Derfor bør du GÅ mer

Tjohei!

Å gå tur er noe av det deiligste jeg vet om, av flere ulike grunner. Først og fremst så merker jeg at både hodet og kropp får en slags omstart med mer energi, mer kreativitet, økt produktivitet og bedre humør når jeg beveger på meg.

“Å bevege på kroppen, beveger også hodet” er en ganske beskrivende setning for min del. Men det å gå gir jo også så mange andre bonuseffekter som at man får frisk luft, dagslys og ikke minst så er det jo ganske så fantastisk å vite at fysisk aktivitet er et veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av over 30 ulike diagnoser og tilstander som blant annet depresjon, høyt blodtrykk og diabetes type 2.

Fysisk aktivitet har også positive effekter på stressnivået i kroppen, fordøyelse og den mentale helsen. Og når du går aktiverer du store muskler i beina og styrker skjelettet ditt. Dette er en skånsom og lavterskel aktivitetsform som heller ikke krever mye restitusjon. En annen fordel med å gå tur er at dette kan være en sosial aktivitet hvor du både får beveget på deg samtidig som du kan få en god prat med en turkamerat eller via en telefonsamtale. Og det finnes jo ingen enklere eller billigere mosjonsform enn det å gå!

Selv har jeg blitt mer eller mindre avhengig av å bevege på meg før jeg setter i gang med dagens gjøremål og arbeidsoppgaver i hverdagen når det er blitt mer kontorarbeid og hjemmekontor. Og det trenger ikke å være så himla langt eller høy intensitet for å kjenne at jeg “skrur på topplokket” og setter i gang blodsirkulasjonen. Et tips til deg som har hjemmekontor er å late som du skal til et jobblokale, kom deg ut før du går i gang med dagens gjøremål og gå eller jogg 5, 10 eller 15 minutter – snu og gå eller jogg tilbake igjen samme vei. Ikke begynn å vurdere «skal, skal ikke?» – bare gjør det!

Hvorfor?
👣 Du lager deg en god start på morgenen og setter standarden for de kommende timene – noe som kan gjøre det enklere å fortsette med sunne og smarte valg for helsa resten av dagen.

👣 Du får fysisk aktivitet – noe som gjør godt for både kroppen og jobbhodet (bedre humør, bedre konsentrasjon, økt produktivitet osv osv osv).

👣 Du får egentid og en liten timeout med mulighet til å våkne før X antall digitale møter, jobboppdateringer og div.

👣 Du får frisk luft og dagslys.

Summasummarum: Litt er ALLTID bedre enn ingenting. En slik enkel aktivitet kan gi så uendelig mange fordeler som motiverer deg til å fortsette med gode valg for deg og helsa di, og kontinuitet skaper resultater. Allerede når du reiser deg opp fra stolen og begynner å gå rolig bortover, øker forbrenningen betraktelig sammenlignet med når du sitter stille. Energiforbruket øker med cirka 150 prosent ved å rusle rolig og 200 prosent ved å gå rolig. Rask gange gir nær tre ganger så høy forbrenning som hvile.

Flere små gåturer i løpet av arbeidsdagen er vinnvinn på alle mulige måter. Du kan jo også kombinere et digitalt jobbmøte med en gåtur med telefonen på øret.

Det er lurt å bestemme seg for ett eller flere faste tidspunkt hvor du skal ut å gå i løpet av jobbdagen. Dette kan for eksempel være en rask gåtur på 10–15 minutter før du starter dagens arbeidsoppgaver. Ta deg en ny gåtur på 10–15 minutter (gjerne mer) rundt lunsjtider. Det viktigste er at du har en plan på forhånd og faktisk prioriterer disse avtalene med deg selv. Ha på en alarm, sett av tid i kalenderen og legg frem eventuelt tøy og sko du skal bruke. Når du kommer inn igjen vil du føle deg mer opplagt og være mer produktiv.

Flere avsnitt i dette innlegget er hentet fra saken jeg har skrevet for VG Vektklubb – les hele artikkelen HER. 

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg