Derfor bør du trene ettbensøvelser

Hei mandag!

Etter en superdeilig helg hjemme på Finnskogen som hundepasser er man i gang med en ny uke og jeg har kommet godt inn i jobbmodus denne mandagen. Jeg startet uken med en kjapp intervall-økt på mølla som tok mindre enn 30 minutter (det er den treningen jeg rekker i dag) og den så slik ut:
5 min oppvarming
1×3 minutter
1 minutts aktiv pause
2×2 minutter (1 minutts aktiv pause mellom)
3×1 minutt (30 sekunder aktiv pause mellom)
4×30/30
1 minutts aktiv pause
5×20/10
Nedtrapping

En deilig quick fix for å få inn noen steg i beina før x antall timer med kontorjobbings. Så blir det 2 PT-timer + 2 gruppetimer til kvelds!

Foto: Frode Hansen / VG

MEN tilbake til overskriften og ettbensøvelser. Dette er nemlig tema for en ny sak jeg har skrevet for VG Vektklubb som du finner her.

Ettbensøvelser er nettopp øvelser hvor du trener med ett ben om gangen og det er mange fordeler med å trene på denne måten. Denne type trening har en stor overføringsverdi til hverdagslige aktiviteter og vi sier gjerne at man trener funksjonelt. I tillegg til å aktivere store muskelgrupper som lår og sete, så vil ettbensøvelser gjøre at du trener mer støttemuskulatur. Som en fin bonus vil du også trene balanse og koordinasjon som tross alt er viktig i mange hverdagslige aktiviteter. Mange glemmer å trene på balansen, men en god balanse er viktig for å både forebygge fall, minske risiko for skader og for å få bedre bevegelighet.Med ettbensøvelser kan du også avsløre eventuelle balanse- og styrkeforskjeller mellom høyre og venstre ben, og hva slags «svake punkter» du kanskje bør jobbe mer med.

Videre er ettbensøvelser et supert alternativ hvis du for eksempel er sliten og støl i korsryggen en dag du egentlig skal trene tyngre knebøy eller markløft. Dette er også en fin måte å variere treningen på. Du er heller ikke like avhengig av tunge vekter og mye utstyr – å trene ettbensvarianter kan utføres som kroppsvektøvelser hvor som helst, når som helst. Lavere belastning kan gjøre det enklere å opprettholde en god teknikk gjennom hele øvelsen samt redusere risiko for eventuelle skader.

I Vektklubb-artikkelen finner du tips til 5 ettbensøvelser: Ettbens balanse, ettbens knebøy, bulgarsk splittbøy, ettbens seteløft og step-ups.

Disse øvelsene kan du trene både med og uten utstyr. Med andre ord er du ikke avhengig av å være på et treningsstudio da dette er øvelser du fint kan involvere i hjemmetreningen eller hvor det måtte passe deg. Bilder og detaljer om utførelse, repetisjoner og sett får du ved å klikke deg inn på saken.

Ha en sporty mandag!

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg