Dette skjer med kroppen når du trener

Hei folkens og GODT NYTT ÅR! Her har det vært en meget avslappende og god start på 2020 med en lett joggetur i skogen, brettspill, restemat fra i går og generelt chill stemning.

I morgen er det back to reality igjen og jeg starter med jobbings både på kommunikasjonsbyrået og på STERK. Men tilbake til overskriften som er hentet fra denne artikkelen jeg har skrevet for VG Vektklubb – her er noen avsnitt fra saken:

De fleste vet nok at regelmessig fysisk aktivitet er bra for kropp og sinn. Allerede ved lett aktivitet skjer det positive effekter; blodsirkulasjonen øker, du øker energiforbruket sammenlignet med å sitte helt i ro og du får bedre blodsukkerregulering. I tillegg til å se og merke fysiske forandringer vil du også merke at trening har positiv effekt på din mentale helse. Tiden du bruker til trening er tid du investerer i deg selv og din kropp – og det du får tilbake er større velvære, mer overskudd og bedre livskvalitet. Uansett om du gjør det for å gå ned i vekt, blir sterkere, forbedre kondisjonen, holde deg skadefri eller fordi du synes det er gøy, så vil altså regelmessig trening være bra for fysisk og psykisk helse. Husk at vi er skapt for å være i bevegelse og stadig flere får plager på grunn av en inaktiv hverdag.

 

BILDE COPYRIGHT: VG

Du forebygger sykdom
Personer som trener jevnlig reduserer risikoen for å utvikle en rekke ulike sykdommer og tilstander. Blant annet viser forskning at fysisk aktivitet virker forebyggende mot hjerte- og karproblemer, hjerneslag, høyt blodtrykk, diabetes type 2, beinskjørhet, artrose og flere kreftsykdommer for å nevne noe. Ifølge Helsedirektoratet har personer som er fysisk aktive omtrent halvparten så stor risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer som sine stillesittende jevnaldrende. Norske beregninger viser også at en fysisk aktiv trettiåring kan få fem år med økt livskvalitet uten sykdom og med økt velvære, samt tre ekstra leveår, sammenlignet med fysisk inaktive. Forskning viser at fysisk aktivitet har god innvirkning også på din psykiske velvære. Når du trener dannes det nye hjerneceller og ifølge Norsk Helseinformatikk er trening god medisin mot depresjon, Parkinsons sykdom og Alzheimers sykdom.

Du spiser sunnere
Når man trener er det mange som opplever økt motivasjon til å ta sunne og gode matvalg for å få optimale resultater av treningsøktene.Å bevege på kroppen gjør også at du føler deg bra og dette kan bidra til at det ikke frister like mye å hive innpå med usunn mat og snacks.I tillegg bidrar trening til å redusere stressnivået i kroppen, noe som kan være med på å redusere suget etter sukker og søtsaker.

Du blir smartere
Vitenskapelige undersøkelser viser at fysisk aktivitet gjør at du lærer bedre, blir mer kreativ og får bedre hukommelse. Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål om hvordan fysisk aktivitet påvirker hjernen, men det er ingen tvil om at det å bevege på kroppen har en stor positiv effekt, også på hjernehelse.

Du blir sterkere
Trening bidrar til at du styrker både skjelett, muskler og hjertet. Gjennom styrketrening vil du få en sterkere kropp med økt muskelstyrke, noe som kan gjøre hverdagen enklere. Mange får også større selvtillit og opplever mestringsfølelse når de klarer å løfte stadig tyngre vekter. Styrketrening og økt muskelmasse vil i tillegg være med på å stramme opp kroppen – noe som mange vil påstå er en fin bonus! Med mer kondisjonsrettet trening vil du hovedsakelig styrke hjertet og bedre blodsirkulasjonen. Et veltrent hjerte jobber mer effektivt og mange vil dermed få en lavere hvilepuls. Det betyr blant annet at hjertet ikke trenger å slå like mange slag per minutt til å pumpe samme mengde blod.

Du blir i bedre humør
Etter en treningsøkt frigjøres endorfiner som gir deg en følelse av å være glad og fornøyd. Dette er rett og slett kroppens måte å fortelle oss at det vi gjør er bra. Endorfiner omtales gjerne som “kroppens lykkehormoner” og bidrar blant annet til at du kommer i bedre humør. Og føler du deg glad og fornøyd, så vil dette være tydelig på utsiden! Du vil også merke at du får økt overskudd og mer energi i hverdagen.

Mange vil gjerne være mer aktive, men opplever at det er tungt å komme i gang med trening. Det viktigste er å sitte mindre stille. Musklene og skjelettet må brukes for å vedlikeholdes og derfor er det viktig å røre på seg. Det vil være individuelle forskjeller på hva og hvor mye fysisk aktivitet man skal gjøre. Er man helt fersk innen treningsverdenen kan det derfor være lurt med litt veiledning fra en behandler eller personlig trener i starten for å finne riktig dosering og øvelsesutvalg. Hvis DU er nysgjerrig på treningsoppfølging med meg, eller har noen spørsmål tilknyttet PT-tjenester så send meg gjerne en mail på [email protected]

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg