Grove og sunnere rømmevafler

Kaster du mye mat? Tall viser at hver nordmann i snitt kaster over 42 kilo spiselig mat. Det synes jeg er helt sykt å tenke på, og ikke minst trist! Dette er negativt både med tanke på økonomi, miljø, ressurser og mest sannsynlig (og forhåpentligvis) også din egen samvittighet. Det krever land, vann, energi og arbeidskraft å produsere mat. Ressurser som er bortkastet når mat som kan brukes ender i avfallsbøtta! Det finnes så mye spisbar mat som går i søpla helt unødvendig! Å redusere matsvinn og bedre utnyttelse av maten vi har betyr mindre belastning på jordkloda, bedre dyrevelferd og kan også bidra til en mer rettferdig fordeling av maten vi produserer. Og ikke minst: du sparer penger med god samvittighet i tillegg til at du kan teste ut nye, deilige oppskrifter og måltider fordi du “blir tvunget” til å tenke nytt med eventuelle matrester og ingredienser som lever på siste vers! Ifølge matprat.no så er matsvinnet i forbrukerleddet i Norge beregnet å ha en verdi tilsvarende 2 677 kroner per person per år. Til sammen vil dette si at vi kaster mat i søpla for en verdi på cirka 14 milliarder kroner i året.

Så bli en matredder og ikke kast spisbar mat! Bruk sansene til å avgjøre hva som kan spises og inspirerer andre til å redusere matsvinnet. Bruk internett og sosiale medier til å få tips til hva du kan bruke matrestene til. Mer om matrester og hva du kan bruke restematen til skal jeg skrive mer om i løpet av høsten.

Les også: SLIK BLIR DU EN MATREDDER

NÅ OVER TIL MATPRAT OG VAFLER:

Denne uken fant jeg en rrømmeboks, som ble åpnet forrige helg, i kjøleskapet som jeg ikke ville kaste og som derfor ble ingrediens i grove rømmevafler – helt uten tilsatt sukker. Oppskriften er på slump, men her er en cirka-versjon av de ulike ingrediensene.

Du trenger: 
2 dl lettrømme
1-1,5 dl melk
2 dl havregryn
3 egg
2-2.5 dl grovt mel
4 ss nøytral olje, for eksempel rapsolje
Cirka 1 dl sukrilett/sukrinmelis eller lignende søtningsmiddel (smak deg frem for hvor søtt du vil ha det)
1 ts kardemomme (kan sløyfes)

Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene i en bolle og ha røren svelle i cirka 10 minutter. Stek vafler i et jern som du smører med litt smør for hver vaffelplate du lager.

Resultatet er saftige og mettende vafler som du for eksempel kan toppe med både pålegg, syltetøy eller bær og vaniljekesam.

 

Foto: Adobe Stock Photos

 

GOD HELG!

– Silje Bjørnstad –

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg