Neida, men jeg har bare ikke hatt motivasjon for blogge for tiden, det er nok av andre ting å tenke på. Som for eksempel at treningssenter-bransjen har måtte stenge ned på nytt pga nye korona-restriksjoner, noe som da påvirker min jobbhverdag som personlig trener og gruppetreningsinstruktør.
Og selv om man kan si at det er kjipt og leit så er det viktigste nå å forholde seg til de retningslinjene som myndighetene gir og dermed også gjøre sitt for å begrense smittespredning. Dette er og blir en dugnadsjobb, og jeg synes FB-innlegget til Kjetil Larsen som er daglig leder på STERK Helse hvor jeg jobber sier ganske mye om hvordan vi STERK-ansatte forholder oss til denne situasjonen:
Folkehelse?
Vi som elsker trening og jobber med dette daglig, har nå en tøff hverdag- Vi får ikke gå på jobb og gi det produktet vi virkelig tror på. Samtidig lever vi med en pandemi hvor stadig flere blir smittet av Covid-19. Mange i bransjen er nå ute i sosiale medier med å kritisere myndigheter for valget med å stenge ned treningsentre, og påpeker videre viktigheten av å holde treningssentre åpne fordi vi er viktig for folkehelsa. Men er det å jobbe for folkehelse nå å fokusere på å holde treningsentre åpne?
Mitt svar på dette er dessverre – Nei! jeg er selv medeier av sentre, og har tapt stygge beløp på 2 nedstengelser ila 2020. Jeg syns også det er rart at vi nå i Oslo kan gå fritt rundt på et kjøpesenter samtidig som vi som bransje holdes stengt. Likevel kjøper jeg myndighetenes forklaring om at vi nå noen uker er i behov for «sosial distanse». Som mange andre arenaer blir det dessverre for mange mennesker og kontaktflater på et treningssenter- I stedet for å klage på at vi holdes stengt, vil jeg heller at bransjen nå fokuserer på hvordan vi kan hjelpe folk til å holde på med aktivitet til tross for at det nå ikke kan gjøres inne hos oss.
På STERK Helse Vinslottet drifter vi sammen med Oslo kommune Sentrum Feberpoliklinikk. Her har vi hver uke ca 3000 personer innom som mistenker eller er smittet av Covid- 19. Mine ansatte har siden Mars gått daglig på jobb i fullt smittevernutstyr for å teste og behandle mennesker. Hansker, visir, munnbind etc dag etter dag for å hjelpe folk som trenger bistand- Dette er folkehelse! Folkehelse er nå også å motivere folk til å holde noe fysisk aktivitet oppe i befolkningen til tross for at det nå ikke blir inne på et treningssenter. Hjelp oss med å motivere befolkningen og ikke minst alle helsearbeidere som går i krigen til å kjempe oss ut av dette. Så kan vi snart igjen på ny fortsette kampen for folkehelse inne på landets treningssentre!
Stå på,)
Jeg på min side har heldigvis andre jobbprosjekter som holder hjula i gang og når det gjelder trening så sverger jeg til kroppsvektøvelser hjemme i stua eller utendørs. På instagram deler jeg støtt og stadig noen økter du gjerne kan teste ut! Og så er jeg jo mye ute i skogen hvor jeg bare nyter snøløse skogsstier og milde november-temperaturer det jeg kan. Fordelen med hjemmekontor er jo at vi nå faktisk har muligheten til å ta en luftepause mens det fortsatt er dagslys!
Apropos hjemmekontor – har du begynt å skli ut av gode rutiner og effektive jobbeøkter så får du noen tips her til hva du kan gjøre:
Lag en oversikt
Med en plan over dagens jobboppgaver er det lettere å få ting gjort. Da slipper du å bruke tid og energi på å lure på hva du skal gjøre og når du skal gjøre det. Start med de oppgavene som krever mest når du er mest opplagt og ikke sent på dagen.
Unngå multitasking
Ikke gjør flere ting samtidig, men hold deg til planen du har satt opp. Ikke spis hovedmåltidene ved arbeidspulten samtidig som du jobber. Spisepauser er til for å få en timeout fra arbeidet. I tillegg er det uhygienisk og det er lettere å overspise fordi du ikke er like bevisst på det du putter i deg.
Fjern det som kan distrahere deg
Sørg for at arbeidsplassen din er ryddig og legg vekk duppedingser som kan være forstyrrende. For deg som ikke MÅ være tilgjengelig på telefonen hele arbeidsdagen så kan du skru av lyden og legg den på et sted du ikke ser den. Dette gjelder også nettbrett og lignende. Unngå å ha nettsider som Facebook og lignende oppe når du sitter foran dataskjermen og skal ha fullt fokus på jobboppgavene. Støy kan også være forstyrrende. Kan du ikke fjerne plagsom støy så kan hodetelefoner med noise cancelling eller ørepropper være verdt å teste ut.
Prioriter pauser
Man vet at små og regelmessige avbrekk er lurt. Pauser bidrar til bedre kvalitet og effektivitet i neste arbeidsøkt, og er viktig for både kontorkroppen og topplokket. Muskel- og skjelettplager er noe som rammer mange og arbeidsmiljøet kan være en direkte årsak til plagene og bidra til å forverre eksisterende plager. Smerter i rygg, vonde skuldre, stiv nakke og «musearm», er ofte relatert til langvarig og ensidig kontorarbeid. Korte og hyppige pauser i løpet av arbeidsdagen gir deg en «mental time-out», men det vil også ha stor positiv effekt for kroppen.Noen minutter med regelmessige avbrekk med litt bevegelse vil forebygge og gi mindre muskel- og skjelettplager. Hvor ofte du bør ta pauser avhenger av hva slags type arbeid du gjør, men et godt utgangspunkt er å ta seg små pauser på 5-15 minutter per hele til halvannen time. Dette gjør deg mer effektiv, konsentrert og kreativ!
Sett opp en pause to do-list
Trenger du en god unnskyldning for å ta deg pause? Sett opp en liten liste med gjøremål du kan gjøre i heimen i løpet av en dag. For eksempel «skifte på senga», «vaske kjøleskapet», «rydde opp leker» og så videre.
Alliér deg med andre
Avtal med noen kollegaer om å ta en felles digital pausegym for å ha et tidspunkt å forholde dere til, i tillegg blir det en sosial timeout fra jobb. Er det noen andre i husstanden som er hjemme kan dere avtale et klokkeslett der dere tar en felles kaffepause eller går en liten tur.
– Silje Bjørnstad –