gjerne om dere har noen flere spørsmål om min jobbhverdag! 🙂

– Silje Bjørnstad – 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg