Motivasjonsboost til treningsåret 2019

Hei og GODT NYTT ÅR!

Jeg tok meg virkelig juleferie fra bloggingen i julehøytiden, men nå vil det bli litt mer aktivitet igjen på bloggen fremover.

Julen var veldig fin med avslapping sammen med familien, brettspill, masse god mat og snacks – tja, slik som det pleier å være. Ikke minst fikk jeg tilbrakt tid sammen med verdens beste vovser; Lexie og Perle.

Nå er jeg derimot tilbake i jobbmodus og hverdagen, og synes det er veldig greit, og det er mye spennende som skjer det kommende året.

MEN det skal jeg komme tilbake til utover januar og februar.

I dette innlegget tenkte jeg å tipse om en artikkel jeg har skrevet for VG Vektklubb som handler om treningsmotivasjon i vintermørket. Januar er jo som kjent en tid for mange som symboliserer ny start og nye mål, men før du bare raser avgårde til treningssenteret for å starte et “nytt og bedre liv”, så husk å være realistisk med deg selv. HVA er mulig å få til for deg i den hverdagen du har når det gjelder fysisk aktivitet? HVA slags aktivitet synes du er morsom? HVA gjør du de dagene og ukene motivasjonen ikke er på topp? Og HVORDAN skal du klare å opprettholde gode treningsvaner over tid?

Her får du 10 tips, som du også finner i artikkelen, til hvordan du kan holde motivasjonen oppe utover i vintermåndene og tiden fremover:

1) Ha riktig innstilling
Det er fullt forståelig at det å skulle motivere seg til trening ikke alltid er like enkelt. For mange er bare tanken på å bevege på kroppen noe som kan bidra til en negativ følelse. Men hvis du har en tankegang og forventning om at økten skal bli grusom og tung, så vil det ikke akkurat hjelpe på treningsmotivasjonen heller.

Alt starter i hodet! Har du bestemt deg på forhånd at det bare vil bli en negativ opplevelse, så vil det også oppleves sånn. Prøv å snu litt på tankene. Husk at selv om økten eller gåturen kanskje kommer til å bli seig og tung, så vil du kunne skape mestringsfølelse og oppnå en rekke positive helseeffekter for deg selv og kroppen din. Visualiser gjerne det du skal gjøre på forhånd der du har en kropp som virker lett og samarbeidsvillig. Sett pris på alt det kroppen din og du faktisk får til!

2) Senk terskelen
Fysisk aktivitet kan være så mangt og du må ikke oppsøke et treningssenter for å bevege på deg. Se muligheter der du er og husk at du rekker mye på 20–30 minutter. Gå en tur i nærområdet, gjør noen trappeintervaller eller prøv deg på hjemmetrening. Du kan for eksempel teste ut en kjapp økt på 5, 10 eller 15 minutter, eller tren styrke på stuegulvet med ullsokker. Husk også at du i løpet av dagen kan dele opp en halvtime i 2×15 minutter hvis det passer timeplanen din bedre.

3) Skriv det ned i kalenderen
Planlegg treningsøkter og gåturer for den kommende uken slik at du har satt av tid når du faktisk skal gjennomføre aktiviteten. Husk at en treningsavtale er like viktig som andre avtaler – dette er din egentid hvor du gjør noe for deg selv, din kropp og din helse, både fysisk og psykisk.

4) Ta på deg treningstøy
Har du planer om å trene på morgenen eller formiddagen så hopp rett inn i treningstøyet når du står opp. Skal du trene rett etter jobb, så skift til treningsantrekk før du forlater arbeidsplassen. Hvis du har planlagt en sen økt, og du må en tur hjem før du skal trene, så sørg for å få på deg treningsklær når du er innenfor døren. Da er du allerede forberedt og det er vanskeligere å droppe økten når du faktisk har på deg riktig antrekk.

5) Få det unnagjort
Har du mulighet, og er våken nok, så kan det være lurt å gjøre unna treningsøkten tidlig på dagen. Da har du resten av dagen til å leve på endorfiner og du har godfølelsen i kroppen. I tillegg slipper du unna den største rushet som gjerne er mellom klokken 16–20 på gymmet. Mange av oss merker også at viljestyrken og energien er mer på topp de første timene av dagen, sammenlignet med etter en intensiv jobbdag hvor man allerede har brukt mye krefter.

6) Sett på noen skikkelige godlåter
Musikk kan gjøre underverker når energinivået og treningslysten er på bånn. Finn frem en spilleliste med sanger som du vet gir deg følelsen av å kvikne til. Riktig musikk passer perfekt enten du skal gå deg en tur, ta deg en styrkeøkt, være med på gruppetime eller utføre yoga hjemme i stua. Det kan også hjelpe deg med å bli mer skjerpet og øke innsatsen din på trening.

7) Allier deg med andre
Avtal gjerne med andre slik at dere trener sammen, går en tur eller lignende. Når du allerede har en avtale med en annen er det vanskeligere å avlyse og dermed droppe økten. En treningspartner kan gjøre treningen morsommere og mer motiverende. I tillegg er det sosialt, og dere kan pushe og heie på hverandre. Det er også mange som benytter seg av å ha personlig trener nettopp for å sikre seg faste avtaler som gjør at man har kontinuitet i treningen.

8) Bruk motivasjonsverktøy
Ulike apper, aktivitetsklokker og andre bærbare elektroniske enheter har blitt superpopulært de siste årene. Slikt utstyr kan være med på å gi deg ekstra motivasjon for å øke hverdagsaktiviteten. Mange får seg en overraskelse når de begynner å sjekke ut hvordan det egentlig står til med aktivitetsnivået. For eksempel kan du sette deg et mål for minimum antall skritt du skal gå hver dag. Bruk smarttelefonen, en treningsklokke eller en skritteller for å følge med på hvor aktiv du egentlig er i løpet av hverdagen. Andre aktivitetsmålere er ofte stilt inn slik at de forteller deg om når du bør bevege på kroppen hvis du har sittet for lenge stille.

9) Prøv noe nytt!
Har du gått lenge og kjent at det er en aktivitetsform som du har hatt lyst til å teste ut, så hvorfor ikke gjøre det denne vinteren? Kanskje det er et dansekurs som frister eller at du lenge har drømt om å prøve klatring? Det er viktig at trening er lystbetont og hvis du prøver noe helt nytt så kan det være at du finner en ny favorittaktivitet.

10) Ha et mål
Å ha et mål kan bidra til at du klarer å opprettholde gode treningsvaner gjennom året. Det spiller ingen rolle hva målet ditt er, men du må virkelig kjenne at det er en motivasjonsfaktor for deg. Sett deg et konkret tidsperspektiv for når du skal oppnå målet, og sett deg gjerne små delmål slik at du har noen sjekkpunkter å krysse av på veien. Et mål kan for eksempel være at du skal delta i et løp på 5 kilometer til våren eller at du skal klare å løfte 80 kilo i knebøy om 3 måneder.

Husk også på at fysisk aktivitet gir deg:

– Bedre helse, både fysisk og psykisk
– Lavere risiko for å utvikle livsstilssykdommer
– Økt energi og mer overskudd
– Økt selvtillit og mestringsfølelse
– Redusert stressnivå i kroppen
– Bedre søvnkvalitet

 

 • – Silje Bjørnstad –
0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg