Kan dette hjelpe deg med livsstilsendring?

Hepp!

I januar lanserte Helsedirektoratet kampanjen «Bare Du» som setter fokus på fysisk aktivitet, psykisk helse, kosthold, tobakk og alkohol. Satsingen består av en serie digitale verktøy som kan gi støtte til å endre livsstil og helsemyndighetene håper at denne satsingen skal motivere til livsstilsendring.

SJEKK NETTSIDENE HER.

Jeg skrev nylig en artikkel om dette for afpt.no – her er et utdrag:

Hvordan finne motivasjon?
Helsedirektoratet skriver i en pressemelding at folk vil leve sunnere, men trenger motivasjon. Det viser en stor kartlegging blant 2500 personer i alderen 30+ som Opinion har gjort for Helsedirektoratet. Undersøkelsen viser at ni av ti voksne mener de i stor grad kan påvirke egen helse. Man ser at en av tre ønsker å endre kostholdsvaner og at de som ønsker dette mest er i aldersgruppen 30-39 år. Videre er folk opptatt av å redusere inntaket av sukker, spise mer frukt og grønt, og å ha kontroll på porsjonene de spiser. En av fem i aldersgruppen 30–39 år spiser usunn mat eller snacks fire dager i uken eller oftere. Dess yngre man er, dess hyppigere spiser man usunn mat og snacks. Når det gjelder fysisk aktivitet ser man at fire av ti ønsker å øke sitt aktivitetsnivå. Flere kvinner enn menn har vekt som den viktigste motivasjonsfaktoren, mens det å komme i bedre form er viktigere for menn enn kvinner. Helsedirektør Bjørn Guldvog påpeker at folk flest vet svært godt at det er bra å trene, spise sunt, kutte ut røyken og ha et moderat alkoholinntak, men at en stor utfordring er at det er vanskelig å lykkes.

Små grep kan utgjøre store forskjeller
Med den nye kampanjen «Bare du» håper helsemyndighetene at satsingens digitale verktøykasse kan motivere det norske folk til å ta grep for å ta vare på helsa si.

– Det er viktig å huske på at det å endre vaner ikke trenger å innebære store endringer. Små grep kan ha stor effekt på helsa, understreker helsedirektøren.

Det er ingen tvil om at mange har forsøkt å endre livsstil, opptil flere ganger. En god del har lykkes varig med å bli mer fysisk aktive (34 prosent), få et sunnere kosthold (27 prosent) og kutte røyken (22 prosent). Samtidig viser tallene at omtrent like mange har forsøkt å bli mer fysisk aktive og spise sunnere, men bare har klart det en kort tid.

Kampanje med digitale verktøy
Guldvog forklarer at egen motivasjon er det som oppgis som hovedårsak til man lyktes med vaneendring. Det er dette «Bare Du»-konseptet forsøker å bygge opp under. Samtidig ønsker Helsedirektoratet å vise at det er hjelp og støtte å få, både gjennom digitale verktøy og i helsetjenesten. Guldvog håper blant annet at fastleger og frisklivssentraler tester ut «Bare du» sammen med sine brukere og pasienter slik at man kan være med å prøve ut de nye tjenestene. De digitale verktøyene i «Bare Du» er basert på eksisterende dokumentasjon samt erfaringer fra lignende tilbud og tjenester. Appene lagrer ikke identifiserbare data.

Ulike apper
For eksempel har man aktivitetsappen «Gå10» som er et verktøy for de som har et mål om å få økt fysisk aktivitet. «Gå10» registrerer de minuttene du går og appen er utviklet med tanke på lavest mulig terskel for å komme i gang. En annen funksjon er «Heia meg appen» som lar deg velge om du ønsker hjelp til å øke aktivitetsnivå, få et bedre kosthold eller bli mer bevisst over alkoholforbruk og/eller røykevaner. Ifølge Helsedirektoratet er dette en universal motivasjons-app som gir daglige påminnelser og motiverende klapp på skuldra. I «Bare du»-kampanjen er det også en webbasert test som kan gi deg svar på om kroppen din biologisk sett er «eldre» eller «yngre» enn din faktiske alder.

Kilde: Opinion/Helsedirektoratet

La oss håpe og tro at dette kan bidra til å motivere DEG til å gjøre de endringene som gjør at du får den beste helsen for deg og din kropp.

– Silje Bjørnstad –

4 kommentarer

    1. Hei Silje, ser innom deg av og til. Ser du er god i markløft. Liker den selv, i sumo en gang i uken. Men den krever mye krefter såklart.

      En økt med 5×5 krever mye tid inkl oppvarming, hvilke andre øvelser legger du til på en slik økt? Om du har krefter igjen. Selv har jeg kjørt single reps siste tiden, altså 5stk 1 reps. Da blir det mer krefter igjen til benk og en ryggøvelse(chins) også.

      Har også kjørt 3×3 i perioder. Øker 1kg for hver økt uansett reps, så man slipper å øke for mye.

      1. Hei! Og takk for hyggelig kommentar og godt spørsmål. Hva jeg trener i tillegg hvis jeg trener 5×5 kommer veldig an på tiden jeg har til å trene på. Hvis målet er å øke i markløft, så prioriterer jeg å gjøre meg ferdig med den øvelsen og ta lange nok pauser for å prestere godt på alle settene, og da kan det fort gå 40-50 minutter på den øvelsen. Føles det veldig tungt ut så gjør jeg kun denne øvelsen, men kjennes vektene ok ut så supersetter jeg ofte da med en eller annen overkroppsøvelse som ikke setter så store krav til grepsstyrken siden jeg vil spare dette til markløft-settene. Da kan det for eksempel bli enarms skulderpress eller militærpress, pushups i ringer/slynger, flyes, eller en kjerneøvelse. Har jeg tid til andre øvelser så prøver jeg uansett å supplementere med en mer knedominant ettbeinsøvelse og noe på overkropp. 5×5 koster veldig mye for meg, så jeg gjør dette i begrensede perioder, maks 4-5 uker om gangen før jeg øker vektene og går ned på repetisjonene (1-3 stk) i 4-5 nye uker i håp om å peake mot en ny maks på 1RM 🙂

        Bare spør mer om noe var uklart/du følte du ikke fikk svar på spørsmålet ditt.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg