Hei onsdag!
På fredag var jeg som tidligere nevnt hos Sandra og hadde bakedag der vi blant annet lagde boller med oppskrift fra Åpent Bakeri.
Ingredienser:
800 g hvetemel
1 egg (romtemperatur)
5 dl melk (20 – 22 ºC)
125 g sukker
12 g salt
35 g gjær
115 g usaltet smør (romtemperatur)
2 ts (4 g) støtt kardemomme
smeltet smør eller egg til pensling
Fremgangsmåte:
Del smøret opp i terninger. Blant alt i en eltebolle, men hold igjen smøret og litt av melken. Kjør blandingen i en eltemaskin til den slipper bollen, og spe sakte med melken til alt er blandet inn og deigen er smidig og blank. Ha eltemaskinen på middels hastighet i omtrent 5 minutter.
Bruk laveste hastighet på eltemaskinen når du blander inn smørtegningene. Tilsett kardemomme (og eventuelt rosiner hvis du ønsker) i deigen mot slutten av eltetiden. Eltingen er ferdig når smøret er helt innblandet i deigen. Dekk over med plastfilm, og sett deigen til heving i 1 time. Deretter baker du ut like store boller (vi brukte vekt og lagde emner på cirka 50 gram hver). Deretter heves bollene i nye 45-60 minutter. Pensle bollene med pisket egg og stek midt i ovnen på cirka 200 grader i cirka 8-12 minutter (avhenger av hvor store emner du lager). Bollene er ferdigstekt når de får en fin brunfarge på undersiden og avkjøles på rist.
Enjoy!
– Silje Bjørnstad –