Hvordan spise mer frukt og grønt?

Tjohei!

Nå er det sesong for norske råvarer i frukt- og grøntavdelingen og både norske agurker og tomater er allerede i hyllene! Her er en liten cirka-oversikt på når ulike norske grønnsaker dukker opp i butikk:

Mai: Asparges, salater, nykål, rabarbra
Juni: Nypoteter, salater, blomkål, brokkoli, rabarbra
Juli: Jordbær, sukkererter, squash, vårløk
August: Bringebær, gulrøtter, løk, purre
Til høsten er det duket for digge, norske høstgrønnsaker, epler og poteter.

Helsemyndighetene anbefaler oss å spise minst 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag der 1 porsjon tilsvarer 100 gram. De fleste av oss har bare godt av å øke inntaket av disse fargerike vitaminbombene og forskning viser at frukt og grønt blant annet bidrar for eksempel til å redusere faren for å utvikle kreft, det styrker immunforsvaret, og er med på å forebygge hjerte- og karsykdom. I tillegg er det miljøvennlig og rimelig sammenlignet med mye annen mat.

Frukt og grønt inneholder mye vann og en del fiber som er med på å fylle opp magen. Dette kan bidra til at man spiser mindre av energitette og næringsfattig mat som blant annet søtsaker og chips. Videre er dette råvarer som kan brukes til så mangt! Både frukt, bær og grønnsaker smaker godt alene og er et perfekt valg som et lite mellommåltid når du er på farten. Det smaker også godt med kokte grønnsaker eller en hjemmelaget grønnsaksmos til middag. Frukt og bær passer ypperlig som dessertingredienser, og grønnsaker med dipp er en sunn og klassisk snacksvariant. Dette er matvarer som også egner seg godt i bakst, i smoothies og som juice.

Med andre ord; her er det mange fordeler å trekke frem! 

Men hvordan skal man faktisk klare å øke inntaket av disse godvarene?

For det første så må du sørge for å ha det tilgjengelig der du der. Kjøp inn både ferske, fryste og hermetiske frukt- og grøntvarianter når du er på butikken slik at du faktisk har det i hus. Det samme gjelder forøvrig motsatt vei; det du vet du bør og vil redusere inntaket av, det kjøper du heller ikke inn når du handler! For mange kan det derfor hjelpe å skrive både måltidsmeny der man har planlagt, eller hvert fall har en noenlunde oversikt, på hvordan de kommende måltidene for neste uke ser ut. Du trenger absolutt ikke å planlegge hvert eneste måltid til punkt og prikke, men for eksempel å tenke at du skal ha salat til lunsj den dagen og taco til middag neste dag kan være et godt utgangspunkt. Steg to her vil derfor være å skrive handleliste basert på ukesmenyen og ikke minst holde seg til denne lista når du er på butikken.

I tillegg er det smart å ha frukt og grønt lett synlig i hjemmet slik at dette blir et naturlig førstevalg når du skal lage måltider eller trenger litt snacks. Ha det fremme på kjøkkenbenken og stuebordet, og sørg for at det er enkelt å se frukt og grønt når du åpner kjøleskapsdøra. Et annet tips fra Opplysningskontoret for frukt og grønt er å tenke 50/50-tallerkenen der den ene halvparten er fylt med grønnsaker, frukt og bær. Fyller du din tallerken med farger, så blir det også mer fristende og så smaker det jo så godt! Sjekk ut flere tips til 50/50-tallerkenen HER.

Med økt inntak av frukt, grønt og bær er det enklere å spise sunt, variert, godt og mer bærekraftig. ENJOY!

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg