Dette hjelper mot nakke- og ryggvondter

Hei!

Da var det allerede tirsdag i en ny uke! Nylig ble det publisert en artikkel jeg har skrevet for Akademiet for Personlig Trening på deres nettsider om smerter i nakke og rygg – noe som mange kan kjenne seg igjen i. Forekomsten av slike ryggplager har steget dramatisk de siste 25 årene. Mange har nok hørt at “dårlig holdning” bidrar til vondter i nakke- og ryggregionen, men det finnes ingen vitenskapelige bevis som støtter denne påstanden, skriver forsker Christian Worsfold på videnskab.dk. Han er klinisk spesialist på nakkesmerter og gjesteforeleser i fysioterapi på University of Hertfordshire.

På tross av at det påstås at ulike typer ergonomiske møbler og lignende kan hjelpe på smertene fordi dette kan “bedre holdningen din”, så mener forskeren at det er en myte om at dårlig holdning gir nakkevondt. I stedet påpeker Worsfold at forskning viser at det er lite og dårlig søvn, lite fysisk aktivitet og økt stressnivå i kroppen som kan gi plager i rygg og nakke.

Med andre ord så er det mer trolig at ulike livsstilsfaktorer er det som avgjør om nakke- og ryggsmerter blir bedre eller verre. 

Videnskab.dk skriver videre at forskning viser at endring av sitteposisjon ved bruk at såkalte “ergonomiske tiltak” har lite eller ingen effekt på utviklingen av nakkesmerter. Måten man sitter på varierer fra person til person, men ifølge studier som er blitt gjort ser ikke dette ut til å påvirke eventuelle smerter. I stedet har forskning vist at nakkesmerter kobles til dårlig søvn, belastende jobber og fysisk inaktivitet. Forskere har også sett at symptomer som tretthet, søvnbesvær, hodepine, magesmerter og depresjon var risikofaktorer for ukentlige nakkesmerter blant barn helt ned i 9-årsalder.

Ifølge Norsk Helseinformatikk inkluderer smerter i nakkeregionen både øvre del av rygg, oppover mot hodet og utover mot skuldrene. Tall viser at nakkesmerter forekommer hos 30-50 prosent av den voksne befolkning i løpet av et år. På ethvert tidspunkt har 10 prosent av befolkningen nakkesmerter. Muskel- og skjelettlidelser plager flest og koster mest. Bevegelse og trening er samtidig en av de aller mest potente tiltakene for å redusere smerte og gjenvinne ønsket funksjon.

Oppsummert så anbefales det altså å være mer fysisk aktiv, og også sørge for å unngå søvnmangel og stress for å redusere nakke- og ryggvondter. 

Så mer regelmessig bevegelse hvor du for eksempel tar flere pauser fra stillesittende arbeid, går trapper i stedet for å ta heis, står mer oppreist ved kontorpulten hvis du har hev-og-senk-pult og så videre er små grep som kan utgjøre store forskjeller.

 

– Silje Bjørnstad –

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg