Derfor kan du ikke stole på badevekt-tallet

Tjohei!

En ny sak fra meg er publisert på Vektklubb.no og temaet for artikkelen er hvorfor du ikke skal bli helt opphengt i badevekt-tallet. For jeg vet at mange veier seg jevnlig (ja, jeg gjør det sjæl) og det å følge med på tallet som vises på badevekten kan absolutt være smart for å ha kontroll på matchvekten og/eller i en vektreduksjonsfase. Likevel er det viktig å ikke bli en vektslave der du veier deg for ofte eller lar tallet på badevekten styre humøret ditt de neste timene!

Husk at tallet på badevekten sier ingenting om deg som person, og tallresultatet sier heller ikke hva kroppen din består av. Og ikke minst: dagen er ikke ødelagt selv om du har gått opp et par kilo og du føler du gjør alt etter boken. Det er lite hensiktsmessig å veie seg hver eneste eller annenhver dag da vekten din kan variere med én til to kilo fra dag til dag. Det er nemlig mange ting som kan påvirke vekttallet når du veier deg!

Her er et utdrag fra saken: 

En viktig faktor som kan påvirke vekten er vann- og væskeinnholdet i kroppen. Har du for eksempel spist mat med mye karbohydrater eller salt så er det stor sannsynlighet for en større vannansamling i kroppen. Både karbohydrater (som lagres som glykogen i kroppen) og salt binder vann, noe som kan gi et uriktig bilde av vekttallet dagen derpå.

Hvis man derimot spiser lavkarbo-måltider opplever man at det motsatte skjer. Når man kutter ned på inntak av karbohydratrike matvarer vil kroppen bryte ned glykogenlagre og dermed også gi slipp på en del vann, noe som ofte bidrar til en rask vektnedgang i begynnelsen på en lavkarbodiett.

Stress, ulike medikamenter og menstruasjonssyklus er to andre ting som kan påvirke vekttallet ditt. Andre ting som kan påvirke kroppsvekt er væsketap på grunn av sykdom med oppkast eller diaré eller at du har vært en tur på byen. Da er det ikke særlig nyttig å gå på vekten for å sjekke dagens tallstatus fordi dette er kun midlertidig. Så snart væske- og matinntak normaliseres, så øker også væskebalansen i kroppen tilbake til det normale. Er det derimot lenge siden du har vært på toalettet så kan også tarminnholdet ha påvirkning på vekttallet. Et dobesøk kan utgjøre en forskjell på flere hundre gram.

Et annet eksempel er hvordan styrketrening kan påvirke vekttallet. Mange som starter med å trene styrke opplever at vekttallet ikke endrer seg nevneverdig, men likevel får man en strammere og slankere figur. Dette skyldes gjerne fordi man har redusert fettmasse samtidig som muskelmassen har økt. Med andre ord har kroppssammensetningen endret seg, men det sier ikke vekttallet ditt alene noe om.

I en periode hvor fokuset er å få en slankere figur og smalere midje så bruk derfor gjerne flere verktøy i tillegg til badevekten. Med målebånd kan du følge med på livvidde og eventuelle andre områder på kroppen. Merker du at klærne sitter litt løsere, ja, så gjør du også noe riktig. Kjenn etter hvordan du selv føler deg; føler du at kroppen er lettere og fungerer bedre så kan dette være en bekreftelse på at vektpilen går nedover.

Generelt anbefales det å sjekke vekten samme dag hver uke, annenhver uke eller én gang i måneden, og under samme omstendigheter fra gang til gang. Vei deg på morgenen, etter at du har vært på toalettet og i undertøy eller helt naken. Vei deg gjerne midt i uken fremfor på en helgedag eller på en mandag.

HELE SAKEN FINNER DU HER. 

 

HA EN NYDELIG TIRSDAG!

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg